NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

27.10.2023 | 9 min branja | Tujina

Kam na izlet z otrokom v različnih letnih časih

Kam na izlet z otrokom - na piknik ali na odkrivanje neznanih mest

Šola, služba, obšolske dejavnosti, gospodinjska opravila – družinski dnevi so polni »obveznosti«, ki kradejo prosti čas in prepogosto staršem za kvalitetno druženje z otrokom zmanjka časa. Zato so izleti z otroki pomembni tako za otroke kot za starše – da se zopet povežete in sprostite ter skupaj naučite česa novega. Da izlet ni vedno ista zgodba, pa je pomembno načrtovanje.

Poiskali smo nekaj preizkušenih nasvetov, kako načrtovati, kam na izlet z otrokom, ter dodali tudi povezave na nekaj konkretnih izletniških idej, ki bodo gotovo prav prišle staršem, ki vam primanjkuje časa za načrtovanje.

 

Izlet z otrokom načrtujte skladno z otrokovimi interesi

Verjetno boste v prvi vrsti upoštevali interese otrok, a vsaj včasih pomislite tudi nase – nič ne bo narobe, če boste svoje interese delili s svojimi otroki. Za začetek vam lahko pomagamo z nekaj idejami:

Če otroka zanimajo živali, poiščite živalski vrt, kmetijo, kjer lahko skrbi za živali, akvarij ali pa morda naravoslovni muzej oziroma park z modeli dinozavrov.

Če otrok rad gradi (legokocke, Minecraft) izberite kakšen tehnični muzej, kjer bo dobil ideje, kako graditi večje zgradbe ali kako delujejo vzvodi in podobno.

Če imate doma raziskovalca se odločite za pohod, kjer boste raziskovali markacije, za adrenalinski park ali park z miniaturami mest in znamenitosti.

Če otrok rad riše ali ustvarja obiščite kakšen naravni rezervat, botanični vrt ali si privoščite opazovanje zvezd, da spodbudite ustvarjalno žilico in občutek za naravne lepote. Tudi kamenčki na plaži ali nabiranje storžev v gozdu lahko spodbudi ustvarjalnost.

 

Instamagrabilni izlet z otrokom v PiranČe imate najstnika, ki lovi instagramabilne trenutke si privoščite izlet, ki bo ponudil vrsto slikovitih prizorov.

Predlagamo, da obiščete katerega od 5 najbolj slikovitih kotičkov v Sloveniji - v gorah, na morju ali vmes.

Poiščite navdih >>

 

Izlet načrtujte skladno z letnim časom

Letni časi prinašajo različne priložnosti za izlete, ki so prilagojeni vremenskim razmeram, naravnim značilnostim posameznega obdobja in lokalnemu okolju. Sploh v Sloveniji, kjer nam narava ponuja številne možnosti pobega, raziskovanja in učenja, je smiselno, da se prilagodimo temu, kar nudi v posameznem obdobju.

Spomladi raziskujte naravo

  • Pohodništvo – raziskujte prebujajočo se pomlad, naberete pa tudi njene prve sadove.
  • Botanični vrtovi – pomladno cvetje ima poseben čar.
  • Kolesarjenje – uživajte v svežem zraku in soncu, na kolesu lahko raziskujete podeželje ali mestne poti.
  • Vikend na turistični kmetiji - pomlad je čas mladičkov na kmetijah, otroci bodo navdušeni.

 

Tolminska korista - skriti kotički SlovenijeOdkrijte skrite kotičke Slovenije

Bled, Piran in Velika Planina - to so klasične izletniške točke, ki spomladi pritegnejo mnoge domače turiste. Zakaj se ne bi raje odpravili do Bohinjskega jezera, Tolminskih korit in drugih točk, kjer lahko uživate v čudoviti slovenski naravi?

Namigi za pomladanske izlete >>
Doživite kobilarno Lipica >>

 

Poleti izberite ohladitev

  • Plaža – ob morju ali jezeru si lahko privoščite kopanje, sončenje, iščete školjke ali gradite gradove iz peska ali kamenčkov.
  • Kampiranje – odlična osnova za preživetje v naravi, opazovanje zvezd in druženje brez elektronskih naprav.
  • Gorništvo – v hladnejših gorskih območjih poiščite ohladitev od vročine v dolini.
  • Užitki v vodi – izbirate lahko med supanjem, raftingom ali pa izberete kajak ali kanu.

 

Supanje na Šmartinskem jezeruSupanje na slovenskih jezerih

Morda nimamo veliko morja, zato pa nam številna domača jezera ponujajo obilico priložnosti za ohladitev. Supanje je na slovenskih jezerih priljubljeno vse od pomladi do jeseni. Marsikje si supe lahko tudi izposodite.

Preberite, kam s supom  >>

 

Jeseni proslavite pridelek

  • Gobarjenje – obiščete bližnji gozd in naberite gobe, če jih poznate, sicer pa nabirajte pisane liste ali kostanj.
  • Obiranje sadja – priskočite na pomoč pri obiranju jabolk ali grozdja in otroku pokažite, kako lepo je žeti sadove trdega dela.
  • Pohodništvo – uživajte v jesenskih barvah in raziskovanju novih poti, a spremljajte vremensko napoved.
  • Festivali – obiščite kostanjov piknik, labirint koruze, praznik jabolk ali praznik buč.

 

Na izlet v Marašek v MarokuIdeje za jesensko raziskovanje sveta

Jesenske šolske počitnice so prve v šolskem letu in praviloma jih je najlažje načrtovati, zato si boste verjetno lahko privoščili vsaj kakšen dan dopusta, če ne kar celega tedna. Zakaj ne bi skočili čez mejo - k eni od naših 4 sosed in si privoščili enodnevne ali kar vikend dogodviščine?

Za en dan ali podaljšan vikend - k eni od naših sosed  >>
Za prave popotnike - 4 izleti z letalom ali brez  >>
5 čudovitih jesenskih izletov po Sloveniji  >>

 

Zima nudi športe, ki so v ostalih letnih časih nedostopni

  • Aktivnosti na snegu – pri smučanju, deskanju ali cenejšem sankanju se boste družili aktivno. Lahko pa preprosto postavite sneženega moža ali kar celo vas.
  • Drsanje – med mestnimi drsališči na prostem in pokritimi drsališči imate kar nekaj izbire – dostikrat pa ponujajo tudi izposojo drsalk, da vam ne bo treba kupovati opreme.
  • Sprehodi po zimski pokrajini – prav posebno doživetje s snegom ali brez, pazite le na dobro obutev, da vam ne spodrsne.
  • Toplice – ko je zunaj hladno je užitek v pokritih bazenih še posebej velik, marsikje pa ponujajo tudi notranje tobogane, ki bodo razveselili otroke.

 

Božični roadtrip po Dunaju Ideje za božične izlete

Božično-silvestrski prazniki so idealni, da z avtom raziščete nekatere Evropske prestolnice. Če si ne morete privoščiti daljšega dopusta, lahko izberete enodnevni izlet, če povežete več krajev pa si lahko privoščite daljši izlet, in spoznate praznično kulinariko različnih okoliških držav.

5 evropskh destinacij in ideja za road-trip >>

 

Izlet z otrokom prilagodite starosti otroka

Dejstvo je, da ni vsaka destinacija primerna za vsako starost. Vsakemu staršu se je že zgodilo, da si je rekel »škoda, da nismo sem prišli dve leti nazaj« ali pa morda »sem se moramo vrniti čez par let«. Čeprav drži, da je z nekaj truda lahko vsak izlet nepozabno doživetje, a včasih je smiselno starost otroka upoštevati že pri načrtovanju.

1. Dobro se pozanimajte o destinaciji

Turistične brošure poskušajo vsako destinacijo prodati najširši množici, medtem ko vam lahko priporočilo pove vse, česar brošura ne bo. Ocene in opisi na orodjih, kot je Google so zato odlični pomočniki. Vzemite si čas in preberite ocene obiskovalcev pred vami – običajno boste izvedeli, koliko stari otroci so tam uživali, našli pa boste tudi številka priporočila glede organizacije izleta.

2. Premislite logistiko izleta

Z mlajšimi otroki boste potrebovali več postankov, malic in verjetno tudi obiskov stranišča, starejši pa bodo potrebovali več svobode ali pa bodo raje čim prej na cilju – če boste ustavili vmesne cilje, torej postanke, kjer vas bodo čakala minidoživetja ali pa morda samo kotički za instagramabilne selfije, boste ustregli obojim.

Pri daljših vožnjah z avtom načrtujte postanke tudi za voznika, saj je prav, da se vsaki 2-3 ure ustavi in pretegne noge ter razgiba, da bo pri vožnji lahko bolj zbran in pozoren.

Da med vožnjo ne bo dolgčas, preberite nasvete za zabavne družinske igre v avtu.

3. Načrtujte izlet z otrokom

Otroku lahko ponudite nekaj možnosti destinacij in preverite, kaj bi ga najbolj zanimalo oziroma kaj bi najraje počel. Včasih vas znajo presenetiti! Na primer, če jim je najboljši prijatelj po prejšnjih počitnicah opisoval doživetje v adrenalinskem parku, bodo morda izbrali prav to, čeprav sicer raje igrajo igrice.

4. Na izletu pričakujte nepričakovano

Lažje storjeno, kot narejeno, pa vseeno: spakirajte prvo pomoč, prigrizke in pijačo, nekaj rezervnih oblačil, kopalke, ter vedno tudi prazne vreče – za slabost ali sedenje na mokrih površinah. Nujno naj vas spremljajo tudi robčki.

Pri pakiranju bodite zmerni in pakirajte tako, da boste imeli v vozilu le nujne stvari (npr. vodo, če obtičite v gneči), ostalo pa naj bo na varnem v prtljažniku, da boste vsi udobno sedeli in v primeru prometne nesreče težki nahrbtniki ne bodo ogrožali potnikov.

5. Ne pretiravajte

Odpravljate se na izlet, ne na maratonsko preizkušnjo. Ne poskušajte v en dan splanirati vsega, kar boste srečali ob poti, oziroma doživetja razporedite po pomembnosti. Če kljub raziskovanju naletite na zaprta vrata ali slabo vreme, imejte alternativo. Enako velja, če vas nekje preseneti količina zanimivih aktivnosti. Ne hitite dalje, ampak raje preskočite naslednjo destinacijo.

 

Za zabavo med vožnjo lahko poskrbite tako, da se učite lokalnega jezika. Na primer: ko potujete po Avstriji, lahko vsakič, ko zagledate cerkev, zakličete nemško besedo za cerkev (Kirche) ali pa izberete kakšno drugo, na primer Dober dan (guten Tag). Enako se lahko igrate tudi s slovenskimi narečji.

 

Kam na izlet z otroki, kadar so zelo različnih starosti

Eden največjih izzivov, s katerim se lahko srečate starši, je organiziranje izleta, ko z vami potujeta najstnik in malček, torej otroka z večjo starostno razliko. Tu so tri dogodivščine, s katerimi ne morete zgrešiti.

Zabaviščni park – običajno ponujajo različne stopnje atrakcij, torej bodo najstniki uživali na bolj adrenalinskih, medtem ko bodo malčki izbrali manj divje vlakce in igrišča.

Morje ali jezero – medtem ko se bo najstnik lahko podal v globljo vodo ali na sup, se z malčkom lahko igrate v plitvini.

Muzeji – specializirani muzeji so se v veliki meri prilagodili obiskovalcem in ponujajo številne interaktivne razstave in doživetja. Izberite takega, ki bo najstniku ponudil znanje za šolo ali bo dopolnil njegov hobi, mlajši pa bo užival v pritiskanju gumbov in vrtenju ročic.

👉  Morda vam prav pridejo dodatne ideje, kako aktivno preživeti družinski dan.

 

Orodja, ki vam bodo pomagala načrtovati izlet z otrokom

Danes je na razpolago vrsta orodij, s katerimi si lahko pomagate pri načrtovanju izleta z otrokom. To so le nekatera od njih, pri načrtovanju izleta pa je najbolje, da jih kombinirate.

  1. Google zemljevidi (maps) – eno najbolj osnovnih orodij, ki vas spremlja na telefonu, lahko pa ga uporabljate tudi na računalniku. Vtipkate lahko zanimivosti v bližini in pregledate ponujene atrakcije, nato pa kar takoj preberete tudi ocene obiskovalcev, ki so bili tam pred vami. Ko ste izbrali atrakcije, lahko s pomočjo zemljevidov načrtujete tudi pot.
  2. Trip Advisor – prav tako spletno mesto in aplikacija, kjer lahko preverite ocene atrakcij, restavracij in nastanitev.
  3. Rome2rio – spletna stran, kjer lahko načrtujete izlet ali potovanje. Najboljše je, da vam bo ponudila alternative, na katere morda sami ne bi pomislili. Na primer pot do Legolanda z vlakom, namesto z letalom.
  4. Komoot – aplikacija in spletno mesto, kjer lahko načrtujete športne izlete peš ali s kolesom – ker ima tudi slovenske uporabnike, boste v njej našli tudi ideje za izlete, ki so jih v Sloveniji načrtovali drugi.
  5. Planinska zveza Slovenije –zemljevid planinskih poti, pa tudi izletov, če bi se radi podali v gore.
  6. Generali ZAME – na spletni strani Generali ZAME boste našli vrsto predlogov za pohodniške in kolesarske izlete, s trasami, opisi in težavnostmi.

 

Zavarovanje potrebujete tudi za kratek izlet z otrokom

Potovanja in izleti z otroki so včasih tudi prava družinska loterija. Bo načrt uspešen ali vam bo tik pred zdajci odhod preprečila bolezen? Sploh, če imate mlajše otroke, je načrtovanje včasih težko. Marsikatera družina se zato odloči, da otroka teden pred počitnicami vzame iz vrtca in ga odpelje k babici, nekateri pa to počno celo v šoli. Spet marsikdo pa te možnosti, da bi bil otrok en teden ali vsaj nekaj dni pred odhodom doma, nima. V tem primeru vam bo prav prišlo zavarovanje odpovedi potovanja.

Zavarujete lahko plačane nastanitve v hotelu, letalske ali druge vozovnice, celo vstopnice za predstave, ki ste jih plačali vnaprej, v zavarovanje pa lahko vključite vse družinske člane in celo prijatelje, ki boste potovali skupaj. Tako bo prostor tudi za babico, ki bo v toplicah pazila na malčke.

Ne pozabite pa tudi na zavarovanje za tujino, tudi če se odpravljate le na enodnevni izlet, saj nikoli ne veste, kdaj vam jo zagode nesreča.

 

Na pot z zavarovanjem TUJINA

K dobrim pripravam na pot sodi tudi urejeno zavarovanje TUJINA.

Preverite kritja