NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

30.06.2022 | 3 min branja | Prosti čas , Tujina

Poletne počitnice so priložnost za ustvarjalno preživljanje prostega časa

Poletne počitnice so tu! Predvsem šolarji jih že nestrpno pričakujejo, saj prinašajo manj obveznosti in več prostega časa. A če so počitnice za otroke čas brezskrbnosti in veselja, je poletno obdobje za starše lahko tudi stresno, saj ne vedo, kako bi majhne in malo večje otroke obvarovali pred dolgčasom in jih v poletnem času primerno zaposlili.

 

Nekje je treba začeti

Sedenje pred televizorjem in igranje računalniških iger zagotovo nista rešitev. Otroci morajo med počitnicami ostati aktivni, da se bodo polni energije vrnili k obveznostim. 

Zato je najbolje, da počitniški čas svojih otrok predčasno načrtujete in jim pripravite aktivnosti, ki bi utegnile popestriti njihove proste dni. Okoli hiše zagotovo čaka kar nekaj opravil, obisk babice je vedno odlična rešitev, poletje pa je tudi čas dolgih sončnih dni, ki jih velja izkoristiti v otrokovi družbi. Kdo ve, morda boste med igro z vašimi počitnikarji otroka v sebi prebudili tudi sami.

 

Kam je izginilo počitniško branje?

Le kdo ne pozna zgodb o čudežni omari, letečih preprogah, petih prijateljih ali Piki Nogavički? Branje odločilno vpliva na razvoj otrokove samopodobe, spodbuja njegov govorni razvoj in pomaga krepiti njegovo domišljijo, zato ni prav nič narobe, če svojemu otroku namesto tablice kdaj v roko potisnete tudi knjigo. 

Starejšim otrokom pri branju bodite predvsem zgled, mlajšim bralcem, ki jih bolj kot kontekst zgodbe pritegne sama izkušnja, pa branje popestrite s petjem, igranjem vlog, skupaj izdelajte lutke in pripravite pravo gledališko predstavo ali jih spodbudite, da na podlagi prebranega tudi kaj narišejo. Otroke spodbujajte, da vam pripovedujejo, kaj so prebrali. Ko to počno, ugasnite telefon in jih napeto poslušajte. Tako jim boste dali občutek, da so pomembni in tudi to jih bo motiviralo k branju.

In ne pozabite, vedno lahko uporabite trik, da za branje za bralno značko ni nikoli prezgodaj.

 

Mala opravila, velika odgovornost

Ker starši delovnike navadno preživljamo v službi, nam lahko na pomoč pri hišnih opravilih priskočijo tudi otroci. Organizirajte čistilno akcijo ali “misijo pospravljanje” pretvorite v igro, po kateri sledi zaslužena nagrada. To je lahko sladoled, kino predstava ali druga aktivnost, v kateri uživate vsi.

Da bo igra povsem fer, pripravite tudi točkovnik, ki bo vašega počitnikarja le še dodatno spodbujal, da bo v času oddiha pridno odnašal smeti ali dvigal pakete pri poštnem okencu. Iz igre pa se bo lahko tudi naučil, da se je treba za stvari, ki jih želimo v življenju doseči, potruditi.

 

Jaz, kuharski mojster

Nikoli ni prezgodaj za preproste kuharske podvige. Z otrokom enkrat tedensko planirajte kuharski dan, izberite recept in skupaj poprimite za kuhalnico. Vaš malček ali šolar vam lahko med kuho narekuje postopek, prinaša sestavine in poprime za kuhalnico — prav vsak pa ob koncu najraje ob koncu oblizne metlico za stepanje, s katere se cedi še vroča čokolada.

 

Ne pozabite zaposliti otrokovih možganov

Nič ni narobe, če otrok med počitnicami pripravi tudi kakšen matematični izračun, ponovi slovnične vaje ali vadi tuji jezik. Tako bo le še utrdil znanje, ki ga je osvojil v šoli, in bo veliko bolje pripravljen na prvi septembrski dan. A naj vaj na koncu le ne bo preveč, saj se počitnice z razlogom imenujejo počitnice.

Z družabnimi igrami otroci razvijajo številne spretnosti, pomembno je le, da izbirate otrokovi starosti primerne.

 

Igre v naravi

Sončni dnevi so odlična priložnost za enostavne aktivnosti v naravi, kot so piknik, taborjenje ali igre z žogo. Čas na zraku pa lahko popestrite tudi tako, da organizirate čisto pravi lov za zakladom in otroku nalogo olajšate z nekaj preprostimi namigi. Skupaj lahko obiščete tudi bližnji travnik in naberete travniške rože, s pomočjo katerih lahko nato doma izdelate herbarij.

 

Mi gremo pa na morje

Ležanje na plaži je en sam dolgčas. Za razliko od staršev, ki se poleti radi nastavljamo sončnim žarkom, se otroci najbolj veselijo čofotanja v morju, zato jim pričarajte zabavno poletno izkušnjo z odkrivanjem morskega dna, iskanjem školjk, izletom s turistično ladjico ali nabiranjem kamnov, ki jih lahko na koncu tudi skupaj poslikate. Tako bodo s seboj domov odnesli praktičen spominček na super poletje. Pred odhodom na počitnice pa ne pozabite na zavarovanje za tujino z asistenco Tujina

 

$content

Se odpravljate v tujino?

Zavarovanje TUJINA vključuje pomoč Asistenčnega centra v slovenščini 24/7, kjer je na voljo tudi medicinsko osebje.

Preberite več