NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

24.04.2024 | 9 min branja | Dom

Plaže za pse na Hrvaškem: seznam in nasveti za dopust

Pes in njegova lastnica sedita na plaži za pse na Hrvaškem.

Hrvaška obala in otoki ne navdušujejo le z neokrnjeno naravo. Hrvaška je idealna destinacija za vsakogar, ki si želi kombinacijo sprostitve, avanture, kulinarike in umetnosti. Obenem pa je gostoljubje in razumevanje potreb lastnikov psov del hrvaške kulture, zato boste za dopustovanje Hraškem našli tudi številne plaže za pse. Pohodniške in sprehajalne poti ob obali ter v narodnih parkih ponujajo čudovite priložnosti za raziskovanje narave skupaj z vašim ljubljenčkom.

 

Spoznajmo plaže za pse na Hrvaškem

Hrvaške oblasti že od nekdaj urejajo mesta, kjer so kužki dovoljeni, torej s tem mislimo na uradne plaže za pse. Te so vidno označene, navadno s tablo, ki ima napisana tudi pravila. Najdete jih v večina hrvaških mestih in tudi kampih.

Zakaj je za lastnike psov bolje, da izberejo urejene plaže za pse? Ker so tam navadno na voljo:

  • koši za pasje iztrebke,
  • pasji tuši in
  • pitna voda za pse.

Psi pa lahko obiskujejo tudi vse neurejene, samotne ali odmaknjene plaže in tiste, bolj obljudene plaže, kjer prisotnost sicer ni izrecno prepovedana, lastnik pa je odgovoren, da njegov pes ne moti drugih obiskovalcev, in mora spoštovati tudi ostala občinska pravila.

Pomembno je tudi, da lastniki psov povsod skrbijo za čistočo plaže, redno odstranjujejo pasje iztrebke, ponekod pa je obvezna tudi uporaba povodca za pse.

 

Hrvaška je poleti odlična destinacija za lastnike psov in vaše ljubljenčke

Ne le na otokih, na 1.178 kilometrih hrvaške obale na celini boste našli številne plaže, posebej namenjene psom, kjer se lahko vaši štirinožni prijatelji prosto igrajo in plavajo. Urejene pasje plaže na Hrvaškem postajajo trend, njihovo število pa se zaradi povpraševanja nenehno povečuje.

Naj vas že takoj na začetku navdušimo z informacijo, da boste na hrvaških plažah našli celo priljubljeno verigo barov za pse, Monty's Dog Beach & Bar. Tu kužke čakajo pasji tuš, senca in prilagojena ponudba v baru. Pijačo in prigrizke (npr. pasji čips) si lahko naročijo tudi sami. Ja, prav ste prebrali: kužki v bar pritečejo sami, s tačkami se postavijo na pult in si naročijo prigrizek.

🐶  Zabava na dopustu: Kako telovaditi s kužkom

 

Najem nastanitve, ki dovoljuje psa, potni list za psa in veterinarska ambulanta

Na Hrvaškem ni težko najti počitniškega objekta, ki sprejema goste s psi. Priporočamo, da vseeno dobro preverite, ali vaša izbrana nastanitev dovoljuje hišne ljubljenčke in kakšno je morebitno doplačilo za čiščenje. Če dopustujete v najbolj vročih mesecih, svetujemo, da je namestitev opremljena s klimatsko napravo. Po tem, ko ste našli destinacijo, ki ustreza vašim željam, poiščite še primerno plažo, kjer se lahko kopa vaš pes.

*Po prihodu na destinacijo se pozanimajte tudi, kje je in kdaj je odprta veterinarska ambulanta. Da je dobro poznati lokacijo in delavnik ambulante, kjer lahko pomoč poiščete sami, verjetno ni treba poudarjati.

Pozanimajte se tudi, kako je s prestopom meje. S seboj na pot vedno vzemite pasji potni list oz. EU Potni list za hišne živali. V Evropski uniji so pravila glede prehajanja meja s psom enotna: kužki morajo biti obvezno cepljeni proti steklini.

👉  Ne pozabite: pes mora biti v avtomobilu v kletki ali pripet z ustrezno oprsnico na varnostni pas. Poskrbite za varnost psa med vožnjo!

 

Kako na pot: ali gre pes lahko na trajekte Jadrolinije?

Hrvaška ima preko 1.000 otokov, počitnice s psom na otokih so zato pogoste in na poti vas lahko čaka tudi dogodivščina s trajektom. Splošno pravilo za prevoz z najpogosteje izbrano Jadrolinijo določa, da je prevoz kužkov s trajekti dovoljen. Seveda žival ne sme motiti ali ogrožati drugih potnikov. Kot lastnik v celoti prevzamete tveganje za varnost vaših hišnih ljubljenčkov in morate tudi sami poskrbeti zanje (hrana, pijača, higiena in druge potrebe). Odgovorni boste tudi za morebitno škodo, ki bi jo vaš pes povzročil drugim potnikom, posadki ali plovilu.

Kaj svetujemo pri vožnji s trajektom?

  • Psa pred vožnjo s trajektom sprehodite na obali.
  • Ko na trajektu zapustite avto, imejte psa na povodcu ter dosledno upoštevajte vsa varnostna pravila in morebitna opozorila, vezana na pse.

*Še pred potovanjem pomislite na zavarovanje Moj kuža, ki v vseh treh paketih vključuje kritje Moj Kuža Priden. To vam pomaga v primeru odškodninske odgovornosti, ko vaš pes poškoduje tretje osebe ali jim povzroči škodo, ko poškoduje ali uniči njihovo lastnino.

 

Kako vedeti, ali je plaža na Hrvaškem prijazna do psov

*Splošno pravilo: na plažah z modro zastavo psi niso dovoljeni.

Želite iti na dopust bolj pripravljeni in vam spontanost ni blizu? Potem pred odhodom na Hrvaško raziščite pasje plaže ali psom prijazne plaže na izbrani počitniški destinaciji. Nasvete lahko poiščete na seznamu v tem članku, na spletnih mestih počitniških destinacij, skupinah na družbenih omrežjih in v aplikacijah, namenjenih potovanju s hišnimi ljubljenčki.

  1. Obstajajo številna spletna mesta, ki so namenjena iskanju psom prijaznih plaž. Tam lahko najdete informacije o lokacijah pasjih plaž, objektih na plaži in morebitnih pravilih ali predpisih. Našli boste tudi ocene drugih lastnikov psov.
  2. Poiščite skupine ali strani na družbenih omrežjih, npr. Facebook ali Instagram, ki se osredotočajo na potovanja s hišnimi ljubljenčki. Priporočamo spremljanje skupine Dog friendly Croatia. V tej in podobnih skupinah lahko zastavite vprašanja ali poiščete priporočila o pasjih plažah od drugih lastnikov psov. Bodite pozorni na pozitivne ocene ali povratne informacije drugih obiskovalcev, ki so že obiskali plažo s svojimi psi.
  3. Pred odhodom na dopust preverite lokalne turistične informacijske centre ali spletne strani krajev, ki jih nameravate obiskati. Mnogi turistični portali imajo posebne razdelke ali sezname, kjer lahko najdete informacije o pasjih plažah.

 

Plaža za pse: pri izbiri sta varnost in čistoča ključnega pomena

Napisali smo že, da plaže za pse ne boste imeli težav najti. Vseeno pa se obisk plaže s psom razlikuje od takrat, ko greste na plažo sami.

Dostopnost je še en ključen dejavnik – raziskujte, kako enostavno je priti do izbrane plaže, še posebej, če boste s seboj nosili dodatno opremo za svojega psa.

Ob prihodu na destinacijo raziščite znake ali simbole, ki običajno označujejo, da je plaža na lokaciji psom prijazna, bodite pozorni na:

  • Oznake ali tablice, ki jasno kažejo, da so psi dovoljeni na plaži.
  • Prisotnost posebnih pasjih območij ali ločenih delov plaže, kjer so psi dovoljeni.
  • Objekte na plaži, kot so koši za pasje iztrebke, pitna voda za pse, tuši za osvežitev in senčniki za pse.
  • Pravila ali predpisi, ki so jasno izpostavljeni, npr.:
    • predpisi o uporabi povodca so lahko od plaže do plaže različni – nekatere plaže npr. zahtevajo, da so psi na povodcih, medtem ko drugje to ni potrebno;
    • časovne omejitve dostopa do plaže za pse, saj nekje dovoljujejo pse samo v določenih delih dneva.

Vemo. Potovanja s kužkom zahtevajo organizacijo in čas, tako pred dopustom kot na dopustu samem. Mogoče bo vaš naslednji dopust brez štirinožnega prijatelja, zato vam predlagamo koristno branje, kam s kužkom med vašo odsotnostjo.

 

Kaj vzeti s seboj na plažo (za kužka)

Za nepozaben in brezskrben dan na plaži s svojim psom ne pozabite na osnovno opremo, kot so:

  • sveža voda in skleda za pitje,
  • pasja hrana in prigrizki,
  • povodec in ovratnica,
  • senčnik za zaščito pred soncem,
  • brisača za udobje po kopanju,
  • vrečke za iztrebke,
  • komplet prve pomoči za morebitne manjše poškodbe ali ureznine,
  • plavajoče igrače, ki bodo vašega psa zabavale in ga hkrati spodbujale k plavanju,
  • prenosna pasja postelja (ali odeja), ki bo zagotovila udoben prostor za počitek vašega kosmatinca.

Ne pozabite na zaščito za tačke, saj pesek in skale lahko postanejo zelo vroči. Če ima vaš kuža kratko dlako ali kožo z malo pigmenta, je priporočljiva sončna krema za pse. V trendu so tudi GPS sledilniki za pse, če bi se vaš ljubljenček odmaknil predaleč ali se izgubil.

👉  Vas zanima še več? Preberite 10 nasvetov za brezskrbne počitnice s pasjim prijateljem.

 

S kužkom se izogibajte obisku plaže sredi dneva

Pozornost namenite tudi opazovanju svojega psa na plaži. Bodite pozorni ali pije dovolj in kakšno je njegovo počutje. Tudi, če je kuža v senci, so lahko temperature čez dan zelo visoke in lahko pride do toplotnega udara. Pri temperaturah med 22–25 °C psi zmanjšajo aktivnost in iščejo senco ali hladne površine za počitek. Ko temperatura preseže 28–30°C, mehanizmi ohlajanja telesa postanejo manj učinkoviti, kar lahko povzroči pregrevanje in toplotni udar pri psih.

 

Urejene pasje plaže in psom prijazne plaže na Hrvaškem

Istra, največji hrvaški polotok, ponuja številne pasje plaže

  • Pasja plaža Rovinj
    Na jugu Rovinja, malo izven mestnega središča, je pasja plaža Cukrići. Psi so dobrodošli tudi v uvalah Lone, Cuvi ali Borik-Figarola ter v kampu Istria pri Rovinju.
  • Pasja plaža Pula
    Plaža Monte Serpo leži v bližini znamenitega turističnega kompleksa Verudela v Puli. Kamnita plaža s čistim morjem je opremljena z vodnimi postajami in koši za smeti.
  • Pasja plaža Poreč
    Pasja plaža Materada je v Poreču, ob severozahodni obali Istre. Plaža je odmaknjena in mirna, obdana z naravo, kar ustvarja sproščeno okolje za lastnike psov in njihove štirinožne prijatelje. Plaža je delno prodnata, delno betonirana, zato je dostop do vode enostaven.
  • Pasja plaža v Rabcu
    Pasja plaža Girandella se nahaja v Rabcu, slikovitem obmorskem mestu na vzhodni obali Istre. Lastniki psov v Istri priporočajo tudi plažo Premantura.

Kvarner izstopa kot območje z največ pasjimi plažami

  • Pasja plaža Krk
    Priporočamo vam obisk pasje plaže Redagara v mestu Krk.
  • Pasja plaža Rab
    Na uradni spletni strani otoka Rab sporočajo: » ... skoraj vsaka plaža na otoku ima del, ki je rezerviran za pse, kjer se lahko vaši ljubljenčki kopajo. Prosimo vas le, da pospravite za njimi. Ne pozabite na njihovo posodo za vodo in senčnik.« Na predelu Artić pa vas čaka tudi specializiran bar za kužke.
  • Pasja plaža Crikvenica (Podvorska)
    Priporočamo plažo Podvorska, kjer je tudi priljubljen Monty's Dog Beach & Bar.
  • Pasja plaža Cres
    Psi so dobrodošli na delu plaže v sklopu kampa Kovačine in kampa Slatina. Lastniki psov priporočajo tudi plaža Bijar, kjer je na voljo tudi pasji tuš.
  • Pasja plaža Mali Lošinj
    Na Malem Lošinju je od plaže Veli žal do Lanterne na voljo osem plaž za pse.

Nepozabna Dalmacija je raj tudi za pasje obiskovalce

  • Pasja plaža Vodice
    Vodice imajo tri ločene plaže za pse – ena je v središču mesta, dve pa na skrajnem zahodu Vodice in na skrajnem vzhodu Srime.
  • Pasja plaža Korčula
    Lastniki psov priporočajo plažo za pse Plitvine.
  • Pasja plaža Pakoštane
    Pasjo plažo najdete v kampu Kozarica.
  • Pasja plaža Zadar
    Domačini so pohvalili pasjo plažo Sv. Klement.
  • Pasja plaža Murter
    Psi so dobrodošli v kampu Jezera Lovišća.
  • Pasja plaža Split
    Ko ste v Splitu, obiščite plažo za pse Duilovo.

👉  Ste za spremembo? Potem predlagamo, da s psom obiščete hribe.

 

Kaj pa stroški, ki jih povzroči vedenje vašega psa ali njegove zdravstvene težave?

Vaš pes je vaš najboljši prijatelj, zanj bi storili vse, a vaš proračun zagotovo ni brezmejen, zato je pomembno, da ste pripravljeni na nepričakovane stroške. Kaj, če zboli ali koga poškoduje oziroma povzroči škodo na tuji lastnini?

Zavarujte ga z zavarovanjem Moj kuža. Vsi trije paketi vključujejo kritje Moj Kuža Priden, razlikujejo pa se v obsegih kritij Moj Kuža Zdravje in Moj Kuža Življenje.

  • Kritje Moj Kuža Priden se nanaša na odškodninsko odgovornost vas ali drugega imetnika (vodnika) vašega psa, če pes poškoduje tretjo osebo ali poškoduje oziroma uniči lastnino tretje osebe.
  • Kritje Moj Kuža Zdravje krije stroške zdravljenja vašega kužka zaradi bolezni ali nezgode.
  • Kritje Moj Kuža Življenje krije primer smrti vašega kužka zaradi bolezni ali nezgode in njegovo uspavanje pri veterinarju, če mu preti neposredna nevarnost smrti zaradi bolezni ali nezgode.

 

Kaj bi storili, če vaš kuža zboli ali koga poškoduje?

Zavarujte ga z zavarovanjem Moj kuža, ki krije zdravljenje kužka, primer njegove smrti zaradi bolezni ali nezgode in vašo odgovornost, če bo kužek poškodoval osebo ali stvar.

Preberite več