NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

09.08.2022 | 2 min branja | Dom , Prosti čas

Kako najbolje izkoristiti vsak kotiček majhne otroške sobe?

Vsi vemo, da lahko v otroških sobah včasih pride do pravega kaosa, predvsem v tistih, kjer je manj prostora. Če ste rojeni pod srečno zvezdo in imate v svojem stanovanju prostora več kot dovolj, potem morda nimate teh skrbi. V nasprotnem primeru vam nekaj nasvetov lahko pride še kako prav.

Deček počiva na vreči za sedenje - simbolna fotografija za urejanje otroške sobe

Pri opremljanju majhne otroške sobe je pomembno, da ustvarite prijetno okolje za spanje, ustvarjanje in igro ter se hkrati izognete prenatrpanosti z igračami in pohištvom. Otroška soba je otrokovo zatočišče in prebivališče, zato poskrbite, da se bo v njej počutil dobro. Oprema za majhne otroške sobe je v prvi fazi odvisna od:

  • števila otrok, ki bodo odraščali v sobi,
  • lokacije sobe, če je v mansardi, jo bomo opremili drugače, kot če se nahaja v spalnem delu doma,
  • želje po številu kotičkov ali prostorov znotraj sobe. 
Vodič o prenovi otroške sobe

Se lotevate prenove otroške sobe? Poleg nasveta, ki ga berete, vam bo pomagal tudi vodič o prenovi otroške, da bo kakšna odločitev lažje oziroma da boste pomislili na kakšno malenkost, na katero bi sicer v kopici obveznosti pozabili.

Prenesite vodič

 

Organizirana otroška soba je prijaznejša

Da bi iz majhne sobice lahko potegnili največ, kar se le da, je treba pazljivo izkoristiti vsak centimeter. Preden se odločite za nakup nove omare ali otroške postelje, natančno premerite prostor, zamislite si postavitev in svoje ideje prelijte na papir, skicirajte. Pomaga tudi, če se pogovarjate s prijatelji in skupaj poiščete ideje, kako najbolje izkoristiti prostor, ki vam je na voljo. Rek »več glav, več ve,« običajno drži.

Če si ne znate predstavljati, kako polna bo soba, ko boste vanjo postavili zamišljeno pohištvo, si priskrbite mere in ga s pleskarskim trakom "narišite" na tla. Potem se po sobi premikajte in opazujte, koliko prostora vam je ostalo za gibanje.

 

Kako izbrati pohištvo za otroške sobe

Pri izbiri pohištva za majhno otroško sobo svetujemo, da se odločite za večnamensko pohištvo. S pohištvom, ki nudi več funkcij hkrati, boste izdatno prihranili pri prostoru. Začnite s posteljo, ki je načeloma največji element vsake sobe za otroke. Ste že slišali za otroško posteljo s predalnikom in policami? Idealna izbira za manjše otroške sobe, saj se pod posteljo nahajajo predali in poličke, ki so idealno mesto za shranjevanje igrač. Na ta način se boste izognili postavljanju dodane omare ali zaboja za shranjevanje igrač.

Naučite otroka, da po igri pospravi igrače na svoje mesto, naj to naredi (skoraj) sam in že zelo zgodaj. Tako se bo naučil pomembnosti reda in discipline.

Če v sobi prebivata dva nadobudneža, potem se odločite za kotni pograd, ki je v spodnjem delu prav tako lahko opremljen s predali. V primeru najmanjših otroških sob se lahko odločite tudi za zložljivo posteljo. Če majhno sobo uporabljata dva otroka, pa se rešitev skriva v izvlečni postelji ali celo v postelji, ki se pospravi v omaro.

Omare naj ne bodo pregloboke, morda najdete celo tako, ki ima poleg funkcije shranjevanja še možnost uporabe kot pisalna miza (zložljiva stranska deska, ki služi kot mizica). Če je stiska s prostorom zares velika, velja razmisliti tudi o vgradni omari. Vgradna omara sicer ni najcenejša izbira, a verjemite, da boste prihranili veliko prostora. Ker izbirate omaro razmislite tudi o vratih - krila vzamejo prosto v sobi medtem ko drsna zmanjšajo omaro. Izberite torej tisto, kar je bolj primerno za vaš prostor.

 

Poskrbite za varen dom

PaketDom na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju. 

Preberite več