NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

21.06.2021 | 4 min branja | Prosti čas , Tujina

Varno na počitnice tudi v času COVID-19

Varno na potovanje v času covida - zavarovanje za tujino Generali

Po letu, ki ga je zaznamovala samoizolacija in strah pred boleznijo COVID-19, si mnogi želijo na počitnice še močneje kot leta pred tem. Menjava okolja, svoboda, pa tudi brezskrben umik od dnevnih novic bodo pomagali nabrati moči, ki marsikomu pohajajo. Preverite, kako lahko poskrbite, da boste z njega prinesli le spominke, ne pa tudi kakšnega nadležnega virusa, in kako ohraniti mirno kri, če se tudi slednje zgodi.

Kako potujemo v 2021?

Slovenci radi potujemo v tujino. Tudi v 2021 je veliko povpraševanja po potovanjih izven Evrope, a se manj ljudi odloči za tako pot. »Potniki se odločajo predvsem za pot na Maldive in v Dubai. Večina držav v Aziji je za turiste še vedno popolnoma zaprtih oziroma zahtevajo 14-dnevno karanteno po vstopu v državo«, pravijo v Universum potovalni agenciji v svet. Družine največ povprašujejo po 7-dnevnih počitnicah v Grčiji in Španiji ter seveda na Hrvaškem.

Pri 30-letnikih je bil v pomladnih mesecih leta 2021 opazen tudi trend daljših potovanj namenjenih delu na daljavo. Priljubljena destinacija so bili Kanarski otoki.

5 nasvetov za varnejše potovanje

Če ste cepljeni, se vam verjetno zdi, da je vsako potovanje veliko varnejše, kot leta 2020, a vseeno imejte v mislih, da še vedno obstaja možnost, da zbolite – čeprav manjša. Če potujete z družino pa nikar ne pozabite na otroke, ki verjetno niso cepljeni. Poleg tega še vedno lahko poberete kak drug virus. Na primer noravirus, ki vas bo prikoval v kopalnico ali »navaden« prehlad, ki vas bo položil v posteljo.

Preverite Zavarovanje Tujina

 

1. Spremljajte epidemiološko sliko

Ko se pripravljate za potovanje je pomembno, da spremljate epidemiološko sliko tako doma, kot v državah, ki jih boste obiskali. Poslabšanje obeh vam lahko prepreči vrnitev in tako povzroči kopico preglavic.

2. Razmislite, kako lahko pridete na cilj

Vožnja z avtom je z ozirom na možnost okužbe najbolj varna. Vso pot boste v lastnem mehurčku poleg tega pa ste tudi najbolj fleksibilni, če bi zaradi epidemiološke slike morali spremeniti načrte. Na letalih, avtobusih ali vlakih boste dlje časa v tesnem stiku z drugimi ljudmi, na daljših potovanjih pa bodo maske snemali tudi zaradi hrane in pijače.

3. Uporabljajte razum – in razkužilo

V hotelu ali apartmaju ne bo odveč, da ob prihodu razkužite površine, ki se jih običajno največ dotikate, kot so:

  • kljuke,
  • stikala za luč,
  • daljinec za TV ali klimatsko napravo in
  • vrata hladilnika in omaric.

Virusi na teh površinah sicer ne preživijo dolgo, a zakaj bi tvegali in dopust namesto z najbližjimi preživeli s to ali ono boleznijo. Prostore, v katerih boste bivali, tudi dobro prezračite.

4. Privoščite si intimno kosilo - z razgledom ali v svoji kuhinji

Obedovanje v restavracijah, posebej, če ste cepljeni, ne bi smelo biti problematično. A zakaj bi se zapirali v restavracije, ko ste na dopustu? Izberite prijeten lokal z razgledom in izberite prostor na terasi.

Kaj pa, ko potujete pozimi? Razmislite o dopustovanju v apartmaju, kjer si boste lahko kuhali sami. K sreči boste tudi potovali v mrazu, zato boste lažje s seboj pripeljali tudi kakšen pripravljen obrok ali sestavino, kar bo pomagalo, da omejite tudi število obiskov v trgovini.

5. Izogibajte se preveliki gneči

Po tem, ko ste eno leto pogrešali velike prireditve in podobne priložnosti, verjetno koma čakate, da se vrne tudi ta del običajnega življenja. Vseeno priporočamo, da se izogibate diskotek, zabaviščnih parkov in podobnih krajev, posebej, kadar so med štirimi stenami.

Varno-potovanje-v-času-COVIDa_zavarovanje-za-tujino_vmes.jpg

Potujte z varnostno mrežo

Bolje načrtovati, kot reševati! K sreči lahko za večino zapletov, ki se vam lahko zgodi na potovanju, načrtujete z enim samim dejanjem – sklenitvijo dobrega turističnega zavarovanja. Prepričajte se, da vaše zavarovanje v času COVID-19 poleg običajnega nezgodnega kritja in kritja bolezni obsega tudi COVID kritje.

Sklenite Zavarovanje Tujina

 

Kaj če na bivanju v tujini dobim pozitiven test?

Ko se boste hoteli s potovanja vrniti v Slovenijo, boste potrebovali negativen COVID-19 test, prav tako pa je test lahko potreben za vkrcanje na letalo ali udeležbo na kakšni prireditvi. Večinoma jih jemljemo kot rutino, a kaj, če dobite pozitiven rezultat?

Zaradi pozitivnega testa boste morda morali podaljšati bivanje v tuji državi. Poleg skrbi, da bi resno zboleli, boste imeli torej še skrb zaradi dodatnih stroškov. K sreči ste sklenili Zavarovanje Tujina, ki vam krije:

  • podaljšano nastanitev v samoizolaciji,
  • nastanitev tudi v predvidenem času dopusta, če ne morete več bivati, kjer ste načrtovali,
  • stroške vrnitve v domovino, ko zaradi samoizolacije zamudite vnaprej dogovorjen in plačan prevoz.

Vsa kritja veljajo za okuženega in ostale zavarovance na družinski polici, ki potujejo z njim.

Kaj če zbolite z COVID-19?

V okviru Zavarovanja Tujina je bolezen COVID-19 obravnavana kot katerakoli druga bolezen. Če bi zboleli in zato potrebovali zdravniško pomoč, vam nudi vsa potrebna kritja:

  • obisk zdravnika, zdravljenje, zdravila, pripomočke, …,
  • prevoze potrebne za medicinsko oskrbo in prevoz domov, če je mogoč,
  • prevoz in bivanje za osebo, ki vas spremlja,
  • tudi spremstvo in prevoz za mladoletnega otroka ter prevoz posmrtnih ostankov.

Kaj, če ste bili v stiku z okuženo osebo?

Če ste bili v stiku z okuženo osebo, ki potuje z vami in je na isti družinski polici in država, kjer ste, zato zahteva, da ste v samoizolaciji in sami niste okuženi, zavarovanje krije morebitne dodatne stroške bivanja za čas samoizolacije.

Kadar potujete sami, zavarovanje samoizolacije zaradi stika z okuženo osebo ne krije. Prav tako zavarovanje ne krije morebitnih stroškov samoizolacije ali kasnejšega vračanja domov, če je v karanteni cel kamp ali kraj.

Infografika o zavarovanju za tujino z vključenim COVID kritjem - Generali

 

Najboljše zavarovanje je tvoje ravnanje!

Ne pozabite: preden se odpravite od doma v imenik shranite telefonsko številko Zdravstvene asistence v tujini +386 5 662 85 00. Na voljo vam je 24 ur na dan vsak dan, operaterji pa vam bodo pomagali do pomoči, ki jo boste potrebovali v slovenskem jeziku.

 

Se odpravljate na počitnice?

Sprostite se, skrbi pa prepustite nam - z dobrim zavarovanjem za tujino.

Preverite zavarovanje Tujina