NASVETI ZA TEK

17.09.2023 | 1 min branja | Poškodbe , Sklepi in mišice , Video

Dr. Mateja Sirše: Ukrepi pri bolečinah in poškodbah

Kako ukrepati, ko pride do bolečin v kolenu? Kdaj je dovolj le počitek in kdaj obisk strokovnjaka ter nadaljne zdravljenje?

 

 

Dr. Mateja Sirše v posnetku svetuje, katere ukrepe je treba upoštevati pri bolečinah in poškodbah med tekom. Ko se pojavijo težave, pogosto zadošča sprememba tehnike teka, prilagoditev aktivnosti, krepitev mišic ter postopno vračanje k športu. V primeru že nastale poškodbe je včasih potreben počitek, morda fizioterapija, vključno z zdravljenjem s PRP (plazmo bogato s trombociti). Pri vsakem posamezniku je pomembno identificirati vzrok težav in ga nato ciljano obravnavati. 

Operativno zdravljenje je redko potrebno, na primer pri poškodbi meniskusa, ki povzroča zatikanje. Zamenjava kolena je nujna le v primerih izrazito napredovanih obrabnih sprememb kolena, kjer res ni druge rešitve. Prizadevajo si, da bi s celostnimi pristopi preprečili to stanje, predvsem s krepitvijo mišic, fizikalno terapijo in PRP terapijo, ki zmanjšuje vnetje in spodbuja regeneracijo tkiv. To so učinkovitejši načini za ublažitev težav.

 

Preverite tudi ostale nasvete dr. Sirše:

Dr. Mateja Sirše, specialistka ortopedije

Strokovnjakinja za težave s sklepi, prav posebej pa je specializirana za zdravljenje težav s koleni, regenerativno ortopedijo in obnovo hrustanca. Svetuje na področju bolečin in poškodb kolena.