NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

16.08.2018 | 2 min branja | Prosti čas , Tujina

Ko imate vsega »poln kufer«

Potovanja so vznemirljiva in zabavna, vseeno pa je z njimi povezana tudi prenekatera grenka izkušnja. Začetno navdušenje hitro splahni še pred odhodom, ko je treba v kovčke, torbe ali nahrbtnike zložiti vse, kar bomo potrebovali. Za kakšen siv las manj lahko sledite nekaj preprostim pravilom.

Kako se lotiti izbiranja in zlaganja stvari za na pot?

  • Razmislite o prejšnjem potovanju/dopustu. Kaj vse ste vzeli na lanski dopust ali na prejšnje podobno potovanje? Kaj ste zgolj peljali s seboj in kaj ste pogrešali?
  • Naredite seznam. Še posebej pred odhodom na dopust je pametno pripraviti družinski »brain storming« in narediti velikanski seznam želja, kaj vse bi vzeli s seboj in ga nato oklestiti do razumnih meja. Seznamu morate slediti, sicer nima smisla.
  • Kam greste? To vpliva predvsem na to, kaj boste na cilju zares potrebovali in ali ni morda katero od reči preprosteje in ceneje kupiti tam?
  • Kaj boste tam počeli? Res potrebujete športno opremo za jutranji tek, 15 majic s kratkimi rokavi in štiri vrste obutve? Verjemite, ničesar ne boste zamudili, jemanje stvari »za vsak slučaj« pa pomeni le kopičenje odvečne teže in odžiranje prostora v potovalkah.
  • Oglejte si izbrano. Zberite vse izbrane reči, oblačila in obutev na kup in jih razporedite po postelji ali kavču. Dobro si jih oglejte. Nedvomno boste kaj odstranili in še kakšno reč dodali, saj imate nad njimi boljši pregled.

Kam z vsemi polnimi kufri?

Pri zlaganju kovčkov v vozilo hitro ugotovite, da ste v mladosti veliko premalo časa namenili igranju igrice Tetris, včasih pa imajo težave tudi prvaki te priljubljene igrice.

Nekaj opornih točk za pomoč: 
  • Vizualizacija. Vse, ampak prav vse, kar mora v avto, najprej razporedite pred avto. Bo sploh šlo vse vanj? Koliko je velikih kosov prtljage, koliko majhnih, kakšne oblike so? V glavi naredite načrt, kako boste prtljago zložili in ne pozabite na »plan B«.
  • Pravila zlaganja prtljage v vozilo. Najprej veliki kosi oziroma trdi kovčki, majhni kosi in mehke torbe ob stran, težje spodaj, lažje na vrh. Lomljivo in občutljivo prtljago dodatno zaščitite in predvsem poskrbite, da se ne bo premikala po prtljažniku. Mimogrede, kje imate rezervno kolo in orodje in kako do njega, če gre kaj narobe?
  • Varnost. Se lahko kaj polije? Razbije? Poči? Zmečka? Predvsem pa, ali bo vse ostalo na svojem mestu v primeru sunkovitega zaviranja?
  • Recite »NE!« Včasih ne gre drugače, sicer vam bodo pred prtljažnik znosili vse, kar se da odnesti iz hiše. :)
Vedeti morate tudi, da je prtljage poln avto pravi magnet za nepridiprave z dolgimi prsti, zato naj bo prtljaga čim manj vidna. Vseeno ni odveč razmisliti o kasko zavarovanju vozila in nekaterih dodatnih kasko kritjih, s katerimi se boste na pot odpravili veliko bolj mirni. 
 
$content

Se odpravljate v tujino?

Zavarovanje TUJINA vključuje pomoč Asistenčnega centra v slovenščini 24/7, kjer je na voljo tudi medicinsko osebje.

Preberite več