NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

17.01.2020 | 3 min branja | Prosti čas , Tujina

Stroški helikopterskega reševanja v tujini so visoki

Ste med ljubitelji smučanja in deskanja na snegu? Potem ste v večini Slovencev, ki si vsaj nekaj dni pozimi vzame za spust po belih strminah. Rezervirate apartma in kupite vozovnico za katero izmed prelepo urejenih smučarskih središč v tujini. Na pot se odpravimo v upanju, da se ne bo nič zgodilo. Na počitnicah v tujini se radi posvetimo športom, ki jih doma ne prakticiramo pogosto in zato nanje tudi nismo vedno zadosti  fizično pripravljeni. Svoje znanje in sposobnosti lahko precenimo in prehitro se zgodi, da »nesreča ne počiva«.

Kako se zgodi nesreča na smučišču?

Nesreče na smučiščih imajo skupne imenovalce. Pripetijo se zaradi napačne ocene razmer ali neustreznega ukrepanja v specifični situaciji, kot je opisal Bojan Valentan v svojem diplomskem delu.

Smučarji večkrat neustrezno ocenijo strmino proge in s tem možne zdrse ali potrebno dolžino zaustavljanja. Večkrat tudi precenijo svoje znanje in se težko ognejo oviram. Ob nevarnih situacijah pa velikokrat odrevenijo in se ne skušajo aktivno ogniti nevarnosti ali tega ne zmorejo zaradi neizkušenosti in slabše telesne pripravljenosti.

Dobro je poznati tudi dva zanimiva pojava, ki se pojavljata kot možna vzroka nesreč na smučišču:

  • Pojav plašnic: S hitrostjo se manjša preglednost smučišča; hitrejši kot ste, manj boste videli pred seboj. Večja hitrost povzroči manjšanje kota zaznavanja perifernega vida. Ta pojav imenujemo hitrostni tunel. Če se smučarja, podobno kot voznika motornih vozil, približujeta v »mrtvem kotu« (s strani), drug drugega ne opazita.
  • Pojav magične privlačnosti: V primeru, da je smučišče prazno ali če je pred vami veliko prostora, na katerem je zgolj en smučar, vas bo »zamikalo«, da bi pred njim naredili še en zavoj. Podobno je pri srečanju s skupinami, vrsto pred vlečno napravo, skalo, stebrom žičnice, drevesom ali drugimi ovirami.

Stroški nujne pomoči na smučišču v tujini so visoki

Zamislite si, da se za zimske počitnice odpravite v Avstrijo, na enega izmed znanih in priljubljenih višje ležečih smučišč. Ob smučanju boste uživali v prelepih razgledih, toplih napitkih in odlični hrani v priljubljenih postojankah ter celoten dan preživeli aktivno, kar ni stalnica ob vašem prezasedenem urniku doma.

Kaj hitro lahko spregledate oviro ali mogoče drugega smučarja in prišlo bo do naleta. Če je bila hitrost obeh udeležencev nizka, potem verjetno večjih težav ne bo. Lahko pa se zgodi, da se smuči zapletejo in fizikalne sile delujejo po svojih načelih. Ob težji poškodbi, ki smučarju onemogoči nadaljevanje poti, hitro stopi v akcijo reševalna služba.

Na najhitrejši možni način smučarja odpeljejo iz prostora nesreče, tudi zato, da potek na progah spet steče z običajnim tempom. Pri tem nastanejo stroški, ki jih Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne krije v celoti (helikopterski prevoz je izključen), obremenili bodo ponesrečenca in njegovo družino.

Primer resnične nesreče in nastalih stroškov*:

AVSTRIJA  
pretres možganov - padec na smučišču  
BOLNICA 2 DNI (PRISTOJBNINA) 888,00
HELIKOPTER 4.791,10
Znesek 5.679,10

Kakšna je statistika nesreč?

Avstrijci so v zimski sezoni 2012/2013 naredili pomembno raziskavo in ugotovili, da se je med sezono poškodovalo 7.325 smučarjev in deskarjev na snegu. Od tega je bilo kar 80 % smučarjev in le 14 % deskarjev. V 87 % so poškodbe nastale zaradi padcev, v katere je bila vpletena samo ena oseba, in le v 8 % so poškodbe nastale zaradi naleta z drugimi udeleženci na progi.

Da bi zmanjšali možnost poškodbe na smučišču, bodite na smučanje fizično pripravljeni.
Da bi se izognili visokim in nepredvidenim stroškom, pa se zaščitite z zavarovanjem za tujino z asistenco v slovenskem jeziku.

* Primer je pripravljen na podatkih o škodnih dogodkih Generali zavarovalnice.

Na pot z zavarovanjem TUJINA

K dobrim pripravam na pot sodi tudi urejeno zavarovanje TUJINA. ki poskrbi, da nepredvideni dogodki ne povzročijo dodatnih stroškov!

Preberite več