NASVETI ZA TEK

17.09.2023 | 1 min branja | Regeneracija , Prehrana , Video

Dr. Žiga Hladnik: Potrebe po hidraciji in izotoničnih napitkih

Ali veste, koliko in kakšno tekočino morate zaužiti med oz. po vadbi? V videu prisluhnite, kako na enostaven način izračunati potrebno količino.

 

 

Dr. Hladnik v posnetku razlaga o pomembnosti hidracije in izotoničnih napitkov. Tek je zunanji šport, kar pomeni, da smo izpostavljeni različnim vremenskim razmeram, vključno z visokimi temperaturami in vlago, kar lahko povzroči izgubo velike količine tekočine. Potrebe po tekočini so zelo individualne. Na splošno oseba med športno aktivnostjo potrebuje približno pol litra tekočine na uro. Večja količina ni smiselna, saj lahko povzroči zaplete, zlasti če pijemo samo navadno vodo. Med vadbo izgubljamo tako tekočino kot elektrolite, zato je pitje čiste vode lahko nevarno zaradi razredčenja elektrolitov, kar lahko privede do hiponatriemije.

Potrebe po hidraciji je najbolje individualno določiti tako, da se pred in po vadbi stehtamo. Količino izgubljene teže med vadbo običajno nadomestimo z dodatkom tekočine po pravilu, da je smiselno nadomestiti 150 % izgubljene teže. Na primer, če izgubimo en kilogram med vadbo, je smiselno po vadbi zaužiti liter in pol tekočine.

Geli in izotonični napitki so še posebej smiselni pri daljših naporih, ki trajajo več kot eno uro. Izotonični napitki pomagajo ohranjati ravnotežje elektrolitov v telesu. Geli pa so pomembni za zagotavljanje dodatne energije med športno aktivnostjo.

 

Preverite tudi ostale nasvete dr. Hladnika:

Dr. Žiga Hladnik, specialist družinske medicine

V prostem času je tekač v ordinaciji pa se ukvarja s celostno obravnavo pacienta z upoštevanjem življenjskega sloga kot enega ključnih dejavnikov zdravljenja.
Svetuje o učinkih teka na zdravje.