NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

21.04.2017 | 3 min branja | Zdravje , Šport

Turno kolesarjenje ali s kolesi v hribe

Razveseljivo je, da postaja turno kolesarjenje vedno bolj priljubljeno. Turno kolesarstvo ni povezano z nobeno tekmovalno disciplino, gre preprosto le za uživanje v naravi, ki jo namesto peš občudujemo na kolesu. 

Avtorica fotografije je Manca Čujež. 

Ključ do uspeha so urejenost in spoštovanje pravil

Turno kolesarstvo ni športno-adrenalinska dejavnost. Za sožitje z ostalimi uporabniki planinskih poti morajo kolesarji spoštovati pravila obnašanja in predvsem uživati v naravi. Kolesarski del zapoveduje primerno telesno pripravljenost, tehnično brezhibno kolo, skrb za lastno varnost in varnost vseh drugih, »turni« del pa uživanje v okolju, skrb za naravo, počitke v planinskih kočah in spoštovanje pravil planinarjenja. Turno kolesarstvo je v sklopu Planinske zveze Slovenije (PZS) zelo dobro urejeno, zato je ena najprimernejših dejavnosti za ljubitelje koles in planin.

10 pravil za varno in strpno turno kolesarstvo

V izogib nesporazumom, slabi volji in težavam je PZS pripravil 10 pravil oziroma priporočil za varno in strpno turno kolesarjenje, nekakšen kodeks obnašanja in ravnanja pri turnem kolesarstvu. Priporočila so bila sprejeta leta 2013, pomembno dodano vrednost pa predstavljajo planinske izkušnje, pravila, navade in običaji, s katerimi so obogatili osnovni gorskokolesarski kodeks. Preberite, katerih 10 pravil se je priporočljivo držati pri turnem kolesarstvu:

  1. Na kolo le zdravi in dobro pripravljeni.
  2. Svoje kolesarske ture skrbno načrtujte in jih prilagodite vremenu.
  3. Kolesarite samo po ustreznih in urejenih poteh.
  4. Preglejte in pripravite svoje kolo na turo. 
  5. Poskrbite, da imate s seboj vse, kar potrebujete.
  6. Vedno nosite čelado, priporočljivi so tudi ščitniki.
  7. Bodite uvidevni do pešcev, ki imajo prednost.
  8. Prilagodite svojo hitrost razmeram in ljudem na vaši poti. 
  9. Za seboj ne puščajte smeti ali poškodb terena.
  10. Kolesarite tudi z mislijo na živali in jih ne vznemirjajte.

Slovenska turnokolesarska pot

Slovenska turnokolesarska pot, ki poteka po skoraj vsej Sloveniji, je razdeljena na 41 posameznih etap oziroma odsekov. Ti so lepo opisani v zloženki, ogledate pa si jih lahko tudi na spletni strani PZS in si na svojo navigacijsko napravo prenesete GPS sledi. Celotna pot je dolga 1.800 km, na njej boste opravili 50.000 višinskih metrov, obiskali 109 kontrolnih točk in se ustavili v 52 planinskih kočah. Ne glede na to, s katerega konca Slovenije prihajate, boste skoraj povsod, kjer imajo omembe vreden hrib, našli del turnokolesarske poti.

Na kolo le dobro pripravljeni, poučeni in zavarovani 

O pozitivnih učinkih kolesarjenja smo že pisali, pa tudi o tem, da je to aktivnost, pri kateri se lahko kaj hitro pripeti tudi kakšna nezgoda. Zato upoštevajte priporočenih desetih pravil, poskrbite za kolo in svojo telesno pripravljenost ter natančno preučite pot, po kateri boste vrteli pedala. Ne pozabite pa niti na primerno zavarovanje. S paketom zdravstvenih zavarovanj AS si boste zagotovili celovito zdravstveno oskrbo in v primeru poškodb hitreje prišli na vrsto pri specialistu. V Centru Zdravje AS vam bodo pomagali urediti vse podrobnosti, da bo vaše okrevanje čim krajše, kolo pa kmalu spet na slovenski turni kolesarski poti. 

Postanite član Planinske zveze Slovenije

Člani Generali Kluba ugodnosti, izkoristite do 20 % popusta pri spletni včlanitvi  v PZS.
Članstvo v Generali Klubu je brezplačno. 

Preverite ugodnost