NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

26.02.2016 | - min branja |

Joga - čudoviti svet vaj, meditacije in energije

O koristih telesne vadbe in zdrave prehrane za telo je bilo napisanih že kar nekaj besed. Ostati »fit«, ohranjati telesno pripravljenost in poskrbeti za primerno telesno težo so cilji in želje mnogih ljudi. Vadba, še več vadbe in priganjanje telesa do skrajnih zmogljivosti pa pogosto vodijo do neravnotežij v telesu, psihičnih težav in v skrajnih primerih tudi bolezni ter poškodb.

Videz telesa in njegove zmogljivosti še zdaleč niso dovolj za zdravje in dobro počutje. Poskrbeti morate tudi za notranji mir ter pravilno delovanje vseh organov in sistemov. Guruji joge se tega zavedajo že stoletja, za doseganje notranjega ravnotežja, sproščenosti, umirjenega dihanja in meditacije pa so nastale posebne vaje oziroma telesni položaji – asane. Z vadbo po energijskih poteh (nadijih) telesu dovajate energijo (prano), s tem pa vplivate tudi na svoja energijska središča (čakre).

 

Pozitivni učinki joge

Stres, napetost, notranji nemir in razdraženost so le nekateri znaki, ki vas opozarjajo na to, da je vaše zdravje ogroženo. Neusmiljen vsakodnevni ritem, pritiski na delu ali v šoli ter vse več obveznosti, ki jim morda ne boste kos, tiho in vztrajno načenjajo vaše zdravje. Če ste v takem položaju, se morate nujno ustaviti in poskrbeti za svoje telo, um in dušo. Eden od boljših načinov za to je joga, ki jo opisujemo tudi kot znanost o telesu, umu, zavesti in duši. Joga ima na telo veliko pozitivnih učinkov, tu je naštetih le nekaj:

  • Poveča oziroma ohranja se gibljivost hrbtenice, s tem pa tudi gibčnost telesa.
  • Vadba je usklajena z dihanjem, poveča se prekrvavljenost telesa in izboljša preskrbljenost s kisikom.
  • Vadba sprošča, zmanjšuje utrujenost in depresijo.
  • S prilagojenimi vajami pomaga pri premagovanju težav v različnih življenjskih obdobjih.
  • Oblikuje telo in dviguje samozavest.
  • Izboljša sposobnost koncentracije.

Čeprav so nekateri prepričani, da je joga namenjena zgolj ženskam, so njene pozitivne učinke prepoznali tudi vrhunski športniki in vodilni v podjetjih. Jogo v svoje programe vadbe vključujejo poklicni hokejisti, atleti, smučarji, košarkaši, nogometaši in drugi športniki, z jogo se ukvarjajo tudi svetovni filmski in glasbeni zvezdniki. V zadnjih desetletjih so vadbo joge v mnogih podjetjih ponudili svojim zaposlenim, ki tako dan začnejo sproščeni in polni energije.

Kako se lotiti vadbe joge?

Z vadbo joge se lahko začnete ukvarjati že danes, saj je primerna za vse starosti in oba spola. Ker so njene korenine v deželah, kjer imata močan vpliv hinduizem in budizem, pa je treba razbiti še en zmotni mit: vadba joge ni povezana z nobeno vero in ne uči verskih naukov.

Preden začnete, se o različnih oblikah in šolah joge pozanimajte prek spleta. Joga je kompleksen način vadbe, ki ji sami ne boste kos, zato brez učitelja joge vaj ne boste mogli izvajati pravilno. Poleg osnovnih šestih jogijskih poti v različnih šolah učijo oziroma izvajajo še ogromno drugih zvrsti. Nekaj najpogostejših ali najbolj priljubljenih:

  • hatha (s poudarkom na dihanju, najpogosteje izvajana v zahodnem svetu),
  • vinyassa (prehodi med posameznimi položaji so zelo podobni plesnim korakom, odlična za vadbo z glasbo),
  • ashtanga (dinamična in najbolj telesno zahtevna oblika, ki zahteva več telovadnih sposobnosti),
  • anusara (podobna ashtangi, a z večjim poudarkom na meditaciji) in
  • iyengar joga (zahteva natančno izvedbo jogijskih položajev, pri vadbi se uporabljajo tudi različni pripomočki, kot so trakovi in blazine).
  • Morda bo za vas še najbolj primerna tradicionalna joga s celostnim in poglobljenim pristopom, sproščanjem, dihalnimi vajami in meditacijo.

Preden boste začeli z vadbo, se z učiteljem joge posvetujte, katere vaje in jogijske položaje lahko izvajate. V primeru poškodb ali drugih bolezenskih stanj vam bo vaje prilagodil in izbral tiste, ki vam bodo prinesle največ koristi.

Poskrbite za vso družino

Joga je primerna oblika vadbe za vse družinske člane, ki jo enostavno združite ali z njo dopolnjujete ostale telesne aktivnosti in vadbe. Če ste aktivna družina, morate poskrbeti tudi za primerno zavarovanje, s katerim se boste brezskrbno rekreirali, uživali v naravi in v telovadnicah. Sklenite nezgodno zavarovanje družine, poskrbite za njeno zaščito 24 ur na dan in ostanite v gibanju.