NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

04.03.2021 | 10 min branja | Prosti čas , Tujina

Potovanje v tujino kljub omejitvam in prazni denarnici?

potovanje-v-tujino-kljub-omejitvam_zavarovalnica-generali_2_L.jpg

Bleščeče prestolnice, eksotične peščene plaže, živahne tržnice in svetovna čudesa. Kakšna vrsta potovanja vam je najljubša? V času epidemije smo morali ostati doma, saj je vrata letališč in potovalnih agencij zaprl covid-19 ter strah okužb na potovanjih. A tudi v sicer si ne moremo vedno privoščiti potovanja o katerem sanjamo, saj je marsikatero predrago. K sreči to ne pomeni, da se morate povsem odpovedati odkrivanju novega! Od knjižnic fotografij do osupljivih videoposnetkov, ki nudijo 360-stopinjski pogled na najbolj navdušujoče znamenitosti sveta – preberite, kako se lahko že danes podate na razburljivo virtualno dogodivščino!

Kar 70 % zasebnih potovanj, ki smo jih Slovenci opravili pred epidemijo, je bilo v tujino, a le 7 % z avionom. Bo v 2021 število potovanj z letalom zaradi ukrepov še padlo?

 

Na potovanje v tujino skozi filme in serije

Film vas lahko popelje na najrazličnejše destinacije po svetu in vam zraven predstavi tudi njihovo kulturo in jezik. Poleg tega si z ogledom filmov lahko te destinacije ogledate v različnih časovnih obdobjih in opazujete, kako se je svet spreminjal skozi leta. »Obiščite« lepote italijanske prestolnice v filmu Rimske počitnice ali pa z Reese Witherspoon izkusite neokrnjene lepote pacifiške gorske pešpoti, kot je prikazana v filmu Divja. Že komaj čakate, da se boste podali v kakšno bolj eksotično deželo? V  filmu Noro bogati Azijci odkrijte, kaj vam ponuja Singapur, prepustite se tokijskemu vrvežu v filmu Izgubljeno s prevodom ali pa z vlakom odkrijte veličastnost Indije ob ogledu filma Darjeeling Limited.

Vas bolj kot pokrajina fascinira kulinarika? Tudi to lahko spoznate, če že ne okusite, prek malih ekranov. Gotovo vas bo pritegnila katera od naslednjih oddaj:

  • Andrew Zimmern s serijo Odbite jedi – filipinsko jajce z zarodkom, žabji sašimiji in utripajoče kobrino srce so le tri izmed mnogih resnično nenavadnih jedi, ki vam jih bo predstavil Andrew.
  • Serija Chef's Table, ki predstavlja najboljše in najbolj inovativne kuharske mojstre na svetu. Svojo epizodo je dobila celo naša chefinja Ana Roš!

potovanje-od-doma_eksotični-recepti

 

Potovanje na krožniku

Vas ob gledanju hrane nabiranje sline spravlja v slabo voljo? Ne poirajte sline, okušajte nove okuse!

Odpotujte z novo restavracijo!

Tudi v Sloveniji imamo kar lepo število restavracij, ki nudijo eksotično hrano in vam jo tudi dostavijo na dom. Ampak ko boste naročali jed, se držite treh pravil:

  • Prepovedane so jedi, ki ste jih že poskusili!
  • Izberite jed, ki ima najmanj eno sestavino, ki je niste okusili še nikoli.
  • Izberite jed, katere imena ne znate izgovoriti.

Dodaten bonus pa dobite, če kuharja vprašate, katero jed bi priporočila njegova babica. Saj veste, cilj je doživeti - in okusiti - nekaj novega.

Ste vedeli, da je po oceni Blooomberg Health Indexa Izrael država, kjer prebivalci jedo najbolj zdravo? Najmanj jih namreč umre zaradi obolenj povezanih s prehranskimi navadami. 

 

Prelevite se v eksotičnega masterchefa!

Poleg tujih restavracij imamo tudi nekaj prodajaln s sestavinami za eksotične obroke. Zato ni več tako nemogoče sestaviti obroka, kot bi ga lahko jedli na svojem sanjskem potovanju. Tropski sadeži iz lokalne trgovine sicer ne bodo enaki kit na peščeni plaži ob sinjem morju, dober kari ali čimičanga pa ne bosta tak izziv. Zavihtite kuhalnico in ne pozabite pripravljene hrane zaužiti s palčkami, rokami ali ali na drug način, ki bo skladen z jedjo, ki ste jo pripravili.

Nasvet: domačih kobilic nikar ne pražite, saj je zelo verjetno, da so začinjene s pesticidi.

 

Ko ne morete potovati v tujino - se na potovanje pripravljajte

Tečaji in predavanja so izvrstna priložnost, da spoznate kulturo, naravo in jezik države, ki jo želite obiskati. Zakaj ne bi časa, ki ga morate preživeti doma, izkoristili za učenje novega jezika? Aplikacije, kot so Duolingo, vas lahko pripravijo na naslednjo pustolovščino. Izkušnja tuje dežele bo gotovo bogatejša, če boste poznali vsaj osnove lokalnega jezika!

potovanje-od-doma_

Potovanje skozi podkast

Razna predavanja in potopisi vam omogočajo, da se spoznate z deli države, na katere bi sicer morda pozabili. Internet je poln popotniških blogov, ki nudijo slikovite opise, fotografije, dobre in slabe izkušnje potovanja ter seveda finančne vidike posamezne odprave. Vse to vam bo več kot koristilo pri vašem naslednjem podvigu.

Če raje poslušate, pa izberete kakšen popotniški podkast. Sploh pri lokalnih podkastih lahko računate, da bodo nagovorili prav tiste vidike izbrane destinacije, ki bi zanimali tudi vas, saj izhajate iz istega kulturnega okolja kot voditelj - ali voditeljica. Prisluhnite na primer tema:

 

Virtualno obiščite svet

Po ogledu vseh oddaj, serij in potopisov vas bodo gotovo srbele pete, želja po potovanju v tujino pa bo vse večja. Čas je, da »obiščete« osupljiva naravna in kulturna čudesa sveta.

Družite se z domačini

Eden najlepših vidikov potovanj je gotovo spoznavanje življenja in domačinov v tujih krajih. Platforma Airbnb ponuja vrsto doživetij na spletu, na katerih vam bodo gostitelji virtualno predstavili svoj kraj ali vas celo sprejeli v lasten dom. Gre za pristne izkušnje, ki vam omogočajo poglobitev v kulturo in navade določene države, druženje z domačini in spoznavanje drugih virtualnih popotnikov. Le nekaj klikov vas loči od odkrivanja ulične umetnosti v Atenah, meditiranja z budističnim menihom v Osaki in številnih drugih doživetij, ki vam bodo na povsem nov način predstavila vaše najljubše kotičke sveta! Celo kuhali boste lahko z domačini, če verjamete, da gre ljubezen skozi želodec.

Oglejte si svetovne znamenitosti

Številna spletišča vam že ponujajo ogled največjih svetovnih znamenitosti iz udobja doma.

  • National Geographic nudi osupljivo zbirko fotografij in videoposnetkov, ki jih spremljajo temeljiti članki o tujih krajih, spomenikih in navadah. Občudujte neverjetne arhitekturne in zgodovinske dosežke človeštva in narave, ki so pristali na Unescovem seznamu svetovne dediščine – od ogleda dih jemajočih poslikanih stropov samostana Gelati v Gruziji do »letenja« nad legendarnim Kitajskim zidom.
  • Organizacija Unesco je pripravila čudovita interaktivna potovanja po Evropi. Izbirate lahko med ogledom ruševin starodavnih mest, najbolj romantičnih predelov celine, kraljevih palač, gradov in vrtov ali pa skrivnosti podzemne Evrope (žal od 2023 ne deluje več).

Obiščite svoj najljubši muzej

Ljubite umetnost in kulturo? Številni muzeji po svetu vam sedaj že nudijo virtualni obisk svojih prostorov. Ste si kdaj predstavljali, da boste lahko v enem popoldnevu obiskali Britanski muzej, nato odpotovali v Guggenheimov muzej v New Yorku in dan zaključili v Nacionalnem muzeju moderne in sodobne umetnosti v Seulu? Z le nekaj kliki na spletu se lahko naužijete kulture, ne da bi sploh zapustili svojo dnevno sobo! In, bodimo odkriti, muzejski obisk brez razbolelih nog ima svoj čar. 

Prepustite se zvokom tujine

Na potovanju je včasih povsem dovolj, da se uležemo na travo, zapremo oči in se prepustimo zvokom, ki nas obdajajo. Spletna stran Field Recordings vam ponuja natanko to izkušnjo. Začnite dan z živalskim zborčkom v tropskem šrilanškem pragozdu, občudujte žabje melodije na avstralskem Kengurujskem otoku ali pa preprosto poslušajte, kako se tali sneg v ZDA.

potovanje-od-doma_VR

Izkoristite prednosti navidezne resničnosti

V letu 2020 je bilo prodanih še enkrat toliko "očal" za virtualno resničnost, kot leto prej. Virtualna resničnost je mnogim pomagala premagati izolacijo in ohraniti športno aktivnost.

Imate morda očala za virtualno resničnost? Potem si lahko resnično privoščite dopust, kjerkoli si zaželite. Aplikacija Google Earth VR vam omogoča virtualno potovanje po svetovnih prestolnicah. Vsi željni raziskovalci lahko prehodite ali celo preletite neverjetnih 500 milijonov kvadratnih kilometrov! Obiščite reko Amazonko, Veliki kanjon, goro Matterhorn in še mnogo, mnogo več. Lahko pa si ogledate tudi vrsto 360-stopinjskih videoposnetkov za VR in v njih odpotujete na vrh Everesta ali si ogledate Notre Dame kot ga ne boste videli nikoli več. Doživite lahko celo Mednarodno vesoljsko postajo.

Tudi brez posebne opreme lahko virtualno doživite svet s 360-stopinjskimi doživetji. Mnoga podjetja, kot je AirPano, ljubiteljem potovanj omogočajo, da se podajo na spletno pustolovščino po skritih kotičkih sveta. Poletite s helikopterjem nad veličastnimi slapovi Iguazu, raziščite Velikanovo pot ali plavajte z morskimi psi na Bahamih.

Za vse, ki obožujete čarobnost zime, je švedska stran Lights over Lapland popolna izbira. Skoraj vsak si želi vsaj enkrat videti severni sij, a le redkim se ta želja uresniči. Spletna stran vam zdaj nudi celovito izkušnjo, kot je še niste doživeli – privoščite si vleko s psi po osupljivi zasneženi pokrajini, nato pa opazujte dih jemajoči severni sij na povsem jasnem nočnem nebu.

Privoščite si adrenalinsko doživetje

Obožujete adrenalinske športe? Številne spletne strani vam omogočajo adrenalinsko doživetje na praktično vseh koncih sveta. Spustite se po jeklenici v Kostariki, veslajte po brzicah v Veliki Britaniji ali pa »obujte« svoje plezalne čevlje in se pomerite z 914 metrov visoko goro El Capitan v narodnem parku Yosemite.

Se bojite, da ne boste nikoli videli Velikega koralnega grebena? Zdaj ga lahko obiščete v družbi Davida Attenborougha. Na neverjetnem interaktivnem potovanju lahko plavate z morskimi psi, si ogledate podvodne lepote te osupljive znamenitosti in se poleg tega ogromno naučite.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

Prijavite se