NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

14.01.2021 | 6 min branja | Življenje

Očka doma z otrokom - predlogi za skupne aktivnosti

Fotografija hčerke, ki šminka očeta in se z njim igra domišjijsko igro - Simbolna fotografija za predloge skupnih aktivnosti očka z otrokom

Ste vedeli, da aktivno očetovstvo pozitivno vpliva na otrokov razvoj? Raziskave kažejo, da so otroci z dejavnimi očeti miselno sposobnejši, bolj empatični, manj obremenjeni s spolnimi stereotipi in imajo večji nadzor nad svojim življenjem. Zato je pomembno, da tudi očetje najdejo čas, ko lahko pozornost namenijo svojim otrokom, ne glede na starost.

Z mamo si lahko razdelita praktično vse aktivnosti, od igre, pomoči pri šolskem delu, do kopanja, umivanja zob in uspavanja. A kakšne so igre, ki se jih očka lahko igra z otroci? V nadaljevanju smo zbrali nekaj predlogov, s katerimi boste očetje z otroki spletli še globje vezi in poskrbeli tudi za svoje zadovoljstvo.

Zaradi porazdeljenih obveznosti sta oba starša bolj zadovoljna, kar za otroka pomeni spodbudnejše družinsko okolje. Vseeno raziskava Eurofonda kaže, da zaposleni moški skrbi za otroka namenijo le 15 ur na teden, zaposlene ženske pa 25. Kako se je to spremenilo v času omejevanja javnega življenja koronavirusa, bo pokazal čas.

 

Predajte se zabavni strani očetovske vloge

Tako kot je vsak otrok edinstven, tudi vsak starš lahko ponudi nekaj svojega in edinstvenega. Ko imate čas, se povsem predajte svoji očetovski vlogi in preizkusite eno od naslednjih dejavnosti, ki jih mora vsak očka doživeti s svojim otrokom!

Letenje in štuporama

Kateri majhen otrok ne obožuje igre »letalo«? Dvignite otroka visoko nad glavo in z njim »poletite« po sobi. Zagotavljamo vam, da boste poskrbeli za smeh in veselje, otrok pa bo še bolj prepričan, kakšen junak je njegov oče. Ali ima raje štuporamo? Na ramenih »prepotujte« stanovanje, hišo ali vrt. Otrok bo navdušen, vi pa boste poskrbeli za svoj dnevni odmerek telesne vadbe! Pazite le na prehode iz sobe v sobo - okviri vrat so nižji od stropov v prostorih!

Hišna opravila

Hišna popravila so običajno nekaj, s čimer radi odlašamo. Spremenite jih v zabavno dejavnost in prosite otroka za pomoč. Glede na starost lahko pomaga z manjšimi ali večjimi nalogami, pri tem seveda ne pozabite na varnost. Otrok bo navdušen, ker ste ga vključili in naučili nekaj novega, vi pa boste dobili zvestega pomočnika. Da sploh ne omenjamo, kako navdušena bo vaša partnerka, ko bo zaključila s službenimi obveznostmi in zagledala, kaj vse sta opravila.

Pripravita lahko tudi kosilo. Kuhanje ni vaša vrlina? Nič hudega! Priprava izvrstnih receptov bo še bolj zabavna, če se jih bosta z otrokom učila skupaj. Pripravita lahko na primer preprosto solato, otrok pa vam pomaga pri rezanju in čiščenju zelenjave. Tako bo vaša očetovska vloga mimogrede podprla tudi zavedanje o zdravi prehrani.

Očetovo udejstvovanje pri tradicionalno "ženskih" delih, bo pomagalo, da partnerskih vlog ne bo dojemal stereotipno. Pokazali mu boste tudi, kaj pomeni sodelovanje obeh staršev - odlična popotnica za njegovo življenje.

👉  Se znajdete v kuhinji? Izkoristite velikonočno druženje z otroki za ustvarjanje in peko velikonočne pletenice.

Druženje s hčerko

Imate hčerko? Čeprav se vam kot moškemu morda porajajo dvomi o tem, kako se boste povezali z njo, se zavedajte, da je vloga očeta pri njenem odraščanju zelo pomembna. Enkrat na teden si vzemite uro ali dve in čas namenite izključno njej. Te ure so izvrstna priložnost, da poglobita vajin odnos. Spremenita jih v tradicijo, ki bo trajala še vrsto let. Izmenjujta se pri izbiri dejavnosti. Tako lahko izmenično delita svoje najljubše hobije oziroma spoznata nekaj novega.

Če je vaša hčerka še majhna, ne morete zgrešiti s čajanko! Pripravita mizo in se oblecita v hčerkine najljubše risane junake. Ste se pripravljeni povsem sprostiti? Naj vas hčerka poskusi naličiti! Posnemita zabavne fotografije, čez nekaj leto bodo to neprecenljivi spomini za oba.

"Obiščite" brivca

Imate starejšega sina? Spremenite vsakodnevno rutino v ritual, ki vaju bo družil leta in leta. Kupite vse potrebne pripomočke in ga obrijte kot pri brivcu ali ga peljite k pravemu brivcu, če ga lahko. Izkušnja bo nepozabna, predvsem pa vama bo dala priložnost za klepet, ki jo je s starejšimi najstniki včasih težko najti. Naj to postane tradicija, ki jo lahko nadaljujejo tudi generacije za vami!

Naredite nekaj za mamo

Naučite otroka, kako lepo je presenetiti mamo, tudi ko ne gre za posebno priložnost. Naberita ji rože z vrta ali narišita risbico. 

 

Očetova vloga pri družinski zabavi

Otroci se bodo odzivali na različne aktivnosti, kar je odvisno od njihove starosti. A če imate doma vsaj dva nadobudneža različnih starosti, lahko ustvarite družinsko zabavo.

  • Pripravite gledališko igro: pomagajte otrokom pri pisanju scenarija, postavitvi scene in izbiri kostumov. Ko mama zaključi s službenimi obveznostmi, bo gotovo navdušena nad izvirno gledališko sprostitvijo! 

  • Lov na zaklad: če želite čas preživeti bolj dinamično, lahko na domačem vrtu ali kar v domačem stanovanju organizirate lov na zaklad oziroma izvedete amaterske olimpijske igre. Te razgibane dejavnosti bodo za več ur zaposlile otroke in poskrbele za nepozabne spomine!

  • Namizne igre: mnogo namiznih iger lahko igrate z otroki različnih starosti, če le malce prilagodite pravila. Poskusite s Človek ne jezi se ali priljubljeno Enko. Pri obeh se mlajši otroci lahko učijo osnov štetja ali prepoznavanja številk in barv, starejši pa bodo uživali v prvih strateških korakih.

👉  Nimate idej? Brez panike! Pripravili smo nabor priljubljenih družabnih iger in Levčkov kratkočasnik z idejami za aktivnosti z otroci.

Oglejte si spletno predavanje Usklajevanje zasebnega in poklicnega življenja in preverite, kako se lažje izognete pastem dela na domu.

Prijavite se na predavanje

 

Očetova vloga pri spodbujanju samostojne igre

Morda vas obremenjuje, kadar delate doma in veste, da vas otrok pri tem opazuje. Nekateri starši si takrat vloge razdelijo in so z otrokom v "izmenah", a včasih se službenih urnikov ne da tako urediti. Dejstvo je, da se predvsem mlajši otroci ne bodo kar 8 ur (ali več) igrali, dokler imate vi službeno delo. A za nekaj časa jih lahko zamotite. Najprej poskrbite, da ima otrok nekaj časa vašo nedeljeno pozornost, nato pa ga spodbudite k aktivnosti, s katero ga lahko zamotite.

Malčki in predšolski otroci - razvrščanje predmetov: otroci, mlajši od treh let, radi razvrščajo stvari. Izberite dejavnosti, kot so razporejanje igrač, raznovrstnih predmetov ali celo različno oblikovanih in obarvanih testenin v posode. Nekoliko starejši predšolski otroci bodo z veseljem pomagali pri razvrščanju pribora iz pomivalnega stroja, pazite le, da umaknete ostre nože. Med njihovo samostojno igro se lahko posvetite službi ali hišnim opravilom.

👉  Preizkusite tudi teh 5 idej za unikatne novoletne okraske

Osnovnošolci - čudoviti svet knjig: osnovnošolci, ki se učijo brati ali že berejo, se že lahko izgubljajo v svetu iger. Vaša naloga je, da jim pomagate odkriti knjige, ki jih bodo pritegnile. Predstavite jim Bratovščino sinjega galeba, Pet prijateljev ali drugo priljubljeno zbirko. Pogovorite se o tem, kakšen čar so te knjige imele za vas, nato pa jim dovolite, da se v čudovitem svetu knjig izgubljajo ure in ure! Mlajšim, ki še ne berejo samostojno, pa priskrbite stripe, ki jim bodo lahko sledili predvsem z ogledom sličic.

Najstniki - zaupajte jim več odgovornosti: čeprav se zdi, da vas najstnik noče blizu in se vam nenehno upira, vas bo morda presenetila njegova reakcija, če mu boste ponudili ne le svobodo, pač pa tudi odgovornost. Spodbudite pogovor o njihovih hobijih in interesih, nato pa jim dajte svobodo, da prepleskajo svojo sobo, eksperimentirajo z novimi recepti ali se preizkusijo v novem hobiju! Dovolite jim, da vam pomagajo. Morda v družini potrebujete nov računalnik, nove slušalke ali pa razmišljate o menjavi ponudnika za internet - spodbudite ga, naj vam pomaga pri raziskavi najboljših možnosti.

Pokazali mu boste, da cenite njegovo mnenje in ga zamotili ter mu pomagali prebroditi čas, ko se ne bo družil s prijatelji.

Najstnika lahko vprašate tudi, če se mu lahko pridružite pri igranju računalniške igrice, notranji vadbi ali gledanju najljubše serije. Gotovo bo vesel vašega zanimanja.

 

Naj bo učenje zabavno

Kadar morate z otroki poskrbeti, da so narejene domače naloge in je usvojena šolska snov, je vaša vloga predvsem v tem, da nudite pomoč, ko jo otroci res potrebujejo. Spodbujajte učenje v okolju, kjer otrok ne bo imel vrste motečih dejavnikov - lahko na primer skupaj sedeta h kuhinjski mizi. Vi se lotite svojega dela, on pa šolskega. Pokažite, da tudi vi zbrano delate in da delo odraslih ni zgolj pogovarjanje prek Zooma.

A tudi v prostem času, predvsem pri otrocih, ki nimajo težav s sledenjem šolskemu delu, se lahko skupaj kaj naučite. Takšno učenje naj bo nujno zabavno, saj veste, da tudi vam ni všeč, če morate po napornem dnevu enako delo opravljati še doma.

  • Otroški portal RTV: spletni RTV portal je krasna izbira, če imate doma radovedne malčke. Nudi številne ideje za ročna dela in kreativno pisanje ter pomaga pri učenju predmetov, kot je angleščina.
  • YouTube: starejši otroci, ki že razumejo angleško, se lahko obrnejo kar na YouTube, ki je prava zakladnica poučnih in izobraževalnih vsebin. Lastnik enega bolj znanih poučnih kanalov je gotovo Bill Nye, ki se znanstvenih razlag loteva na zanimiv in enostaven način. Primeren je za vse, ki že obožujejo znanost, pa tudi vse tiste, ki šele odkrivajo njene čare. Njegove vsebine so seveda v angleščini, zato si jih oglejte skupaj - tudi petice v angleščini ne pomenijo nujno, da bo otrok razumel vse izraze. Prav tako pa boste na YouTubeu našli vrsto nazornih video vsebin, ki spodbujajo umetniško izražanje in ročne spretnosti. Če imate doma bolj ustvarjalno dušo, izberite raje te.
  • Virtualni muzeji: iščete nekaj, kar lahko počnete kot družina? Razmislite o virtualnem sprehodu po eni od izjemnih razstav Narodnega muzeja Slovenije. Zagotavljamo vam, da bodo navdušile tako vas kot vaše otroke, ne glede na njihovo starost.

 

Ne pozabite na vadbo

Telesna aktivnost je ključna, da otroci ostanejo zadovoljni - in predvsem da ponoči tudi dobro spijo. Ko organizirana vadba ni mogoča, lahko na spletu še vedno najdete številne brezplačne tečaje. V našem programu Generali ZAME poiščite spletne vadbe in druge zabavne nagradne izzive, povezane z zdravo prehrano, gibanjem in učenjem.

Lahko pa sami izdelate domači poligon, ki se bo prilagodil vašemu stanovanju ali hiši. Če je stanovanje manjše, boste vključili več plezanja prek stolov in pod mizami, če je večje ali vključuje morda celo vrt, pa boste lahko več delali na razdaljah. Pazite le, da se kakšen rekvizit ne podere, ko se otrok plazi okoli njega.

Nazadnje pa vedno lahko prižgete glasbo in skupaj zaplešete.

 

Vsak trenutek, ki ga boste preživeli s svojim otrokom, ne glede na to, koliko je star, bo utrdil vajin odnos, hkrati pa bo poglobil tudi vaš partnerski odnos.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

PRIJAVITE SE