NASVETI ZA TEK

17.09.2023 | 2 min branja | Poškodbe , Sklepi in mišice , Video

Doc. Dr. Klemen Bedenčič: Pogoste bolečine v stopalu zaradi teka

Bolečina v stopalu se lahko pojavi v različnih delih stopala, vzrokov zanjo pa je več. Kako ločimo težave s stopali?

 

 

V posnetku dr. Bedenčič predstavi pogoste bolečine v stopalu, ki lahko nastanejo zaradi teka. Te so lahko posledica anatomije stopala, preteklih poškodb, napačne tehnike teka ali napačne obutve.

Bolečina se lahko pojavlja na različnih delih stopala. Če se bolečina pojavi v sprednjem delu stopala, je običajno zaradi sesedenega prečnega stopalnega loka, deformacije prečnega stopalnega loka ali hallux valgusa. Včasih imajo tekači bolečino po celem delu stopala, kar lahko kaže na plantarni fasciitis. Pri teku je obremenitev na plantarno fascijo tako velika, da ta plantarna fascija na silo trga majhne delčke kosti iz petnice. Poznamo tudi bolečine, ki so vezane na tetive, predvsem Ahilovo tetivo. V kolikor imamo predobstoječo poškodbo in pred samim tekom ne zagotovimo ustreznih razteznih vaj ali pa ustreznega ogrevanja, lahko bolečina, ki izhaja iz raztezanja Ahilove tetive povzroča tako imenovan tendinitis. Pri daljših tekih pa lahko pride tudi do bolečin v sklepih, kot so mali sklepi, osnovni sklep palca ali gleženj. Pri artrozi osnovnega sklepa palca je najpogostejša omejitev ravno tek na daljše proge, kjer čutimo obremenjevanje v osnovnem sklepu in posledično manjšo gibljivost. Zato začnemo teči po zunanji strani stopala.

Preverite tudi ostale nasvete Doc. Dr. Klemen Bedenčič:

Doc. dr. Klemen Bedenčič, specialist ortopedske kirurgije

Strokovnjak za stopalno kirurgijo in protetiko. Pomaga pri težavah zaradi artroze kolka in kolena, športnih poškodb gležnja in Ahilove tetive ter ploskega stopala in deformacij sprednjega dela stopala.