NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

06.10.2023 | 6 min branja | Tujina

Jesenske počitnice 2024: Kam na izlet z otrokom čez mejo

Družina na jesenskem izletu z otrokom se zabava.

Prve počitnice v šolskem letu so morda najlepše. Otroci še niso pregloboko zakopani v šolsko delo in kontrolne naloge, zato se na počitnicah lažje sprostijo. Starši pa tudi že potrebujete oddih – sploh, če ste bili na počitnicah že julija. Kam na izlet z otrokom, če si ne morete vzeti celega tedna dopusta, vseeno pa bi radi skočili čez mejo in otroku pokazali nekaj novega? Preverite naše 4 predloge – vsakega za eno od sosednjih držav.

Slovenci imamo veliko srečo, čeprav nanjo zlahka pozabimo. Prestolnice naših sosed so le par sto kilometrov stran od naših meja. Za ogled edinstvenih naravnih lepot ali zgodovinskih spomenikov pa ni potrebno iti niti tako daleč. Samo čez mejo je treba pokukati in fantastičen enodnevni izlet bo presenetil vse družinske člane.

👉  Preverite tudi naše predloge za izlete po Sloveniji.

 

Kam na izlet z otrokom na Hrvaško: z naravo objet dvorec Trakoščan

  • Priporočamo za: raziskovalce, ljubitelje zgodovine
  • Oddaljenost od Ljubljane: slabih 160 km
  • Način prevoza: z avtom (iz Ljubljane 1 ura 40 min)
  • Valuta: evro

Trakoščan: ideja za jesenski izlet z otrokom

Čudovit dvorec, ki bo očaral ljubitelje zgodovine in orožarstva, navdušil pa bo tudi ljubitelje narave.

Na sončen dan se lahko odpravite na izlet v Hrvaško Zagorje, kjer si lahko ogledate znameniti dvorec Trakoščan. Dvorec je eden izmed najlepših in najbolje ohranjenih gradov bogate hrvaške kulturne dediščine.

Ta destinacija je posebej blizu s Štajerske - od Ptuja je dvorec oddaljen le dobrih 25 km in leži le nekaj minut stran od mejnega prehoda Cvetlin.

Ni ga otroka, ki ne sanja o vitezih, gradovih, zmajih ali princeskah – na gradu bo zagotovo vsak našel nekaj, kar ga bo zanimalo. Lepo obnovljen dvorec stoji na vrhu hribčka. Do njega vodi sprehod po lahkotni poti, ki traja 10 minut in večino časa poteka v senci, primerna pa je tudi za vozičke. Okoli dvorca so brezplačna parkirišča, ob vstopu pa vas bo pričakala prijazna kavarna in nato še restavracija ob umetnem jezeru.

Poleg ogleda gradu si privoščite miren sprehod po okolici – dvorec stoji v krajinskem parku. Največji čar krajinskemu parku daje umetno Trakoščansko jezero. Nastalo je med leti 1853 in 1862, ko so zgradili jez na potoku Čemernica, in je idealen prostor za sproščujoč družinski piknik ali 5 km sprehoda. Žal je jezero trenutno prazno zaradi čiščenja.

Če ste se torej spraševali, kam na izlet z otrokom na Hvaško, doživite nekaj novega in obiščite ta pravljični dvorec.

Če bi izlet podaljšali

Za družine, ki rade prosti čas preživljate aktivno, bo to idealna priložnost, da izlet podaljšate. Štirizvezdični hotel v bližini nudi številne wellness priložnosti, okolica pa številne pohodniške in koledarske poti. Lahko pa izberete tudi slikovit hotel Tonkina kuća, kjer bodo otroke gotovo zanimale vse podrobnosti.

 

Kam na izlet z otrokom v Avstrijo: filmska kulisa dvorec Hohenwerfen

  • Priporočamo za: raziskovalce, ljubitelje zgodovine, ljubitelje živali
  • Oddaljenost od Ljubljane: slabih 240 km
  • Način prevoza: z avtom (iz Ljubljane 2 uri 30 min), vlak (5h)
  • Valuta: evro

Hohenwerfen - ideja za jesenski izlet z otrokom

Eden čudovitih Salzburških dvorcev, nekateri mu pravijo tudi najlepši dvorec v Avstriji, očara s čudovitim razgledom in nepozabno sokolarsko predstavo.

Nekoliko daljša pot do gradu je primerna za pomlad ali jesen, odsvetujemo pa jo poleti, saj po njej poteka promet iz Nemčije, Francije in Nizozemske do Hrvaške in je zato precej obremenjena.

Dvorec Hohenwerfen se je gradil in dograjeval od 10. do 15. stoletja, preden je dobil obliko, podobno današnji. Prizadelli so ga kmečke vstaje in požar, a danes je popolnoma obnovljen in od aprila do decembra sprejema številne obiskovalce vsak dan.

Do gradu vodi strma senčna pot skozi gozd, lahko pa doplačate tudi za vožnjo z vzpenjačo, s katero boste na dvorišču gradu v nekaj minutah. Na gradu že stoletja gojijo kulturo sokolarstva, zato je del muzejske zbirke na gradu posvečen tej umetnosti, večkrat dnevno pa si v lepem vremenu lahko ogledate tudi sokolarsko predstavo, ki bo navdušila odrasle in otroke.

Del razstave je posvečen tudi zgodovinskemu filmu Where Eagles Dare (V orlovem gnezdu), ki so ga s Clintom Eastwoodom in Richardom Burtonom snemali na dvorcu.

Pred obiskom gradu je smiselno vstopnice kupiti na spletu, saj sicer lahko tudi eno uro čakate v vrsti pri vhodu.

Če bi izlet podaljšali

Dvorec je v pokrajini Salzburg, zato je v okolici vrsta hotelov in doživetij za družine, ne glede na vaše interese. Lahko se odpravite po snemalnih lokacijah filma Moje pesmi, moje sanje, lahko obiščete Mozartovo rojstno hišo in muzej, trgovino z originalnimi Mozart kroglicami ali pa obiščete salzburški živalski vrt.

👉  Vas zanima še kakšna ideja za družinske počitnice v Avstriji?

 

Kam na izlet z otrokom na Madžarsko: baročni utrip ob Blatnem jezeru v kraju Kostel (Keszthely)

  • Priporočamo za: raziskovalce, ljubitelje zgodovine
  • Oddaljenost od Ljubljane: dobrih 300 km
  • Način prevoza: z avtom (iz Ljubljane 3 ure)
  • Valuta: madžarski forint

Keszthely - ideja za jesenski izlet z otrokom

Blatenski Kostel leži na zahodu madžarskega Blatnega jezera in je prava vizualna poslastica. Je največje mesto ob jezeru in pomembno kulturno, izobraževalno in gospodarsko središče, večina pa v njem obišče palačo Feštetić z njenimi številnimi muzeji.

Raziskovanje tega bisera začnite na glavnem mestnem trgu, kjer vas bo navdušila mestna hiša iz 18. stoletja, občudovali pa boste tudi frančiškanski samostan in cerkev. Ob trgu boste našli tudi številne gostinske lokale, ki vam bodo omogočili raziskovanje madžarske kulinarike, kar bo prav posebno doživetje za vas in otroka – poskusite lángos ali sadno juho.

V državah, kjer valuta ni evro, vam bodo plačilne kartice, najbolje na telefonu, prišle še posebej prav, da vam po izletu ne bo ostal kupček denarja v valuti, ki je ne potrebujete.

Če boste odvili po ulici Kastély, vas bo pripeljala do glavnega vhoda dvorca Feštetić. Tako boste našli tudi naravni rezervat – park ob palači, ki meri 42 hektarjev in je urejen v slogu francoskih in angleških vrtov.

Med muzeji si lahko na primer izberete muzej, kjer se lahko potopite v zgodovino zgodovinske palače, pokukate v življenje služinčadi in spoznate orodja, ki so jih uporabljala pri vzdrževanju palače. Ali pa obiščete muzej lutk, oblečenih v narodne noše.

Če bi izlet podaljšali

Južno od mesta v močvirju Mali Balaton živijo mnoge vodne ptice in bo za otroke zanimivo, ker takega okolja verjetno ne poznajo. Nasploh boste ob jezeru našli vrsto zanimivosti, na primer jamo Tapolca, mesto Heviz, vojaški muzej ali otroški park Bob, kjer bodo še posebej uživali otroci.

 

Kam na izlet z otrokom v Italijo: Belopeški ledeniški jezeri

  • Priporočamo za: raziskovalce, ljubitelje narave
  • Oddaljenost od Ljubljane: slabih 100 km
  • Način prevoza: z avtom (iz Ljubljane 1 ura 15 min), lahko se odpravite tudi s kolesom
  • Valuta: evro

Belopeski jezeri - ideja za jeseneski izlet z otrokom

Ledeniški jezeri v mangartski dolini sta le nekaj kilometrov oddaljeni od slovensko-italijanske meje ali italijanskega mesta Trbiž. Idealen sprehod tudi za majhne otroke.

Tudi poleti bo pobeg do ledeniških jezer odličen izlet, a jeseni, ko se narava obarva v rdečo in zlato, bo pogled na jezeri v objemu gora nekaj nepozabljivega.

Belopeški jezeri Laghi di Fusine obdajajo gozdovi, polni pa ju zelenomodra kristalno čista voda. Na več kot 900 metrov nadmorske višine si lahko privoščite sproščen sprehod okoli jezer, narava, ki ju obdaja pa bo burila otroško domišljijo s škrati in vilami.

Pot okoli jezer je označena in traja med eno in dvema urama. Jezeri ležita v nacionalnem parku, zato bo to odličen izlet, da se z otroki pogovorite o filozofiji »ne puščaj sledi« na izletih v naravo.

Otroci bodo verjetno posebej uživali tudi ko boste na sprehodu prišli do igral, za posebno dogodivščino pa si lahko izposodite čoln in se zapeljete po jezeru.

Če bi izlet podaljšali

Izlet do jezer boste zlahka podaljšali s prenočiščem v bližnji Kranjski gori, od koder se lahko odpravite do Bedančeve koče in na Kekčevo pustolovščino, primerno za mlajše in malo starejše otroke. Sprostitev si lahko privoščite tudi v vodnem parku, kjer bodo otroci nedvomno uživali.

 

Viri, uporabljeni pri pisanju tega nasveta

Dvor Trakoščan
Burg Hohenwerfen
Keszthely
Belopeška jezera

 

 

Potujte dobro zavarovani

Dogovorite se za klic z zastopnikom, ki vam bo predstavil zavarovanje TUJINA in pripravil ponudbo, prilagojeno vašim potovalnim načrtom.

Naročite klic zastopnika