NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

14.05.2021 | 5 min branja | Prosti čas , Šport

Štirje zabavni načini vadbe za psa in lastnika

4 zabavni načini vadbe s psom

Vsi vemo, kako pomembno je, da se psi redno gibljejo. Pa tudi lastnikom gibanje nikoli ne škodi, zato je skupna vadba odličen način, da vi in vaš kosmatinec ohranite kondicijo. S skupnimi aktivnostmi pa boste zagotovo še okrepili vaše prijateljstvo.

»Obstajajo vaje, ki jih lahko izvajate z vsemi pasmami psov,« pravi Caroline Wilkinson, certificirana živalska behavioristka in ustanoviteljica spletnega mesta za šolanje psov, Barket Place. »Najti morate tisto, ki bo ustrezala vam.«

Seveda pa ni vsaka aktivnost za vsakega psa – prav tako, kot ni za vsakega lastnika. Pri izbiri dejavnosti je pomembno upoštevati pasmo. Tako na primer psom, ki imajo pretirano kratek gobec (brahicefalni psi), kot so mopsi in buldogi, ne bo ustrezal tek. »Še posebej v toplejšem vremenu«, poudarja Caroline Wilkinson. Tek lahko vpliva tudi na hrbtenico psa z dolgim trupom, kakršni so jazbečarji in korgiji.

Izbrali smo 4 načine vadbe s psom, ki niso odvisne od spretnosti vašega psa, in omogočajo, da telovadite skupaj – ter se pri tem odlično zabavate.

 

Zabavni teki in poligoni z ovirami

V zadnjih nekaj letih so organizirani psom prijazni teki in poligoni z ovirami v tujini pridobili na priljubljenosti. Razlog je na dlani: poligoni z ovirami so opremljeni z osvetlitvijo, kroglami, predori in napihljivimi ovirami in so zato zabaven način, da se lastnik in štirinožec zabavata in telovadita hkrati. »Kužkom na ta način omogočimo drugačno vadbo, kot tradicionalni tek«, pojasnjuje Caroline Wilkinson, saj uporabljajo mišice, ki jih običajno ne, in »jim omogoča tudi miselni izziv«.

Tak zanimiv poligon si lahko pripravite tudi doma, če imate večji vrt ali pa imate v bližini doma travnik. Upoštevajte pa pasmo in temperament svojega psa, preden se lotite dela. Če se odločite prijaviti na kakšno skupinsko tekmovanje, pa je preudarnost sploh na mestu. »Na takšnih tekmah ali srečanjih je na kupu veliko psov, zato se jih udeležite le, če ima vaš rad družbo drugih psov.«, še svetuje behavioristka. »Prav tako je zelo pomembno, da poskrbite za ogrevanje pred in ohlajanje po aktivnosti ter da psa nikoli ne silite prek njegovih fizičnih sposobnosti.«

Zavaruje svojega kužka!

 

Joga

Tisti, ki se doma ukvarjate z jogo, ste zagotovo že spoznali, kako rad se vam pri tem pridruži tudi vaš pes. »Pasja joga ima tri pomembne prednosti,« pravi Wilkinsonova. »Pomaga pri krepitvi moči in raztezanju; spodbuja umirjenost in pomaga izboljšati komunikacijske sposobnosti vašega psa.«

Joga s kužkom Generali

Enostavni položaji, ki jih lahko poskusite s psi, vključujejo:

  • strešico (ustrezno poimenovana tudi pes, ki gleda navzdol),
  • zasuk glave in
  • raztezanje tačk.

Vaš pes je mnoge vaje sposoben izvesti sam, ko vas opazuje, brez da bi ga morali v poze siliti. Tako ni skrbi, da bi povzročili, da se poškoduje.

Tečaj joge za pse boste v Sloveniji težko našli, lahko pa pogledate tečaj na spletu.

 

HIIT

HIIT je priljubljena oblika vadbe - visokointenzivni intervalni trening, ki vključuje kratke do srednje dolge intervale vadbe visoke intenzivnosti, ki jih prekinjajo intervali počitka. To ni samo učinkovit način vadbe – raziskave kažejo, da je koristen za izboljšanje zdravja srca in ožilja, izgubo teže in uravnavanje krvnega tlaka, če naštejemo le nekatere.

Čeprav psi ne morejo izvajati vojaških ali zvezdnih skokov, lahko uživajo v intenzivni vadbi z vami. Nekaj primerov, kako lahko HIIT izvajate s psom:

  1. Vrzite mu žogico in preizkusite, koliko sklec lahko naredite, preden se vrne.
  2. Preizkusite se v igri vlečenja vrvi z njegovo najljubšo brisačo.
  3. Povabite ga na tek, kjer minuto hitro tečete, nato za 20 sekund umirjeno hodite, in ponavljate.

Ker gre za res visokointenziven trening, se pred začetkom posvetujte z veterinarjem. Za nekatere pse ne bo primeren – zaradi njihove starosti, zdravstvenega stanja ali pasme. Poleg tega je tudi tu pomembno, enako kot za lastnika, da »se dobro ogrejejo in postopno ohladijo«, svetuje Caroline Wilkinson. Svetuje tudi, da se izogibate prevelikemu številu nenadnih zaustavitev, saj te predstavljajo veliko obremenitev za sprednji del telesa.

👉  Preberite tudi, kako lahko že sprehod s psom najbolje izkoristite za rekreacijo in povezovanje.

 

Plavanje

V Sloveniji morda nimamo vseh najbolj modernih vadb za pse, a zato se vam ni treba odpovedati sproščujoči vadbi. Marsikatero jezero ali kopališče tudi v Sloveniji dovoli kopanje kosmatincev. Kadar se odločite za plavanje na uradnem kopališču, bo zabava tudi bolj varna.

V vodi je telo razbremenjeno, zato »je plavanje odlična aktivnost, ki ne obremenjuje sklepov«, svetuje Wilkinsonova, kar pomeni, da je še posebej koristna »za pse, ki okrevajo po poškodbah in se morajo ponovno okrepiti«.

A tudi tu je pomembno, da upoštevate sposobnosti svojega psa, »saj nekateri psi slabše plavajo kot drugi«. Če niste prepričani, ali je vaš ljubljenček ljubitelj vode, lahko kupite tudi pasji rešilni jopič. Prav tako pa bodite pozorni na temperaturo vode, zlasti pozimi. Tudi za kužka lahko kupite neoprensko oblačilo.

Ko boste zaključili trening, pa nikar ne pozabite svojega štirinožca nagraditi s kvalitetnim obrokom – z našim kuponom bo nakup zdrave pasje hrane cenejši.

Torej, izberite vadbo, ki bo zabavala vas in kužka in začnite migati skupaj!

 

Morda vas pritegne tudi:

👉  Kaj morate upoštevati, preden se s psom odpravite v hribe?

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

Prijavite se