NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

09.05.2016 | 3 min branja | Nezgoda , Prosti čas

Sprehod – odlična oblika vadbe

Menite, da s sprehajanjem ne boste porabili dovolj energije in kalorij? Potem z besedo sprehod verjetno opisujete ležerno sprehajanje, na katerem se ne hodi daleč ali hitro, obenem pa si vmes brez skrbi privoščite posedanje na klopi v parku ali celo oddih ob kavi. Sprehod, o katerem bo tokrat tekla beseda, pa je nekaj popolnoma drugega.

Sprehod za lažji začetek

Pogosta napaka ljudi, ki se lotijo vadbe, je, da zahtevnosti vadbe ne prilagodijo svojim zmožnostim. Posledice začetne zagnanosti so zdravju škodljive, saj pride do poškodb in izgube volje, ker ni hitrih rezultatov. Sprehajanje oziroma hoja je idealen način za pridobivanje začetne kondicije in postavljanje temeljev, na katerih boste kasneje gradili svojo telesno pripravljenost. To še posebej velja v naslednjih primerih:

  • že zelo dolgo se niste ukvarjali z vadbo,
  • imate preveliko telesno težo,
  • zaradi poškodovanih sklepov težko tečete,
  • imate težave s srčno-žilnim sistemom.

Priporočamo, da pred pričetkom redne vadbe obiščete svojega zdravnika in ga povprašate za nasvet. V začetnih tednih zmerne hoje boste hitro ugotovili, kako dobro ste pripravljeni in kaj vas čaka s povečevanjem intenzivnosti vadbe.

Pomembno je, da se sprehajate redno

Sprehajanje naj ne postane že prej omenjeno pohajkovanje. Lotite se ga resno in se nanj pripravite, da vam bo v veselje in užitek:

  • Poskrbite za primerno športno opremo – športne copate, udobna športna oblačila, sončna očala, pokrivalo in pohodne palice oziroma palice za nordijsko hojo.
  • Izbirajte raznolike sprehajalne poti – parki, gozdovi, poljske poti, poti ob rekah ali okoli jezer. Saj veste, narava, svež zrak in sonce so boljši od betona in asfalta.
  • Ne pozabite na tekočino – tudi pri hoji izgubljate tekočino, zato imejte vedno s seboj plastenko vode, na daljše sprehode pa lahko vzamete tudi energijsko ploščico.
  • Nadzorujte svoje telo in spremljajte napredek – večina športnih ur ima med nastavitvami tudi hojo. Spremljajte hitrost hoje, število prehojenih korakov, utrip srca in porabljene kalorije.
  • Popestrite svojo hojo – med sprehajanjem lahko poslušate glasbo, si predvajate zamujene radijske oddaje ali se učite tujega jezika.
  • Hodite redno – to pomeni ne glede na dan, vreme, letni čas ali druge vire izgovorov. Tudi sprehod v dežju je odlična investicija v vaše zdravje.

Dodajte klanec in palice

Ko boste svojo pripravljenost dovolj izboljšali, se bo počasi začela brisati meja med sprehajanjem, nordijsko hojo in trekingom. S palicami za nordijsko hojo boste aktivno vključili tudi zgornji del telesa, pri hoji v klanec pa še dodatno okrepili mišice na nogah. Z redno vadbo boste povečali hitrost hoje, prehodili pa boste lahko tudi daljšo razdaljo. Nordijska hoja ponuja veliko posebnih korakov in poskokov, morda vas bodo navdušili »sprehodi« v planine, treking in podobno.

Vsak korak naj bo varen korak

Čeprav hoja velja za eno manj tveganih aktivnosti, se lahko tudi na sprehodu pripeti kaj neprijetnega. Če na neravni podlagi nerodno stopite, lahko pride do zvina gležnja, če se spotaknete, pa si lahko pri padcu poškodujete tudi kakšen drug del telesa. Poleti bodite pozorni na dehidracijo in posledice hoje v vročini ter na soncu, pozimi pa na možnost poledenelih oziroma spolzkih tal. Zato vam priporočamo, da tudi na sprehod vzamete s seboj pravo zavarovanje, s katerim bodo vaši sprehajalni koraki varnejši.

Poskrbite za svojo varnost

Nezgodno zavarovanje vam prinaša finančno varnost v primeru nezgode, še posebej v primeru invalidnosti. 

Preberite več