NASVETI ZA TEK

17.09.2023 | 2 min branja | Poškodbe , Sklepi in mišice , Video

Dr. Mateja Sirše: Kako lahko vplivamo na pojav bolečin in poškodb kolena?

Bolečine v kolenu so pogosta težava tekačev. Kako jih lahko preprečimo? Prisluhnite nasvetom ortopedinje dr. Mateje Sirše.

 

 

Dr. Sirše poudarja, da je zelo pomembno, da s telesno aktivnostjo začnemo postopoma. To pomeni, da najprej morda tek izmenjujemo s hojo in šele nato postopoma povečujemo svoje športne aktivnosti. 

Naše telesno jedro je izjemno pomembno za tek. Če imamo šibko telesno jedro, smo bolj nagnjeni k poškodbam kolenskega predela. Zato je ključnega pomena krepiti svoje telesno jedro in izvajati raztezne vaje. Mišica ne sme biti le močna, ampak tudi dolga, kar dosežemo z rednim raztezanjem. Na ta način ohranjamo tudi kolagenska vlakna v tetivah, ker lahko prepreči nastanek poškodb. Pri skrbi za zdravje kolena je še posebej pomembno krepiti stegenske mišice, ki blažijo udarce med tekom.
Seveda obstaja še veliko drugih dejavnikov, ki vplivajo na zdravje kolena, kot so podlaga, po kateri tečemo, izbira športne obutve, pravilna tehnika teka in uravnotežena prehrana. Pomemben je tudi zadosten vnos mikro in makro hranil, vključno z beljakovinami in ogljikovimi hidrati.

Preverite tudi ostale nasvete dr. Sirše:

Dr. Mateja Sirše, specialistka ortopedije

Strokovnjakinja za težave s sklepi, prav posebej pa je specializirana za zdravljenje težav s koleni, regenerativno ortopedijo in obnovo hrustanca. Svetuje na področju bolečin in poškodb kolena.