NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

01.06.2018 | 2 min branja | Nezgoda , Prosti čas , Šport

Kolo na 101 način, katero je vaše?

Kolo oziroma »bicikel« je v osnovi enostavna naprava. Iz starih filmov in slik se nedvomno spomnite koles z ogromnim sprednjim kolesom in majhnim »koleščkom«, ki je pomagalo pri ravnotežju, a to ni najstarejša oblika. »Prakolo« je bilo namreč preprost lesen poganjalec z okvirjem, krmilom, sedežem in kolesoma, a brez gonilnega mehanizma oziroma pedal, zobnikov in verige. S podobnimi se danes začnejo voziti in poganjati otroci, preden sedejo na pravo kolo.

»Navadna« kolesa

Ob besedi kolo vsi pomislimo na zgoraj opisano osnovno obliko, vseeno pa vemo, da obstaja več oblik. Tokrat ne bomo govorili o »navadnih« kolesih (mestnih, dirkalnih in gorskih), pa tudi o električnih ne, pač pa o nekaterih zanimivih oblikah, ki na ulicah niso tako pogoste.

Za prevažanje, posel, zabavo in potovanja

Na Nizozemskem, kjer je kultura vsakodnevnega kolesarjenja zelo razvita, so pogosta kolesa z velikim zabojem spredaj, v njem pa je dovolj prostora za dva ali štiri otroke. Če otrok nimajo, tam prevažajo druge reči. Včasih so s podobnimi kolesi v mestih razvažali mleko in razveseljevali otroke s sladoledom. V azijskih deželah imajo prostor za tovor ali potnike zadaj in jih uporabljajo kot taksije. Nekateri kolesa prilagodijo dolgim kolesarskim potovanjem. Spremenjen gonilni mehanizem, ščitniki, torbe, prtljažniki in podobno so namenjeni dolgotrajnemu kolesarjenju in več sto prekolesarjenim kilometrom na dan v vsakem vremenu. Akrobatska kolesa za skoke, izvajanje likov, plezanje in druge vratolomne podvige zahtevajo poseben okvir, zavore, krmilo, gume in sedež, pa tudi veliko mero znanja, izkušenj in drznosti.

Hit zadnjih let: zložljiva kolesa

Zložljiva kolesa so priročna in nadvse uporabna, saj jih lahko vozimo s seboj v avtomobilu, avtodomu ali čolnu, jih vzamemo na vlak in avtobus ter odnesemo s seboj v pisarno in stanovanje. Včasih je bilo tako zložljivo kolo znameniti Pony, danes pa so po zaslugi sodobnih materialov in prav neverjetnih rešitev zlaganja ta kolesa lahka ter enostavna za transport oziroma shranjevanje. Z njim lahko kombinirano odkolesarite v službo, se odpravite na kolesarsko spoznavanje Dunaja, iz marine zapeljete do mesta ali ga imate za prevoz po kampu in bližnji okolici. Ampak res samo bližnji okolici, kajti zložljiva kolesa niso namenjena daljšim razdaljam.

Monocikli, tandemi in tricikli

Predvsem za zabavo ali promocijo so nastale posebne oblike koles, ki so seveda nekoliko manj uporabne v vsakdanjem življenju. Monocikel ima samo eno kolo, vožnja z njim pa zahteva veliko ravnotežja in vaje. Na tandemu se hkrati vozita dve ali celo več oseb, s tricikli pa običajno kolesarijo otroci, ki še nimajo dobrega ravnotežja.

Različne oblike, različna uporaba

Kolo je ena tistih človekovih iznajdb, ki jih lahko uporabljamo vsak dan, za skoraj vse namene in povsod. Kolesarjenje pa lahko poleg koristi in zabave prinese tudi kakšno nevšečnost. Pri športu in v prometu se lahko pripetijo take in drugačne nezgode, zato je poleg zaščitne opreme zelo dobrodošlo tudi zavarovanje. Prav zato, ker kolesarimo vsi in vsepovsod, naj bo zavarovanje za kolesarja skrbno izbrano. Tako se boste izognili stroškom posledic nezgode in morebitne odgovornosti ter poskrbeli, da nepredvideni dogodki ne povzročijo hudih finančnih posledic vam oziroma družini.

Pogosto na kolesu?

Zavarujte se za primer nezgode in odgovornosti, za samo 19,99 EUR na leto. 

WIZ KOLESAR