NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

06.12.2022 | 4 min branja | Zdravje

Rak prostate, penisa in mod - to so znaki "moških" rakov

Dva moška uživata v aktivnem življenjskem slogu - simbolna fotografija za članek o znakih raka prostate, penisa in raka na modih pri moških

Imam raka? To je vprašanje, ki si ga v določenih trenutkih v življenju postavi vsak od nas. Glede na statistiko je zelo verjetno, da poznate koga, ki ga je prizadela ta bolezen. Število bolnikov v Sloveniji z leti narašča. Seveda se z rakom lahko sreča vsakdo, vendar so dejavniki tveganja odvisni od več bioloških dejavnikov. 

Stopnja tveganja se spreminja s staranjem. Rak je pogostejši pri starejših ljudeh in tudi v Sloveniji se življenjska doba podaljšuje in prebivalstvo stara. Zato je prav, da smo na to bolezen bolj pozorni in o njej ozaveščeni. Pri moških predstavljata nemelanomski kožni rak in rak prostate vsak približno petino vseh rakov, sledita jima pljučni rak ter rak debelega črevesa in danke. 

Leta 2020 je bil kožni rak najpogostejši pri obeh spolih (pri moških 19,6 %), največ smrti pa v Sloveniji povzroči pljučni rak. Določene vrste raka se pojavljajo večinoma ali izključno pri bioloških moških. (vir)

Rak prostate, mod in penisa lahko prizadene le moške. Vendar je rak prostate veliko pogostejši od drugih dveh. Je celo druga najpogostejša vrsta raka pri moških. 

 

Redno samopregledovanje za zgodnje odkrivanje raka prostate, mod in penisa

Gotovo ste že slišali, da za določene vrste rakavih obolenj, na primer raka penisa in mod, znake lahko zaznate z rednim samopregledovanjem. Žal sistematično samopregledovanje ni mogoče za vse dele telesa, lahko pa vam pomaga samozavedanje. 

Najboljši način za zgodnje prepoznavanje najpogostejših moških vrst raka je preprosto biti pozoren na delovanje svojega telesa. Prisluhnite telesu in ga dobro spoznajte, da boste morebitne spremembe lažje opazili takoj, ko se bodo pojavile. 

Takoj ko opazite nekaj, kar za vas ni normalno, se posvetujte z zdravnikom. Najverjetneje v večini primerov ne bo šlo za raka. Če pa bi slučajno res šlo za raka, imate na ta način veliko boljšo možnost, da ga odkrijete prej in ga bo zato tudi lažje pozdraviti. Neomejeno število videoposvetov s splošnim zdravnikom, dostopnim vsak dan v letu, je le del storitev zavarovanja Specialisti z asistenco

V nadaljevanju preverite, na nekatere znake morate biti še posebej pozorni. 

 

Rak prostate: simptomi in znaki

Se sprašujete, zakaj je v novembru vedno več brkatih moških? Odgovor je preprost. Gre za gibanje Movember. Razpoznavni znak gibanja so brki, ki naj bi si jih moški pustili rasti v mesecu novembru. To je čas, ki je namenjen osveščanju glede splošnega zdravja moških, še posebej pa preventivi, odkrivanju in zdravljenju raka na prostati.

Rak prostate se razvija leta, preden začne povzročati kakršnekoli težave. Rak prostate vpliva na žlezo prostato, ki je neposredno pod sečnim mehurjem in tvori izločke, ki so del semenske tekočine. Kot veliko vrst raka, se rak prostate najpogosteje pojavlja pri starejših moških, običajno pri starosti nad 50 let. Koliko je povprečna starost, pri kateri je postavljena diagnoza raka prostate? 69 let.

Na žalost je rak prostate težko opaziti. Moški simptome raka prostate občutijo, ko rak pritiska na sečnico – cevko, po kateri urin iz mehurja steče iz telesa. Zato bodite pozorni, če opazite, da:

  • morate pogosteje urinirati (tudi ponoči),
  • urinirate težje ali
  • je v seču ali semenu kri

V Sloveniji se presejalni testi na osnovi vrednosti PSA v krvi izvajajo za starostno skupino od 55 do 70 let. Zato se, če ste zaskrbljeni zaradi morebitnih znakov raka prostate, pogovorite s splošnim zdravnikom, ki bo lahko naročil preiskave ali vas napotil k specialistu. 

 

Simptomi in znaki raka penisa ter raka na modih: pogosto jih je lažje opaziti

Pri raku penisa se lahko pojavijo naslednji simptomi in znaki: 

  • bulica ali razjeda na penisu,
  • krvavenje iz penisa,
  • izcedek nenavadnega vonja,
  • izpuščaj,
  • sprememba barve urina,
  • oteženo potiskanje kožice nazaj. 

Te simptome lahko povzročijo tudi druga bolezenska stanja. Dobro je, da se v primeru, da spremembe zaznate, posvetujete z zdravnikom.

Rak na modih je med moškimi, starimi med 20 in 35 let, najpogostejše rakavo obolenje. V zadnjih letih je celo vse pogostejši, saj je obolelih danes kar 70 % več, kot pred 20 leti.

Med pogostimi znaki in simptomi raka na modih so: 

  • zatrdlina ali oteklina moda, bula na modih, 
  • »težek občutek« v mošnji,
  • neugodje, bolečina v modih.

 

Rak prostate: preživetje, stadiji, operacija in preventiva 

Prostata, moška spolna žleza velikosti oreha, se nahaja za korenom penisa, med sečnico in danko. Njena ključna funkcija je proizvodnja semenske tekočine. Rak prostate predstavlja globalni izziv, saj naj bi se po napovedih Svetovne zdravstvene organizacije ta bolezen razvila pri vsakem šestem moškem. Trend naraščanja obolenj se opazi tudi pri nas. Kljub temu so možnosti ozdravitve, še posebej, če je bolezen omejena na prostato, izjemno visoke.

Stopnja preživetja raka prostate za vse stadije bolezni v Evropi znaša okoli 83% 

Pomembno pa je poudariti, da so te številke statistični povprečji, saj se preživetje posameznika lahko zelo razlikuje glede na specifičnosti njegovega primera. Zato je zgodnje odkrivanje in individualiziran pristop k zdravljenju ključnega pomena za izboljšanje prognoz in kakovosti življenja prizadetih.

Obstajajo različni stadiji raka prostate

Na osnovi kliničnega pregleda in opravljenih preiskav lahko razširjenost bolezni opredelimo kot:

  1. rak, omejen na prostato (lokalno omejena bolezen),
  2. rak, omejen na prostato in na njeno neposredno okolico (lokalno napredovala bolezen),
  3. razširjen rak (razsejana bolezen).

Kakšne so možnosti zdravljenja raka prostate

Zdravljenje lahko vključuje operacijo, sevanje, hormonsko terapijo ali aktivno spremljanje, odvisno od stopnje bolezni.

Operacija raka prostate

Operacija raka prostate je kirurški poseg, namenjen odstranitvi prizadete prostate. Med postopkom, imenovanim radikalna prostatektomija, kirurg odstrani celotno prostato skupaj z okoliškimi tkivi. Obstajajo različne metode za izvedbo operacije, vključno z odprtim pristopom, laparoskopijo in robotsko asistirano kirurgijo. Ključno je natančno določiti primernost pacienta za to vrsto zdravljenja in oceniti morebitne zaplete, kot sta erektilna disfunkcija in inkontinenca. Po operaciji je potrebno obdobje okrevanja in redno spremljanje s strani zdravstvenega osebja za zagotovitev optimalnih rezultatov in kakovosti življenja pacienta po posegu.

Preventiva raka prostate: kaj vključuje

Preventiva raka prostate vključuje:

  • redne preglede prostate (samopregledovanje, test PSA in digitalni rektalni pregledi),
  • zdrav življenjski slog, ki vključuje uravnoteženo prehrano, telesno aktivnost in izogibanje kajenju.

Pomembno je tudi razumevanje genetskih dejavnikov in posvetovanje z zdravnikom glede individualnega tveganja ter ustreznih preventivnih ukrepov.

 

Rak prostate, penisa in mod: pogosta vprašanja

1. Ali rak mod vpliva na plodnost?

Zdravljenje raka mod lahko vpliva na plodnost, zato se pred začetkom zdravljenja pogosto izvaja zamrzovanje sperme.

2. Ali je rak prostate deden?

Obstaja genska nagnjenost k raku prostate, vendar dedovanje ni edini dejavnik tveganja.

3. Rak prostate, mod in penisa: kateri je najpogostejši?

Rak prostate je veliko pogostejši od drugih dveh. 

Zdravnik je najboljši vir informacij za posamezne primere, zato je priporočljivo posvetovanje in redno spremljanje zdravstvenega stanja. Razumevanje teh vprašanj lahko prispeva k ozaveščenosti, zgodnjemu odkrivanju in boljšemu obvladovanju raka prostate, penisa in mod.

4. Je tudi benigna hiperplazija prostate rak?

Kot nakazuje ime, je benigna hiperplazija prostate nenevarno nerakavo povečanje prostate. Najpogostejši simptom so težave z uriniranje, pogostejša pa je pri starejših moških.

 

Preventiva: zmanjšajte tveganje za raka tudi z zdravim načinom življenja

Življenjski slog manj vpliva na raven tveganja za raka prostate, raka na modih in raka penisa. 

Za številne druge vrste raka pa tveganje lahko pomembno zmanjšate z izbiro zdravega načina življenja:

  • odpovejte se kajenju,
  • pazite na ohranjanje zdrave telesne teže in
  • uživajte nepredelano, uravnoteženo prehrano. 

👉 Koristno: Prepoznavanje znakov raka

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje: Zavarovanje Raki

Bolezen ne izbira in ker je ne morete nikoli zagotovo preprečiti, nima smisla, da živite v strahu. Lahko pa poskrbite, da se boste z morebitno boleznijo nekoč spoprijeli kar najbolj pripravljeni. 

Svoje telo lahko krepite z zdravim življenjskim slogom, svoje finančno stanje pa z zavarovanjem, ki vam bo zagotovilo hitro izplačilo v primeru bolezni. Tako se boste izognili skrbem zaradi izostanka prihodkov med zdravljenjem oziroma si boste lahko privoščili dodatno nego, morebitne prilagoditve ali druge pripomočke, ki vam bodo olajšali okrevanje. Z zavarovanjem Raki zavarovalnice Generali si zagotovite izplačilo, če zbolite za:

  • predinvazivnim rakom,
  • invazivnim rakom ali
  • benignim možganskim tumorjem.

S sklenitvijo zavarovanja pa ne zavarujete le sebe, ampak tudi svoje otroke do dopolnjenega 21. leta starosti. 

👉 Spoznajte več: z zavarovanjem Raki poskrbite za finančno varnost družine 

 

 

Finančna varnost ob nastanku bolezni

Zavarovanje Raki zagotavlja izplačilo finančnih sredstev, če zbolite za rakom (predinvazivno ali invazivno stanje) ali benignim možganskim tumorjem.

Zavarovanje Raki