NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

29.07.2016 | 3 min branja | Prosti čas , Tujina

Mami, je še daleč?

Potovanje na dopust, predvsem na morje, je bilo včasih pravo doživetje, danes pa se po zaslugi avtocest ter hitrih in udobnih avtomobilov na dopust preprosto gre. Odrasli vemo, da se danes na cilj pride veliko hitreje, otroci pa vožnjo v avtu dojemajo drugače. Zanje je naporna in dolgočasna, zato komaj čakajo cilj. Ponujamo vam nekaj nasvetov, s katerimi bo pot do cilja za vas in otroke znosnejša.

Pot načrtujte in prilagodite otrokom

Pri načrtovanju poti pomislite, kam greste, kako dolgo se boste vozili in kakšne so ceste do cilja. Potovanje čim bolj prilagodite otrokom, da bo zanje čim manj naporno:

  • Na krajših poteh (do 200 km oziroma 3 ure vožnje) je dovolj en postanek, za daljše predvidite več postankov.
  • Če je otrokom med vožnjo večkrat slabo, namesto bližnjice, polne ovinkov, raje izberite nekoliko daljšo in ravno pot.
  • Na daljšo pot se lahko odpravite tudi tako, da bodo otroci čim večji del poti prespali. Ni lepšega, kot zbuditi se na trajektu oziroma s pogledom na morje.
  • Pripravite se na vse vremenske razmere. Imate senčnik za na steklo, odejico in pelerino pri roki?

Varnost naj bo vedno na prvem mestu

Ne glede na to, da želite v največji meri ugoditi otrokom in jim olajšati pot, mora biti njihova varnost vedno na prvem mestu!

  • Ves čas vožnje morajo sedeti v avtosedežu, ki je primeren za njihovo starost in velikost.
  • Če zaspijo, poskrbite za udoben položaj z nagibanjem naslonjala, ovratno blazino ali jim podložite glave z blazino. Ne odpenjajte jih, med spanjem tudi ne smejo ležati na sedežih. Za prijetnejši spanec jim ponudite njihovo priljubljeno igračo ali odejico.
  • Če pride do zastoja, ne zapuščajte avta! Lahko odprete okna, nikakor pa se ne smete sprehajati po odstavnem pasu. Ko po radiu slišite obvestilo o zastojih, se raje ustavite na počivališču in počakajte, da se cesta sprosti.

Razdelite pot na več delov

Če si vsako uro ali dve privoščite nekaj minut postanka, boste vsi v avtu boljše volje. Izberite počivališče, na katerem so otroška igrala, in otrokom privoščite nekaj minut igranja. Odrasli boste pretegnili noge, otroci pa se bodo pomirili. Že prej določite, koliko časa se boste igrali, med postankom si lahko privoščite okrepčilo, greste na stranišče in podobno.

Pripravite se na težave, ki vas čakajo med vožnjo

Otrokom je med potjo lahko slabo, včasih tudi bruhajo. Razlogi za slabost so različni – od gledanja skozi stransko okno, branja in podobno. Če se slabost ponavlja pri vsaki daljši vožnji, si lahko pomagate tudi s tabletami proti slabosti za otroke.

  • Pripravite nekaj plastičnih vrečk, tetra plenic, mokrih robčkov in rezervnih oblačil.
  • Če otrok bruha, čim prej varno ustavite ob cesti. Dobro očistite vse pobruhane površine, preoblecite otroka in temeljito prezračite avto.
  • Če med potjo uživajo hrano, naj bo ta sveža, kajti za slabost sta lahko kriva tudi nekaj ur stara in pregreta salama v sendviču ali topel sok.

Preženite dolgčas!

Eno večjih težav pri vožnji z avtom predstavlja dolgčas. Ko je otrokom dolgčas, postanejo sitni, lačni in žejni, vožnja pa se kaj hitro spremeni v velik napor za vse v avtu. Zato se za spopad z dolgčasom že prej dobro oborožite.

  • Če otrokom med vožnjo ni slabo, lahko berejo knjige ali stripe.
  • Na res dolgih poteh si lahko pomagate tudi s predvajanjem risank ali filmov na pametnem telefonu, tabličnem ali prenosnem računalniku. A to naj bo izjema, sicer boste morali na vsaki poti z avtom poskrbeti za risanke.
  • Otroške pesmice in pravljice na CD-jih so odlična rešitev za predšolske otroke, vendar imajo omejen »rok trajanja«. Vmes jih nekajkrat prekinite in poskrbite za nekaj minut drugačne animacije.
  • Otrok naj si pred odhodom pripravi svojo »vrečko zabave«, v kateri ima nekaj priljubljenih igrač, knjigo, pobarvanko in podobne zaklade, s katerimi bo preganjal dolgčas. Igrače in druge potrebščine lahko zloži v posebne prevleke z žepi, ki se obesijo na hrbtno stran sprednjih sedežev.

Potrebujete nekaj »protidolgčasnih« idej?

Če se ne morete domisliti, kaj bi se lahko med vožnjo v avtu igrali, katere pesmice bi peli in kako bi pregnali dolgčas, si prenesite in natisnite »Otroški kratkočASnik za zabavno potovanje z avtom«, kjer smo zbrali vrsto zanimivih in zabavnih predlogov za kratkočasenje, za izvedbo katerih ne potrebujete nobenih pripomočkov.

$content

Se odpravljate v tujino?

Zavarovanje TUJINA vključuje pomoč Asistenčnega centra v slovenščini 24/7, kjer je na voljo tudi medicinsko osebje.

Preberite več