NASVETI ZA TEK

17.09.2023 | 2 min branja | Prehrana , Video

Dr. Martin Zorko: Nadomeščanje makro in mikro hranil

Med vadbo in po njej je pomembno, da nadomestimo izgubljeno tekočino in tudi hranila. Prisluhnite, na kaj ne smemo pozabiti.

 

 

Dr. Martin Zorko v posnetku poudarja, da telo samodejno uravnava elektrolitski sistem oziroma koncentracijo vseh mineralov v krvi. In če pretiravamo z dodajanjem elektrolitov, lahko pride tudi do srčnih aritmij.

Pomembno je, da nadomestimo oziroma sproti nadomeščamo elektrolite in da ne nadomeščamo samo tekočine. Posebno to velja med daljšimi treningi ali med treningi na vročini. V prvi vrsti moramo razmišljati o soli, potem o kaliju in ostalih elektrolitih, ki so običajno v izotoničnih napitkih. Pomembno je, da imamo celotno mešanico elektrolitov, ki jih nadomeščamo v skladu s potrebami. Tekočino in elektrolite je treba z izotoničnimi napitki nadomeščati tako med samim tekom, kot tudi ob prihodu v cilj. Prav tako je potrebno sladkorje nadomestiti v prvi uri ali dveh. Ker je telo v prvih nekaj urah zelo dovzetno za vključevanje hranil v energetski mišični sistem, je potrebno čimprej obnoviti energijske zaloge. Tudi kasneje jih lahko obnavljamo, ampak gre bolj počasi. V naslednjih urah dodajamo tudi beljakovine, ki so pomembne za regeneracijo mišične in tetivne arhitekture. Tudi uživanje sadja je priporočljivo, saj so v njem prisotni antioksidanti. 

Preverite tudi ostale nasvete dr. Zorka:

Dr. Martin Zorko, specialist fizikalne in rehabilitacijske medicine

Strokovnjak za zdravje gibalnega sistema in ultrazvočno diagnostiko mišično-skeletnih poškodb ter član medicinske komisije pri Olimpijskem komiteju Slovenije. Svetuje na področju poškodb in regeneracije.