NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

30.07.2021 | 4 min branja | Zdravje , Življenje

Kaj nudi brezplačen zdravniški pregled pred sklenitvijo zavarovanja?

Zdravniški-pregled-za-sklenitev-življenjskega-zavarovanja-Generali_L.jpg

Čestitke, odločili ste se, da sklenete življenjsko zavarovanje. Postopek je nekoliko daljši kot pri sklenitvi avtomobilskega zavarovanja, a tudi zavarovanje je mišljeno za dlje časa in ima večjo težo. Vaše življenje je gotovo več vredno, kot vaš avto, kajne? Pred sklenitvijo pa boste morda napoteni tudi na brezplačni zdravniški pregled. V nadaljevanju predstavljamo, kaj obsega in kako poteka.

Ob sklenitvi življenjskega zavarovanja imate možnost hitrega, brezplačnega zdravniškega pregleda v izbranih ordinacijah, kjer preglede za našo zavarovalnico opravljajo priznani strokovnjaki.

 

Vse se začne z zdravstvenim vprašalnikom

V postopku sklepanja življenjskega zavarovanja vam bomo zastavili vprašanja o vašem poklicu, aktivnostih v prostem času in nenazadnje o vašem zdravstvenem stanju. Pridobljeni podatki bodo zavarovalnici v pomoč pri oceni tveganja, ki ga bo prevzela za čas zavarovanja, in za določitev višine premije. Če pri odgovorih ne boste odkriti, se vam lahko zgodi zavrnitev kasnejšega škodnega zahtevka – zavarovalnica bo prej ko slej ugotovila, če je šlo za predhodno stanje.

Hkrati pa je to priložnost tudi za vas, da se zazrete v svoj vsakdan in nekaj pozornosti namenite tudi svojemu počutju, razvadam in slabim navadam, nato pa nekatere od njih poskusite spremeniti in tako zaživite bolj zdravo.

👉  Preberite več o pomenu resnično izpolnjenega zdravstvenega vprašalnika v nasvetu o pomislekih pred sklenitvijo življenjskega zavarovanja za primer smrti.

 

Kako bo zavarovalnica preverila moje zdravstveno stanje?

Povsem razumljivo je, da se sprašujete, na kakšen način lahko zavarovalnica preveri vaše zdravstveno stanje. Zavarovalnica zdravstveno stanje ugotavlja na dva načina. Prvi način, ki običajno zadostuje, je, da rešite vprašalnik o vašem življenjskem slogu in zdravstvenem stanju. Drugi način pa je opravljanje zdravniškega pregleda. Ali boste morali opraviti pregled, je odvisno od:

  • vaše starosti,
  • višine zavarovalne vsote,
  • sklenitve zavarovanja za primer smrti,
  • odločitve, da boste že sklenjenemu življenjskemu zavarovanju dodali še eno zavarovanje in bo njuna skupna zavarovalna vsota za primer smrti presegala mejo za sklenitev brez zdravniškega pregleda.

 

Kateri zdravniški pregled moram opraviti?

Če ste napoteni na zdravniški pregled, je obseg preiskav odvisen od višine zavarovalne vsote za primer smrti in vaše starosti. Sporočili vam bomo, katerega izmed paketov (A, B, C ali D) boste opravljali, in o tem obvestili tudi ordinacijo, kjer bo potekal pregled.

Pri obsežnejših pregledih (C in D) bodo opravili tudi laboratorijsko analizo krvi, zato vam bodo sporočili, da morate pregled opravili na tešče.

Trajanje pregleda je odvisno od vrste pregleda (A, B, C ali D). Najpogosteje pregled poteka od 30 do 60 minut.

 

Kako poteka zdravniški pregled?

Na zdravniškem pregledu boste zdravniku odgovorili na osnovna vprašanja o svojem zdravstvenem stanju in življenjskih navadah, npr.:

  • katere bolezni in zdravstvene težave ste imeli v preteklosti oziroma imate trenutno,
  • ste imeli v preteklosti operacijo oz. imate predvideno,
  • ste bili kdaj poškodovani ali ste se zastrupili,
  • uživate alkohol ali kadite,
  • jemljete zdravila idr.

Če jemljete zdravila in jih ne znate na pamet našteti ob polnoči, potem si za k zdravniku pripravite seznam. Med mnogimi vprašanji se vam hitro lahko zgodi, da se zmedete in zato katerega pozabite.

 

Sledil bo splošen pregled vašega zdravstvenega stanja. Zdravstveno osebje bo opravilo različne meritve. Pričakujete lahko, da bodo:

  • izmerili telesno težo in višino,
  • izmerili krvni tlak,
  • pregledali obliko in gibanje prsnega koša,
  • poslušali vaše dihanje (pljuča), srce idr.

 

Pri obsežnejših vrstah pregleda bodo v ordinaciji opravili tudi določene laboratorijske preiskave (npr. analizo urina in krvi, HIV test idr.), EKG v mirovanju, EKG pod obremenitvijo, rentgen pljuč, ultrazvok trebušnih organov itd.

V primeru preiskave EKG pod obremenitvijo morate imeti na pregledu tudi športne copate in oblačila.

👉  Morda vas bi zanimalo tudi, kateri so priporočljivi pregledi za moške različnih starosti.

 

Kje lahko opravim pregled in kdo se dogovori za termin?

Zdravniški pregled je mogoče opraviti v ordinacijah pogodbenih izvajalcev zavarovalnice Generali v Ljubljani, Murski Soboti, Mariboru, Celju, Novem mestu ali Kopru. Vi izberete, v katerem kraju bi želeli opravljati pregled, za termin pa se bomo dogovorili v zavarovalnici in vam poslali vabilo na zdravniški pregled z vsemi potrebnimi informacijami.

Manj obsežna pregleda A in B lahko na svojo željo opravite tudi pri svojem osebnem zdravniku. V tem primeru vas bomo obvestili kateri zdravniški pregled morate opraviti, vi pa se boste morali dogovoriti za termin pregleda pri svojem zdravniku in pregled opraviti v roku 30 dni od prejema obvestila.

 

Kdo plača zdravniški pregled?

Stroške zdravniškega pregleda pred sklenitvijo zavarovanja, opravljenega v ordinacijah pogodbenih izvajalcev, krije zavarovalnica Generali. Za vas je torej pregled v celoti brezplačen. Če se boste odločili, da pregled opravite pri svojem osebnem zdravniku, pa morebitne stroške zdravniškega pregleda začasno krijete sami. Zavarovalnica vam bo stroške pregleda povrnila ob sklenitvi zavarovanja in sicer do višine, kot je dogovorjeno v pravilih sklepanja zavarovanja.

👉  Preberite še 5 pomembnih razlogov za sklenitev življenjskega zavarovanja.

 

Bom obveščen o izvidih pregleda?

Če boste pregled opravljali v pooblaščeni ordinaciji, bodo pridobljeni podatki in tudi vsi originalni izvidi opravljenih ultrazvokov, laboratorijskih in drugih preiskav posredovani zavarovalnici.

Zavedamo se, da so pridobljeni podatki občutljivi, zato je pri nadaljnji obdelavi poskrbljeno za strogo varnost. Vpogled v zdravstveno dokumentacijo imajo le osebe, ki na zavarovalnici opravljajo oceno sprejema v zavarovanje in zdravnik cenzor.

O rezultatih pregleda vas bomo pisno obvestili. Na vašo željo pa vam lahko posredujemo tudi kopije izvidov. Če ste se odločili za pregled pri osebnem zdravniku, boste imeli vpogled v vse izvide, ki jih nato sami posredujete zavarovalnici.

V primeru, da bodo na zdravniškem pregledu ugotovljena stanja, ki jih niste navedli v vprašalniku, bo to lahko vplivalo na višino premije. Predvsem pa je pomembno, da bodo na pregledu morebitne težave prepoznane hitreje, kot bi bile sicer, kar je pogosto ključ za uspešno zdravljenje in spodbuda, da spremenite svoje navade.

 

Do zdravniškega pregleda brez čakalnih vrst

Zaradi stresnega načina življenja je izpostavljenost dejavnikom tveganja za najrazličnejša obolenja še toliko večja. Namen preventivnih pregledov je odkrivanje predvsem začetnih, na prvi pogled skritih obolenj, ki jih sami še ne opazimo in nam še ne povzročajo težav. S preventivnimi zdravstvenimi pregledi lahko dovolj zgodaj preprečimo razvoj bolezni oziroma bolezen pozdravimo.

Dr. Boris Krajačič: »Kot vidimo zdravniški pregled predstavlja dobrobit tako za zavarovano osebo kot za zavarovalnico. Zavarovana oseba pridobi dodatno informacijo o svojem zdravstvenem stanju, zavarovalnica pa informacijo pri oceni tveganja ob sprejemu v zavarovanje.«

 

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Dogovorite se za klic z zastopnikom, ki vam lahko predstavi življenjsko zavarovanje.

Naročite klic zastopnika