NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

06.01.2022 | 3 min branja | Zdravje

Kako se je sindroma karpalnega kanala rešila Marjana

Marjana je imela sindrom karpalnega kanala

Sindrom karpalnega kanala prizadene približno 6 % odraslih po vsem svetu. Povzročajo ga določena ponavljajoča vedenja, kretnje – kot je spoznala tudi učiteljica Marjana. Mravljinčenje v prstih in bolečine v desni roki so ji oteževale vsakodnevno delo, k sreči pa je ob pomoči zavarovanja Specialisti z asistenco težavo uspešno rešila.

Marjanine težave je povzročilo delo z računalnikom

Petdesetletna Marjana je učiteljica matematike. Ko je začela učiti, je bila večina njenega dela dinamičnega, večino zapisov je opravila lastnoročno. A njeno delo je skozi čas postajalo vse bolj vezano na uporabo računalnika, danes pa ocene in naloge vnaša v računalnik, prav tako je digitalen velik del komunikacije s starši. Vseeno si nikoli ni uredila pravega prostora za računalnik na delovni mizi, zato je delo opravljala utesnjena in v neudobnem položaju. Ko je v času karantene morala na računalniku pripraviti tudi vso učno snov za njene učence je vse pogosteje opažala bolečine v desnem zapestju, prsti pa je kar niso hoteli ubogati.

Delo z računalniško miško povzroča ergostres in preobremenitev, ki dolgoročno lahko vodi v nastanek sindroma karpalnega kanala. Kostno-mišična obolenja, ki se pri tem lahko razvijejo, največkrat prizadenejo roke in ramenski obroč.

 

Po napotnico k splošnemu zdravniku

Na hčerino prigovarjanje je poskušala Marjana priklicati svojega zdravnika, a telefon je zvonil v prazno. Spomnila se je na storitev Halo Doktor, ki je bila ravno tiste dni vključena v njeno zdravstveno zavarovanje Specialisti z asistenco, ki ga je sklenila, ko je njena sestra zbolela za rakom.

Aktivirala je videoposvet, zdravnik pa jo je vodil skozi teste, ki pomagajo postaviti diagnozo. Ker so testi pokazali, da bi lahko šlo za sindrom karpalnega kanala, ji je v izvidu izdal napotilo za EMG in pregled pri fiziatru.

 

Diagnoza: sindrom karpalnega kanala

Poklicala je na Asistenco zdravje in svetovalka ji je pomagala pri prijavi in varnem digitalnem posredovanju napotnice Halo Doktor, s katero je svetovalka lahko Marjano naročila na pregled. Pet dni kasneje je bila že na pregledu pri fiziatru, ki je ocenil njeno stanje. Glede na rezultate EMG-ja in težave, ki jih je opisala Marjana, se je fiziater odločil za konservativno obliko zdravljenja: za izboljšanje stanja je Marijani priporočil, da uredi ergonomsko ustrezen prostor za delo na računalniku, dela pa vseeno omeji le eno uro na dan. Hkrati ji je pokazal tudi vaje, ki naj bi jih za sprostitev mišic in prehodnost karpalnega kanala izvajala vsak dan.

Specialisti z asistenco

 

Na koncu je bila potrebna operacija

Čeprav je Marjana redno izvajala predpisane vaje in uredila tudi prostor za delo z računalnikom, je fiziater na kontrolnem pregledu nekaj tednov kasneje vseeno ocenil, da potrebuje operacijo. Marijana se je ob novici ustrašila, a vztrajna bolečina, ki se ji je pridružilo tudi mravljinčenje, je bila močnejša od strahu. Fiziater pa jo je tudi potolažil, ko ji je povedal, da operacija poteka v lokalni anasteziji.

Marjana je spet poklicala Asistenco zdravje in se s svetovalcem dogovorila, da jo naroči na operacijo. Dober teden kasneje je prestala operacijo pri plastičnem kirurgu, operacija pa je res potekala v lokalni anasteziji.

 

Brazgotina, ki jo pusti operacija sindroma karpalnega kanala

 

Konec dober, vse dobro

Operacija je bila uspešna! Uspešno so sprostili mediani živec in Marjana je že v nekaj dneh opazila, da je mravljinčenje v prstih popustilo. Ko se je rana zacelila in je ostala le še brazgotina, se je Marjana z novim izvidom še enkrat obrnila na Asistenco zdravje, kjer so jo naročili na fizioterapijo. Po nekaj tednih in 5-ih fizioterapijah je Marjana veliko lažje delala, vseeno pa še nekaj tednov trajalo, preden je bolečina v predelu brazgotine povsem izginila. Sčasoma je Marjana ugotovila tudi, da se ji v prste vrača občutek za dotik, v roko pa moč.

👉  Morda bi vas zanimalo tudi, kako smo naši zavarovanki pomagali urediti težave z bolečno v rami.

 

Stroški zdravljenja karpalnega kanala

Zdravljenje karpalnega kanala zahteva več pregledov, zato se v javnem zdravstvenem sistemu ob napotnici z oznako redno lahko precej zavleče, pozno ukrepanje pa vpliva na možnosti ozdravitve. Prepozno zdravljenje lahko povzroči celo nepopravljivo škodo.

Ker je imela Marjana sklenjen paket Standard zdravstvenega zavarovanja Specialisti z asistenco, je bilo zdravljenje, čeprav v celoti opravljeno v okviru zasebnih zdravstvenih storitev, zanjo brezplačno. Zavarovalnica pa je za preglede in poseg odštela 1.140 €.

Posvet s splošnim zdravnikom na daljavo

30 €

EMG

100 €

Pregled pri fiziatru

90 €

Kontrolni pregled pri fiziatru

70 €

Operacija pri plastičnem kirurgu in kontrolni pregled

550 €

Fizioterapija

300 €

Skupno

1.140 €

*Ime in podrobnosti zgodbe so spremenjeni zaradi varovanja osebnih podatkov, zavarovalni primer pa je resničen.

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Dogovorite se za klic z zastopnikom, ki vam lahko predstavi zdravstveno zavarovanje Specialisti z asistenco.

Naročite klic zastopnika