NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

07.10.2020 | 3 min branja | Prosti čas

Nenavadni hobiji za vaše otroke: od astronomije do šivanja

Otrok za hobi igra kitaro

Hobiji so izvrstno razvedrilo za otroke, saj zabavajo in pomagajo pri razvoju ustvarjalnega čuta. Prave aktivnosti lahko krepijo tudi samozavest in neodvisnost. A v tem hitro spreminjajočem se svetu se otroci včasih ne najdejo v klasičnih hobijih, kot sta risanje in nogomet. Če imajo tudi vaši otroci podobno težavo, preverite naš izbor malce manj običajnih hobijev za najrazličnejše proračune – zagotavljamo vam, da bodo otroke v trenutku očarali. 

 

Pravi hobi naredi vso razliko

Imate doma malega ustvarjalca?

Ustvarjalnost se ne začne in konča pri slikanju s prsti! Priskrbite otrokom prijazno lončarsko kolo ali pa lončarski set za začetnike. Naj se otroci kar v udobju svojega doma preizkusijo v izdelovanju skled, loncev in skodelic.

Vas je že ob misli na lončarstvo groza packarije? Morda bi vam bolj ustrezali origami, izdelovanje prešitih odej, kvačkanje ali pletenje (ne pozabite, da so pletilke ostre, zato je ta hobi primernejši za starejše otroke)?

Te zabavne dejavnosti so kreativne, cenovno dostopne in hitro preidejo v navado. Zagotavljajo tudi razvoj uporabnih spretnosti, ki bodo otrokom služile celo življenje. Nekateri teh hobijev so lahko tudi medgeneracijski - morda lahko babica nauči kvačkati mamico in otroka.

👉  Morda iščete skupno aktivnost? Z otrokom ustvarite unikatne praznične okraske.

Želite združiti zabavno z razvijanjem znanj?

Če vaš otrok obožuje filme in serije, vi pa nočete da preveč časa preživi pred televizorjem, imamo rešitev. Predstavite mu hobi, ki bo všeč tako njemu kot vam – naj se preizkusi v snemanju kratkega dokumentarca ali filma! Ta izvrstna dejavnost ga bo zabavala več tednov, hkrati pa bo lahko razvijal svoj kreativni potencial in se naučil izražati svoje ideje, stališča in izkušnje skozi sliko in zvok.

👉  Preberite tudi namige, kako izbrati obšolske dejavnosti za otroka.

Tudi učenje glasbila je hobi, ki ga ne gre spregledati. Čeprav zveni klasično, bo vaš otrok morda izbral zanimivo glasbilo. Na primer električno kitaro ali pa tradicionalno harmoniko. Vsaka izbira bo prava, saj glasbila dokazano pripomorejo k usklajenemu delovanju uma in telesa.

Si želite, da bi vaš otrok znal kakšen jezik več, njemu pa ne dišijo klasični jezikovni tečaji? Danes lahko učenje jezika poteka na najrazličnejše načine – prek aplikacij, na domu ali celo na sproščenem sprehodu z rojenim govorcem jezika. Gotovo lahko najdete pristop, ob katerem bo otrok užival in se hkrati ogromno naučil.

Kaj pa čarovniški triki? Res nenavaden hobi, a otroka bo zabaval in hkrati opremil z vrsto koristnih veščin. Poleg tega, da krepijo otroško radovednost, pozitivno vplivajo na samozavest, izboljšujejo nastopanjem pred občinstvom, pripomorejo k razvoju gibalnih spretnosti in otroka spodbujajo k branju. Če navodil ne bo hotel brati, bo pa morda gledal postopek v spletnih videih in tako vadil tuje jezike. Paziti morate le, da se otrok ne loti trikov, ki bi bili lahko nevarni. Najbolje bo, če boste vi njegovo prvo občinstvo in se tako še bolj povezali z njim.

Je vaš otrok najraje zunaj?

Če želite, da otrok več časa preživi na svežem zraku, lahko nenavadne hobije najdete tudi med aktivnostmi v naravi. Eden izmed manj tradicionalnih hobijev za otroke je gotovo vrtnarjenje. Ne glede na to, ali imate ogromen vrt ali pa le okensko polico, je ta dejavnost zanimiva in hkrati odlična metoda za učenje o naravi. Doma pridelana zelenjava, sadje in zelišča so seveda še dodaten (in izjemno okusen) bonus!

Navdušenci nad naravo bodo gotovo navdušeni nad astronomijo. S pomočjo knjig, zemljevidov in vseprisotnih aplikacij bodo hitro izdelali karte zvezd in planetov. Pridružite se jim pri opazovanju in uživajte v njihovih gorečih razlagah o lepotah vesolja!

Je vaš otrok še posebej izviren in okreten? Zakaj ne bi dali priložnosti nenavadnim športom, kot sta lokostrelstvo ali plezanje? Iščete nekaj še bolj ekstremnega? Učenje spretnosti preživetja je prava izbira za male avanturiste. Hobi zagotavlja ure in ure zabave, hkrati pa otroka opremi z vrsto uporabnih veščin, kot so izdelava zavetišča, uporaba zemljevida in kompasa ter prižiganje ognja (pod nadzorom odraslih, seveda).

👉  Morda se bo vaš otrok navušil za plavanje! Preberite, kdaj in kateri plavalni tečaj izbrati.

 

Ne pozabite na varnost

Kot vidite, je možnosti za zabavno in kakovostno preživljanje časa veliko več, kot se včasih zdi. Želite brezskrbno opazovati, kako vaš otrok uživa v takšnih ali drugačnih dogodivščinah? Oglejte si našo ponudbo nezgodnih zavarovanj za otroke in mladino ter svojemu otroku omogočite, da varno in neobremenjeno odkriva vse radosti življenja.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

PRIJAVITE SE