NASVETI ZA TEK

17.09.2023 | 2 min branja | Tehnika in oprema , Video

Doc. Dr. Klemen Bedenčič: Pomen tehnike teka in podlage za zdravo stopalo

Katere so najbolj primerne tehnike teka in podlage, če želimo ohraniti zdravo stopalo brez bolečin?

 

 

V posnetku dr. Bedenčič pojasnjuje, da pravilna tehnika teka in hoje zahteva pravilno obremenitev pete, zunanje in notranje strani stopala ter odriv preko prstov, vključno s palcem. Včasih pa se pri teku zgodi, da skušamo najti udoben način teka, kar lahko vodi do prekomernega teka na zunanji strani stopala ali teka na prstih. V nekaterih primerih so tekači, še posebej tisti, ki se ukvarjajo s srednjimi razdaljami, začeli teči na prstih, ker ne potrebujejo tako velike intenzivnosti teka. Včasih se tek na prstih pojavi zaradi bolečin v Ahilovi tetivi, saj na ta način razbremenimo boleče območje, na dolgi rok pa to lahko vodi v krajšanje tetive. 

Tek po asfaltu je za običajna stopala pogosto naporen. Po 20 kilometrih teka na asfaltu stopala pečejo in bolijo. Zamenjava asfalta za mehko podlago, kot je gozdna pot, lahko olajša bolečine, vendar pa lahko tudi te podlage povzročijo neprijetnosti. Najbolj primerna podlaga, tudi za dolge teke, čeprav se na dolgi rok morda zdi dolgočasna, je tartan. Tam se težave zagotovo zmanjšajo, še posebej bolečine, ki se pojavijo v spodnjem in sprednjem delu stopala. Doc. dr. Bedenčič zaključuje, da pri bolečinah v Ahilovi tetivi vrsta podlage ni tako ključnega pomena, kot pri bolečinah v srednjem in spodnjem delu stopala.

 

Preverite tudi ostale nasvete Doc. Dr. Klemen Bedenčič:

Doc. dr. Klemen Bedenčič, specialist ortopedske kirurgije

Strokovnjak za stopalno kirurgijo in protetiko. Pomaga pri težavah zaradi artroze kolka in kolena, športnih poškodb gležnja in Ahilove tetive ter ploskega stopala in deformacij sprednjega dela stopala.