NASVETI ZA TEK

17.09.2023 | 2 min branja | Poškodbe , Tehnika in oprema , Video

Dejan Tašner: Kako ortopedski vložki pomagajo pri teku

Z ortopedski vložki lahko izboljšamo položaj stopala in preprečimo morebitne težave ali pa si z njimi pomagamo, ko so težave že prisotne.

 

 

Pri strankah, ki se oglasijo s težavami, ki se pojavijo zaradi teka ali med tekom, ortotik in protetik DejanTašner običajno pomaga z vložki ali s prilagoditvami obutve. To je še posebej pomembno v primerih, ko se soočajo z napačnim položajem gležnja, razliko v dolžini nog, ali večjimi deformacijami prstov. Najpogostejše težave pa se običajno pojavijo v obliki vnetja plantarne fascije (petni trn), vnetja Ahilove tetive ali bolečin v prstih. V takih primerih lahko vložki najhitreje pomagajo, saj razpršijo sile, ki se pojavijo med tekom, po celotnem stopalu in tako lokalno razbremenijo boleče predele.

V ortopediji ni nujno, da je položaj gležnja popolnoma pravilen, saj je nekaj gibanja v gležnju med tekom dovoljeno in omogoča blaženje koraka. Pri odraslih ljudeh je dovoljen pomik gležnja navznoter za 3 do 5 stopinj. Če se pomik približa 8 stopinjam, tudi če ne povzroča bolečin, je tveganje za poškodbe že bistveno večje. V takih primerih je mogoče uporabiti vložke in vaje kot preventivni ukrep. Vložki imajo pomemben vpliv na biomehaniko teka, saj lokalno razbremenijo peto in prste. Pri izbiri čevljev za uporabo vložkov je priporočljivo izbrati čevlje z mehkejšim podplatom, saj vložki zagotavljajo boljšo stabilnost in podporo. Pomembno je razumeti, da vstavljanje ortopedskih vložkov v čevlje ne bo nujno povečalo udobja, vendar bo izboljšalo položaj stopala in bolje razbremenilo določene točke stopala.

V primeru resnejših ali vrhunskih športnikov, ki želijo izboljšati svoje rezultate, je drugače. Oni želijo, da je gibanje gležnja čim bolj omejeno, saj vsako pretirano gibanje (več kot 5 ali 6 stopinj) povzroči večjo izgubo energije. Na dolgi rok, med številnimi treningi in tekmovanji, se to lahko znatno pozna.

Preverite tudi naslednji nasvet Dejana Tašnerja:

Dejan Tašner, ortotik in protetik, Ortopedski inženiring

Strokovnjak za ortopedske vložke namenjene pacientom z najtežjimi patologijami, vrhunskim športnikom ter otrokom. Izvaja inženirske preglede stopal in meritve hoje ter svetuje o pravilni izbiri tekaške obutve.