NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

06.12.2022 | 4 min branja | Zdravje

Rak prostate, penisa in mod - to so znaki "moških" rakov

Dva moška uživata v aktivnem življenjskem slogu - simbolna fotografija za članek o znakih raka prostate, penisa in raka na modih pri moških

Imam raka? To je vprašanje, ki si ga v določenih trenutkih v življenju postavi vsak od nas. Glede na statistiko je zelo verjetno, da poznate koga, ki ga je prizadela ta bolezen. Število bolnikov v Sloveniji z leti narašča. Seveda se z rakom lahko sreča vsakdo, vendar so dejavniki tveganja odvisni od več bioloških dejavnikov. 

Stopnja tveganja se spreminja s staranjem. Rak je pogostejši pri starejših ljudeh in tudi v Sloveniji se življenjska doba podaljšuje in prebivalstvo stara. Zato je prav, da smo na to bolezen bolj pozorni in o njej ozaveščeni. Pri moških zavzemata nemelanomski kožni rak in rak prostate vsak približno petino vseh rakov, sledita pljučni rak ter rak debelega črevesa in danke. 

Čeprav je kožni rak najpogostejši pri obeh spolih (pri moških 21,8 %) in največ smrti v Sloveniji povzroči pljučni rak, se določene vrste raka pojavljajo večinoma ali izključno pri bioloških moških. 

Rak prostate, mod in penisa lahko prizadene le moške. Vendar je rak prostate veliko pogostejši od drugih dveh. Je celo druga najpogostejša vrsta raka pri moških, leta 2018 je bilo odkritih skoraj enako število primerov te vrste raka kot kožnega raka, 21,1 % primerov raka pri moških. V Sloveniji je to celo druga najpogostejša oblika raka na splošno. 

 

Kako prepoznati znake raka prostate, mod in penisa

Gotovo ste že slišali, da za določene vrste rakavih obolenj, na primer raka penisa in mod, znake lahko zaznate z rednim samopregledovanjem. Žal sistematično samopregledovanje ni mogoče za vse dele telesa, lahko pa vam pomaga samozavedanje. 

Najboljši način za zgodnje prepoznavanje najpogostejših moških vrst raka je preprosto biti pozoren na delovanje svojega telesa. Prisluhnite telesu in ga dobro spoznajte, da boste morebitne spremembe lažje opazili takoj, ko se bodo pojavile. 

Takoj ko opazite nekaj, kar za vas ni normalno, se posvetujte z zdravnikom. Najverjetneje v večini primerov ne bo šlo za raka. Če pa bi slučajno res šlo za raka, imate na ta način veliko boljšo možnost, da ga odkrijete prej in ga bo zato tudi lažje pozdraviti. Neomejeno število videoposvetov s splošnim zdravnikom, dostopnim vsak dan v letu, je le del storitev zavarovanja Specialisti z asistenco. 

V nadaljevanju preverite, na nekatere znake morate biti še posebej pozorni. 

 

Znaki raka prostate

Rak prostate vpliva na žlezo prostato, ki je neposredno pod sečnim mehurjem in tvori izločke, ki so del semenske tekočine. Kot veliko vrst raka, se rak prostate najpogosteje pojavlja pri starejših moških, običajno pri starosti nad 50 let. 

Na žalost je rak prostate težko opaziti. Moški znake občutijo, ko rak pritiska na sečnico – cevko, po kateri urin iz mehurja steče iz telesa. Zato bodite pozorni, če opazite, da morate pogosteje urinirati (tudi ponoči), da urinirate težje ali da je v seču ali semenu kri

V Sloveniji se presejalni testi na osnovi vrednosti PSA v krvi izvajajo za starostno skupino od 55 do 70 let. Zato se, če ste zaskrbljeni zaradi morebitnih znakov raka prostate, pogovorite s splošnim zdravnikom, ki bo lahko naročil preiskave ali vas napotil k specialistu. 

 

Znaki raka penisa in raka na modih

Znake raka penisa in raka na modih je pogosto lažje opaziti. Pri raku penisa se lahko pojavijo naslednji znaki: 

  • bulica ali razjeda na penisu,
  • krvavenje iz penisa,
  • izcedek nenavadnega vonja,
  • izpuščaj,
  • sprememba barve urina,
  • oteženo potiskanje kožice nazaj. 

Te simptome lahko povzročijo tudi druga bolezenska stanja. Dobro je, da se v primeru, da spremembe zaznate, posvetujete z zdravnikom.

Rak na modih je med moškimi, starimi med 20 in 35 let, najpogostejše rakavo obolenje. V zadnjih letih je celo vse pogostejši, saj je obolelih danes kar 70 % več, kot pred 20 leti.

Med pogostimi znaki raka na modih so: 

  • zatrdlina ali oteklina moda,
  • »težek občutek« v mošnji,
  • neugodje ali bolečina v modu ali mošnji. 

 

Zmanjšajte tveganje za raka tudi z zdravim načinom življenja

Življenjski slog manj vpliva na raven tveganja za raka prostate, raka na modih in raka penisa. 

Za številne druge vrste raka pa tveganje lahko pomembno zmanjšate z izbiro zdravega načina življenja. Odpovejte se kajenju, pazite na ohranjanje zdrave telesne teže in uživajte nepredelano, uravnoteženo prehrano. 

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje 

Bolezen ne izbira in ker je ne morete nikoli zagotovo preprečiti, nima smisla, da živite v strahu. Lahko pa poskrbite, da se boste z morebitno boleznijo nekoč spoprijeli kar najbolj pripravljeni. 

Svoje telo lahko krepite z zdravim življenjskim slogom, svoje finančno stanje pa z zavarovanjem, ki vam bo zagotovilo hitro izplačilo v primeru bolezni. Tako se boste izognili skrbem zaradi izostanka prihodkov med zdravljenjem oziroma si boste lahko privoščili dodatno nego, morebitne prilagoditve ali druge pripomočke, ki vam bodo olajšali okrevanje. Z zavarovanjem Raki si zagotovite izplačilo, če zbolite za predinvazivnim ali invazivnim rakom ali benignim možganskim tumorjem.

 

Finančna varnost ob nastanku bolezni

Zavarovanje Raki zagotavlja izplačilo finančnih sredstev, če zbolite za rakom (predinvazivno ali invazivno stanje) ali benignim možganskim tumorjem.

Zavarovanje Raki