NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

26.01.2022 | 4 min branja | Tujina

Pozitiven test na koronavirus na potovanju v Tuniziji

S kamele v karanteno - koronavirus v Tuniziji

Potovanja so od marca 2020 precej drugačna, kot smo jih bili vajeni prej. Nove razmere so tudi tiste, ki so bili še tako zapriseženi zagovorniki potovalne spontanosti prisilile, da so potovanja začeli pravočasno načrtovati. A tudi najboljši načrti ne morejo preprečiti presenečenj – kot sta spoznala Milan in 16-letni Mark, ko sta na počitnicah v Tuniziji dobila pozitiven rezultat PCR testa.

Dobro načrtovanje potovanja v času koronavirusa

Mark si je že dolgo časa želel, da bi obiskal Ksar Hadada v Tunuziji, eno od mest, kjer so snemali četrto epizodo Vojne zvezd. Za njegov 16. rojstni dan ga je oče, sam ljubitelj znanstvene fantastike, presenetil z letalskimi kartami.

Ko se je bližal čas odhoda, sta skrbno načrtovala pot. Dva tedna pred potovanjem je Milan poklical tudi svojo zavarovalno agentko. Sicer je imel že od januarja sklenjeno celoletno družinsko zavarovanje TUJINA, a vseeno se je želel izogniti presenečenjem. Zagotovila mu je, da lahko pomirjeno potujeta, da pa naj pred odhodom pazita tudi na zahteve držav, skozi katere bosta potovala.

Milan je zato poleg razmer v Tuniziji pozorno spremljal tudi razmere v Franciji, saj sta letela prek Pariza. Poskrbel je, da sta pravočasno opravila potrebne PCR teste in se na pot odpravila s pravimi potrdili.

Tunizija – dežela zgodovinskih in filmskih doživetij

Pot v Tunizijo je bila nekoliko bolj naporna, kot sta pričakovala. Daljše vrste in preverjanje potrebnih potrdil sta občasno poskrbela za bolj napeto vzdušje, zato sta bila oče in sin še toliko bolj vesela, ko sta v Tunisu zapustila letališče in se odpravila svoji pustolovščini naproti. Čakale so ju živahne tunizijske tržnice, izlet v puščavo z bediuni, puščavsko šotorjenje in težko pričakovani Ksar Hadad.

Zaradi pozitivnega testa na koronavirus dva tedna kasneje domov

Dva dni pred odhodom sta se odpravila na rutinski PCR test, ki ga je organizirala potovalna agencija. Oba sta se počutila odlično, zato ju ni skrbelo. Nato pa šok – dan pred odhodom sta izvedela, da je bil Markov PCR test pozitiven in mora zato v samoizolacijo. Milan pa je začel razmišljati, kaj morata urediti.

  • Obvestiti domače in delodajalca.
  • Pregled pri zdravniku.
  • Poiskati prenočišče za 8 dni odrejene samoizolacije (njuna rezervacija se je naslednji dan iztekla).
  • Poiskati nov let, ki ju bo po koncu izolacije pripeljal domov.

Ko je minil prvi šok, se je Milan spomnil na zavarovanje TUJINA in telefonsko številko Asistenčnega centra. Na drugi strani se mu je v slovenskem jeziku oglasil operater in Milan mu je na kratko opisal situacijo.

Izolacija v Tuniziji

Operater je Milanu zagotovil, da bodo poskrbeli za vse potrebno in se poslovil. Že čez pol ure je operater vrnil klic. Milana je pomiril, ko je pojasnil, kaj lahko pričakuje v naslednjih dneh.

  1. Bivanje v bližnjem hotelu za čas samoizolacije oziroma možne vrnitve v domovino.
  2. Ponovni PCR test po 8 dneh, kot so odrejale lokalne smernice.
  3. Po koncu samoizolacije povraten let v Slovenijo.
  4. Asistenčni center bo stopil v stik s sorodniki v Sloveniji in jim sporočil, kaj se dogaja.

 

Milan in Mark sta se tako še isti dan preselila v drug hotel. Ko sta si končno oddahnila, je Mark zvečer opazil znake prehlada. Naslednji dan je izmeril povišano telesno temperaturo in Milan je zopet klical Asistenčni center. Enako učinkovito kot prejšnji dan so jima uredili pregled pri zdravniku, ki pa k sreči ni odkril hujšega in v Asistenčnem centru so jima pojasnili, da gresta v hotel, ob morebitnem poslabšanju pa ponovno pokličeta. Iz Asistenčnega centra so o poteku obvestili tudi Markovo babico in jo pomirili, da je z vnukom vse v redu.

Markova vročina je minila že drugi dan in naslednjih 8 dni je minilo brez posebnosti. 9. dan sta se odpravila na ponovni PCR test, ki je bil tokrat pri obeh negativen, o rezultatu testa pa sta takoj obvestila Asistenčni center, ki je v roku 2 ur organiziral nadomesten let v Slovenijo, saj so ves ta čas spremljali možne lete in tudi pogoje, ki jih morata potnika izpolnjevati za pot.

11. dan sta se Milan in Mark zadovoljna izkrcala na Brniku – po nekoliko daljši pustolovščini, kot sta jo načrtovala.

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje:  57 € namesto 1.556,34 €

Milana bi ta pustolovščina stala precej več, kot je načrtoval, če ne bi že pred dopustom poskrbel za zavarovanje TUJINA. Tako pa je zavarovanje, ki ga je za 1 leto stalo 56,96 €, pokrilo stroške v višini 1.556,34 €.

Izvid in ambulantni pregledi

195,00 €

Prenočišče 10 dni (samoizolacija)

300,00 €

Letalski prevoz v Slovenijo 2x

958,34 €

PCR testi

103 €

Skupaj

1.556,34 €

 

*Osebe in njihove življenjske zgodbe so spremenjene z namenom varovanja osebnih podatkov, sam zavarovalni primer pa je resničen.

Na pot z zavarovanjem TUJINA

K dobrim pripravam na pot sodi tudi urejeno zavarovanje TUJINA.

Preverite kritja