NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

07.05.2020 | 2 min branja | Zdravje , Življenje

4 nasveti za zdravje po petdesetem

Gibanje nas ohranja v dobri kondiciji, spodbuja delovanje možganov in prispeva k dobremu počutju. Ste kljub letom pri telovadbi popoln začetnik? Za vas bodo prvi dnevi morda napornejši, vendar je prav zato gibanje v zrelejših letih še toliko bolj pomembno! Preberite štiri preproste korake in si olajšajte začetek.

Nekomu, ki doslej še nikoli ni redno vadil, se morda zdi začetek telovadbe po 50. letu prav toliko težak podvig, kot je vzpon na Triglav. Pa vendar, nič ni nemogoče! Številne raziskave kažejo, da telesna aktivnost dokazano prispeva k dolgoživosti in bolj kakovostnemu življenju v zrelih letih. Seveda pa pred pričetkom preverite splošno zdravje pri svojem osebnem zdravniku.
 

Poskrbite za ustrezno zavarovanje


V štirih korakih do redne telesne aktivnosti po petdesetem

1. Oblikujte si preprost urnik in vanj vključite vadbo

Kako poteka vaš dan? Ste že upokojeni ali še vedno delate? Zabeležite si vaše običajne aktivnosti in si oblikujte tedenski urnik. Ne glede na svoj življenjski slog vanj vnesite tudi telovadbo. Zapišite si uro, ko ste začeli telovaditi in ste telovadili vsaj 20 minut. Tako si boste glede na svoje obveznosti iz tedna v teden uspešno našli in načrtovali najprimernejši čas za vadbo. Če pa res nimate prav nobene kondicije, lahko telesno dejavnost razdelite na manjše sklope, vendar naj posamezni sklop ne bo krajši od 10 minut.

2. Lahko naredite še kaj več?

Ko imate tedenski pregled vašega gibanja pred seboj, je to odličen začetek. Zdaj lahko razmislite, ali bi svojo telesno aktivnost povečali. Če ste na primer vadili doma, morda čas za gibanje preprosto malo podaljšate. Kaj pa hoja, ki je lahka, a učinkovita aerobna vadba? S hojo ne obremenjujete sklepov, krepite večje mišične skupine ter ohranjate zdravje srca in ožilja. Nimate časa za sprehode? Pogled v vaš tedenski urnik vam bo zagotovo pokazal, kam lahko umestite 20 minut hoje. Še lažje bo, če boste na sprehod povabili prijatelja, v primerni razdalji in ob upoštevanju nasvetov glede trenutne situacije. Kako veste, da ne pretiravate s hitro hojo? Za to je primeren »test pogovora«. Hodite tako hitro, da ne boste preveč zasopli in se boste med hojo še vedno lahko pogovarjali.

3. Vadbo spremenite v druženje

Če imate vnuke, poskusite v svoj prid spremeniti urice, ko so v vaši družbi. Vzemite jih s seboj na sprehod po gozdu ali iz kleti potegnite žogo in se skupaj zabavajte na vrtu. Kaj pa kakšna novost? Ples je eden najbolj zabavnih načinov, da aerobno vadbo vključite v svoje družabno življenje. Morda center za starejše občane v bližini organizira nov tečaj salse? In res, zakaj se ne bi udeležili trimesečnega tečaja ob večerih? Poleg tega, da se boste naučili popolnoma nove veščine, je ta ples igriv in zabaven, za povrh pa še odličen način za spoznavanje novih ljudi. Ples tudi aktivira več možganskih centrov, kar deluje v prid počasnejšemu staranju možganskih celic.

Pri vsaki obliki druženja, ki jo izberete, seveda upoštevajte aktualna priporočila NIJZ.

4. Majhni koraki za velike spremembe

Nežno raztezanje zjutraj in (ali) zvečer bo poskrbelo, da bodo vaši sklepi veliko bolj prožni. Osnovne joga vaje so zelo dober način, da učinkovito raztegnete svoje mišice in preprečite poškodbe. Napotke zanje dobite praktično povsod. Zakaj ne bi poskusili namesto dvigala stopiti raje po stopnicah, se več ukvarjati z vrtnarjenjem, se udeležiti prostovoljne delovne akcije ali pa preprosto poskusili združiti prijetno s koristnim in s sosedom nasekali drva? Ko boste vse te majhne spremembe sešteli, boste hitro ugotovili, da se gibljete veliko več kot prej!  

Ali ste vedeli?

Zanimiva dejstva o ohranjanju zdravja:

  • Sodimo med države, kjer beležimo dolgo pričakovano življenjsko dobo. K temu žal ne sledijo v enaki meri pričakovana leta zdravega življenja, med vzroki je tudi premalo gibanja. Konec leta 1995 je v Sloveniji delež ljudi, starejših od 65 let, znašal 12,5 %. Leta 2008 je ta starostna skupina predstavljala že skoraj petino prebivalstva. Do leta 2060 naj bi se delež starejših od 65 let povzpel na 35 %, ali celo višje.  
  • Odrasli za vzdrževanje zdravja potrebujejo vsaj 150 minut zmerno intenzivne ali vsaj 75 minut visoko intenzivne telesne dejavnosti na teden.
  • V Sloveniji ima večjo od priporočene teže malo manj kot polovica žensk in skoraj 70 % moških.
  • Za starejše od 65 let je priporočljivo, da v vadbo trikrat na teden vključijo vaje za izboljšanje ravnotežja in preprečevanje padcev.
  • S projektom Z gibanjem do zdravja je Nacionalni inštitut za javno zdravje zbral še več nasvetov za zdravo in uravnoteženo telesno aktivnost.

Nasvet za finančno varnost po petdesetem letu

Žal možnost nezgode ali bolezni s starostjo narašča kljub skrbi za primerno telesno aktivnost. Po drugi strani se zmanjšujejo viri dohodkov. Ste pomislili na svojo finančno varnost po 50. letu starosti? Kako lahko poskrbite zase tudi, če se zgodi kaj nepredvidljivega? Poskrbite za svoja Varna leta. Govorimo o vseživljenjskem zavarovanju z zajamčenim izplačilom, ki je namenjeno odraslim osebam med 50. in 80. letom starosti, ki želijo poskrbeti za svojo finančno varnost tudi v primeru nezgode in bolezni.

Poskrbite lastno varnost

Poskrbite za lastno varnost v primeru, če se poškodujete ali zbolite za rakom. Najbližjim pa v primeru najhujšega omogočite sredstva za plačilo stroškov.

 

Preberite več