NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

23.04.2015 | 3 min branja | Nezgoda

Vsak dan je dan za kolo

Kolo ponuja veliko koristi in prednosti, zahteva pa tudi nekaj prilagajanja in upoštevanja določenih omejitev. Dejstvo je, da so kolesarji v primerjavi z avtomobili mnogo ranljivejši, obenem pa tudi sami predstavljajo nevarnost, predvsem za pešce. Kolo je uporabno in priročno v mestih, kjer se da na ta način izogniti gneči in hkrati narediti nekaj dobrega za svoje telo, pa tudi zasedena parkirna mesta niso ovira. Če le ni preslabo vreme, je kolo odlična izbira!

Manj prijetna stran kolesarjenja

Izraz »skoči na kolo in …« največkrat razumemo v smeri, da je treba nekam priti hitro. Kolesarjenje je hitrejše od pešačenja, še hitreje pa gre, če s kolesom uberete bližnjice. S kolesom ste bolj svobodni in okretni, z nekaj spretnosti pa lahko hitro najdete pot med koriti za rože, količki na pločniku in parkiranimi avtomobili. Tu pa se skriva največja težava, kajti tudi za kolesarje veljajo cestnoprometni predpisi. Podatki iz leta 2013 pravijo, da sta glavna vzroka za nesreče še vedno neprevidnost in neupoštevanje pravil kolesarjev, najpogostejši prekrški pa so vožnja po kolesarski stezi v nasprotno smer, vožnja v rdečo luč, kolesarjenje po površinah, ki niso namenjene kolesarjem, neupoštevanje signalizacije in vožnja pod vplivom alkohola. Na kolesarje prežijo tudi nevarni odseki (rondoji, prehodi čez železniško progo), parkirani avtomobili, nepazljivi vozniki in pešci, včasih pa se ogrožajo tudi sami z uporabo mobilnega telefona ali dežnika med kolesarjenjem. 

Bonton, razumevanje in strpnost

Naj bo kolesarjenje vesela izkušnja. K temu lahko prispevate s tem, da pešce, ki ne opazijo, da hodijo po kolesarski stezi, pravočasno opozorite z zvoncem in ne s kričanjem, ko ste jim že tik za hrbtom. Če niste del tekmovalne ekipe na treningu, ki jo spremljata ustrezno označeni vozili, se vozite drug za drugim in ne drug ob drugem. Na kolesarski stezi vzdržujte primerno hitrost, da se boste lahko varno ustavili pred nepozornim pešcem, na površinah, namenjenih njim, pa ne vijugajte med njimi, pač pa stopite s kolesa in ga potiskajte ob sebi. Če je gneča, seveda. Vedno pa imejte v mislih, da je lepa beseda boljša izbira od objestnosti, arogance in kletvic.

Kolo za dobro voljo

Da bo kolesarjenje res v užitek in zabavo, morate poskrbeti s primernim in dobro opremljenim kolesom, odnosom do kolesarjenja in svojim obnašanjem. Izberite si kolo, ki bo najbolj ustrezalo vašemu načinu kolesarjenja, in opremo, ki jo pri tem potrebujete. V mestu bodite šik in pokažite, da ste vesela in optimizma polna oseba. Urbana kolesa postajajo modni trend, imajo svoje sporočilo in veliko povedo o vašem načinu življenja in razmišljanja. Okvirji različnih barv, kombinirani z barvnimi gumami, verigami in sedeži, zabavni dodatki (košara, nosilec za prtljago, vetrnica na krmilu) in nepogrešljiv del urbanega kolesarjenja: čelada! Majhne osebne dodatke lahko namestite tudi na svoje gorsko kolo ali cestno dirkalno kolo, važno je le, da vas bodo spravili v dobro voljo in ves čas opominjali, da je kolesarjenje zabavno.

Kolesarjenje za vso družino

S kolesarjenjem se lahko ukvarja vsa družina, izlet s kolesi pa je lahko prava dogodivščina. Ob upoštevanju predpisov, budnem očesu staršev in prej dogovorjenih pravilih bo tak izlet nekaj prav posebnega. Otroci so lahko sopotniki na ustreznih sedežih ali pa kolesarijo samostojno. Preden pa se vsi skupaj odpravite na kolo, poskrbite za primerno zavarovanje, kakršno je nezgodno zavarovanje družine. Z njim boste starši in otroci (na kolesu ali brez njega) zavarovani 24 ur na dan. 

Poskrbite za svojo varnost

Nezgodno zavarovanje vam prinaša finančno varnost v primeru nezgode, še posebej v primeru invalidnosti. 

Preberite več