NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

03.07.2014 | 2 min branja | Nezgoda , Tujina

Poznate razlike med zavarovanjem za tujino in evropsko kartico?

Pri načrtovanju poti v tujino je treba premisliti tudi o vrsti zdravstvenega zavarovanja, ki si ga bomo priskrbeli. Veliko popotnikov in družin, ki se odpravljajo na dopust čez mejo, se ob tem sprašuje, kaj si je bolje urediti – turistično zdravstveno zavarovanje za tujino ali evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja za tujino?

Podobni, vendar bistveno različni

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja za tujino krije stroške nujne zdravniške pomoči pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah v tujini, ki so del javne zdravstvene mreže. V tako zavarovanje niso vključeni prevozi, asistenca in stroški zasebnega zdravstva. Pomembno si je zapomniti tudi, da storitve, ki so v Sloveniji brezplačne, niso nujno brezplačne tudi v drugih državah. Tako v določenih primerih evropska kartica ne krije celotnega zneska stroška, saj vam strošek zdravljenja lahko obračunajo po lokalni zakonodaji oziroma cenikih, v nekaterih državah, kot je na primer Hrvaška, pa poznajo tudi participacijo.

Obvezno doplačilo pri obisku zdravnika je na primer deset kun, za dan v bolnišnici pa sto kun, a največ do 2.000 kun. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije zavarovancu tega zneska ne povrne.

Da zgolj evropska zdravstvena kartica ne zadostuje za kritje vseh morebitnih stroškov bolezni ali poškodbe v tujini, menijo tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije. Zato vam priporočamo, da premislite o sklenitvi zavarovanja za tujino z asistenco. Ne samo, da so na turističnih destinacijah večinoma samo klinike in bolnice v zasebni lasti; asistenčna hiša sodeluje s široko mrežo pogodbenih zdravnikov, zagotavlja 24-urno asistenco v slovenskem jeziku vse dni v letu in pokrije dejansko nastale stroške ter tudi stroške za vse potrebne prevoze (helikopter, rešilec, taksi …), vključno s prevozom v domovino, kar ne velja za evropsko zdravstveno kartico. Zavarovanje za tujino krije nujne stroške tako v javnih ustanovah kot tudi v zasebnih bolnišnicah in klinikah, velja pa v vseh državah sveta. 

Prenesite priročnik za pakiranje

 

Obsežna kritja, vključena v zavarovanje za tujino

Zavarovanje za tujino z asistenco nudi organizacijo medicinske pomoči in kritje nujnih stroškov, ki nastanejo kot posledica bolezni ali nezgode: medicinske oskrbe, obiska zdravnika, nakupa zdravil in zdravniških pripomočkov, prevoza do najbližje bolnišnice ali klinike in nazaj, zdravljenja v bolnišnici ali kliniki, prevoza v domovino do višine dogovorjene zavarovalne vsote, prevoza posmrtnih ostankov v domovino zavarovanca, stroškov prevoza in bivanja za osebo, ki ostane v spremstvu zavarovanca, prevoza družinskega člana, nujnih zobozdravstvenih storitev, spremstva otroka do 18. leta starosti idr. 

Pred odhodom v tujino

Čeprav pred dopustom ne premišljujemo radi o nezgodah in boleznih, si je vseeno priporočljivo zagotoviti zavarovanje za tujino, ki bo krilo vse nujne stroške zdravljenja, saj so ti v tujini lahko zelo visoki. Zavarovanje za tujino z asistenco vam nudi ustrezno finančno varnost in pomoč v primeru nezgode ali bolezni v tujini, najhitreje pa ga pred odhodom sklenete preko spleta.

$content

Se odpravljate v tujino?

Zavarovanje TUJINA vključuje pomoč Asistenčnega centra v slovenščini 24/7, kjer je na voljo tudi medicinsko osebje.

Preberite več