NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

14.07.2021 | 4 min branja | Nezgoda

Prihaja novo šolsko leto. Ste pripravljeni nanj?

Začetek šolskega leta je zelo podoben odhodu na dopust. Čeprav se nanj začnete pripravljati že nekaj dni prej, vam na koncu vseeno vedno zmanjka nekaj časa. Zato smo za vas pripravili seznam nasvetov, s katerimi boste do 1. septembra uredili vse manjkajoče stvari in v miru pričakali prvi šolski dan.

Zvezki, učbeniki in šolske potrebščine

Ob koncu prejšnjega šolskega leta ste dobili seznam potrebščin za naslednji razred, skupaj z navodili oziroma prijavnico šolskega sklada. Nekatere učbenike si namreč lahko izposodite, druge bo treba kupiti. Cenovno najugodneje je izkoristiti akcije knjigarn in papirnic, kjer lahko naročite celoten paket za posamezen razred. Svetujemo, da pred nakupom preverite, katere učbenike potrebuje vaš šolar. Vsi sedmi razredi namreč ne uporabljajo istih učbenikov.

Strošek šolskih potrebščin je precejšen zalogaj za družinski proračun, zato je pametno uporabiti tudi kakšno stvar iz lanskega leta ali od starejšega brata oziroma sestre.

  • Peresnico dobro očistite in po potrebi zašijte. Nanjo lahko našijete zanimiv našitek ali ji dodate nalepko. Če bo v njej še nekaj novih svinčnikov in barvic, pa še toliko bolje.
  • Šestilo, nalivno pero, ravnila in podobno so prav tako uporabni več razredov. Le oznako razreda na njih prej popravite.
  • Kupite zvezke z navadnimi platnicami in jih nato zavijte v papir s priljubljenimi junaki.
  • Šolski copati so »potrošni material«, saj jih otrok hitro preraste in obrabi. Vseeno jih preglejte, ali so res že za v smeti, kajti z nekaj dodanimi okrasnimi gumbi in našitki bodo kot novi.

Šolska torba

Šolska torba lahko brez težav zdrži dva ali tri razrede. Če je lanska vseeno že preveč zdelana in nameravate kupiti novo, izberite kombinacijo dejanskih potreb, modnih trendov in otrokovih želja. Ena pomembnejših odločitev je, ali naj ima torba kolesa ali ne. Žal nosijo otroci domov tudi 10 ali več kilogramov težke torbe, zato so kolesa dobrodošla, obenem pa s tako torbo povozijo marsikaj, kar leži na pločnikih. Torbo s kolesi je treba še pogosteje čistiti in skrbeti za to, da se bodo kolesa gladko vrtela.

  • Torba naj bo čim bolj vremensko odporna in zaščitena.
  • Če ima kolesa, morajo imeti ta dobre ležaje, torba pa dodatno zaščiteno dno, sicer bo pozimi in v dežju notranjost dodobra premočena.
  • Tudi torba s kolesi naj ima naramnice, ki morajo biti dovolj podložene ter nastavljive.
  • Bodite pozorni na zadrge. Če niso robustne in masivne, se bodo hitro strgale.
  • Notranjost naj bo razdeljena na nekaj prekatov oziroma predalov. Tako zvezki ne bodo zmečkani, otrok bo lahko ločil športno opremo od malice in copat ter lažje in hitreje našel stvari v torbi. Priporočljiv je tudi majhen žep za ključe, mobilni telefon in druge drobnarije.
  • Za slabo vreme kupite še posebno nepremočljivo prevleko za nahrbtnike.

Jerca Novak, 4. B

Običajno ima vsaj nekaj otrok v razredu povsem enake geotrikotnike, copate in še kaj, zato vse stvari podpišite. Uporabite obstojen flomaster ali podobno pisalo, sicer se bo napis hitro zbrisal. Pomembne reči lahko še dodatno označite. Otrok naj si izmisli svoj poseben znak ali neke vrste logo, s katerim bo še dodatno označil svoje stvari.

Na oblačila in dežnike, na katere ne morete pisati, oznako našijte z nitmi različnih barv.

Če imate več oblikovalske žilice in časa, ustvarite unikatne nalepke za zvezke in druge potrebščine. Uporabite predloge s spleta, ustvarite svoje oblike ter jih natisnite na bele samolepilne etikete različnih velikosti. To je še posebej priročno, če imate v šoli več otrok. Večji otroci lahko svoje ime in razred napišejo tudi sami.

Pozor na »prve črve«

Prvošolčki so vsako leto deležni posebne pozornosti. Vstopajo v povsem nov svet, zato je čim bolj prijazen sprejem zanje zelo pomemben. Vse šolske stvari naj bodo pripravljene dovolj zgodaj, zvezki zaviti, potrebščine podpisane in lepo zložene v torbi. Bodoči prvošolčki naj aktivno sodelujejo pri pripravi in označevanju potrebščin, da si bodo zapomnili, kako je videti napisano njihovo ime oziroma »logo«. Že kakšen dan prej se sprehodite po poti do šole in si oglejte semaforje, prehode za pešce in druge značilnosti. Ko jim boste opisovali vse čudovite stvari, ki jih čakajo v šoli, pa jih ne pozabite opomniti tudi na previdnost in nekatere nevarnosti, s katerimi se v vrtcu niso srečali.

Novo šolsko leto, novi izzivi

S koncem počitnic se bo končalo tudi lansko zavarovalno obdobje otrokovega Nezgodnega zavarovanja otrok in mladine. Zaradi dinamike sodobnega življenja, množice šolskih in obšolskih dejavnosti ter predvsem dejstva, da so otroci razigrani, je zavarovanje zelo pomemben del šolskih potrebščin. Otrok je z njim zavarovan celo šolsko leto, skupaj z vsemi popoldnevi in počitnicami, nezgodno zavarovanje otrok in mladine pa lahko hitro in enostavno sklenete tudi prek spleta. Naj bo šolsko leto vašega šolarja brezskrbno že od prvega šolskega dne naprej.

Poskrbite za finančno varnost in uspešno zdravljenje svojih otrok

Čas odraščanja prinaša tudi povečano možnost lažjih ali težjih poškodb. Nezgodno zavarovanje pomembno pripomore k uspešnemu in brezskrbnemu okrevanju ter k finančni varnosti družine.

Naročite svetovalca