NASVETI ZA TEK

17.09.2023 | 2 min branja | Tehnika in oprema , Video

Dejan Tašner: Kaj moramo upoštevati pri izbiri tekaške obutve?

Prisluhnite nasvetom ortotika in protetika, kako izbrati tekaško obutev, ki bo primerna za vaša stopala.

 

 

Ortotik in protetik Tašner v posnetku razloži, kako pomembna je pravilna izbira tekaške obutve in kaj moramo pri tem upoštevati. Poleg podlage, po kateri tečemo, je pomembno upoštevati tudi položaj stopala. Potrebno je ugotoviti, ali imamo plosko, zelo visoko ali nevtralno stopalo. To lahko pogosto preverimo v specializiranih športnih trgovinah, kjer vam lahko strokovni svetovalci pomagajo pri izbiri. Pri izbiri obutve je treba prav tako upoštevati obliko stopala v smislu širine, ali je stopalo ozko ali široko. Teža tekača igra vlogo - za osebo s težo 60 kilogramov je lahko superga pretrda in pretežka, medtem ko je ista superga za osebo s 100 kilogrami premehka in se preveč upogiba. Nekatere blagovne znamke imajo te lastnosti označene.

Mehkobo tekaškega čevlja najlažje ocenimo tako, da primemo rob superge in stisnemo, da vidimo, kako mehka je. Vendar to lahko zahteva nekaj izkušenj. Bolj izkušeni tekači, ki so že menjali veliko superg, lahko pogosto presodijo po občutku. Praviloma pri izbiri superge pazimo na to, da imamo še centimeter prostora v čevlju. To lahko preverimo tako, da stopimo v supergo, nato pa prst položimo za peto in preverimo razdaljo. Po izkušnjah dr. Tašnerja je centimeter dodatnega prostora dobra izbira. Poleg tega je pomembno, da čevelj na nartu dovolj dobro objame in stabilizira stopalo

 

Preverite tudi naslednji nasvet Dejana Tašnerja:

Dejan Tašner, ortotik in protetik, Ortopedski inženiring

Strokovnjak za ortopedske vložke namenjene pacientom z najtežjimi patologijami, vrhunskim športnikom ter otrokom. Izvaja inženirske preglede stopal in meritve hoje ter svetuje o pravilni izbiri tekaške obutve.