NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

23.12.2019 | 2 min branja | Prosti čas

Zakaj je kužke strah pokanja

Novoletni čas, ko zunaj divja prava »vojna«, je za kužke neprijetno obdobje. Poleg strahu, ki ga doživljajo ob zvokih petard, se bojijo tudi svetlobnih učinkov ognjemetov in drugih pirotehničnih sredstev. Niso pa vsi enako občutljivi. Nekateri niti z repom ne mignejo ob najmočnejšem poku, drugi so že ob manjšem na smrt prestrašeni. V čem je razlog za strah? Zakaj se bojijo pokanja? Preberite si razloge, zakaj se nekateri kužki bojijo močnega pokanja in nekaj nasvetov za lajšanje strahu v novoletnem času.

Genetska pogojenost

Pri štirinožnih prijateljih je strah pred poki in ognjemeti pogosto genetsko pogojen. Torej, če je štirinožni prijatelj prestrašen, so najverjetneje tudi njegovi starši trpeli zaradi te fobije. Kako se temu izogniti? Če so na silvestrski večer mladički z mamico, ki se zelo boji pokanja, mladičke v času najintenzivnejšega pokanja rajši odmaknite od nje, da se njen strah ne prenese na mladičke.

Posledica človeških dejanj

Na enak način, kot se prenaša strah iz mamice na mladička, se prenaša tudi iz človeka na mladička. Kaj to pomeni? Lastniki pogosto s ploskom rok ob mladičkovih ušesih ali celo strelom iz puške, preverjajo njihov značaj. Gre za zelo agresivne načine preverjanja odzivov, s katerimi pri kužkih vzbudimo strah, ki se ga težko znebijo. Še posebej, če je strah povzročen med osmim in desetim tednom, v času največje občutljivosti, se lahko prestrašenost razvije v pravo fobijo.

Posnemanje drugih kužkov

Razlog za strah pred poki je lahko tudi posnemanje drugih štirinožnih prijateljev. Če kuža, ki je genetsko brez fobije pred poki, preživi prvo novoletno noč svojega življenja v družbi odraslega psa s fobijo, je skoraj gotovo, da se bo obnašal enako kot njegov starejši kosmati prijatelj. Kasneje v življenju se bo ob vsakem poku ali ognjemetu odzval na enak način. Kaj storiti? Izognite se novoletnemu praznovanju v družbi s psi, ki se pokanja bojijo.

In če se pokanja že bojijo

Če je vaš kosmati prijatelj med tistimi, ki se že bojijo, je v času pokanja modro upoštevati naslednje nasvete:
  • Ne izpostavljate ga neposrednemu dogajanju. Za sprehode izberite čas, ko je pokanja manj.
  • Ostanite mirni, saj s tem ne prenašate svojih strahov na štirinožnega prijatelja. 
  • Poskrbite, da ga je lahko identificirati. Na ovratnico mu pripnite obesek s kontakti, tako ga bo v primeru pobega zaradi strahu, lažje najti.
  • Zaposlite ga. Na voljo imate vrsto iger s psom v stanovanju. Morda je to pravi čas, da poskusite kakšno novo igro.
  • Ne pustite ga samega. Ni potrebno, da mu v tem času posvečate posebno pozornost, dovolj je, da mu stojite ob strani. 
  • Prižgite televizijo ali radio. Z nastavitvijo višje glasnosti boste ublažili zvoke pokanja.
  • Pripravite mu lasten kotiček, kjer se bo počutil varno in umirjeno.
Posebna previdnost ne bo odveč tudi na sprehodih v dneh po novem letu, ko boste lahko naleteli na petarde, ki so ne počene ostale na tleh. Omogočite svojim pasjim ljubljenčkom kar se da prijetno preživljanje novoletnih dni. Nudite jim vse, kar potrebujejo, predvsem pa veliko ljubezni. Naj bodo prazniki za vas in vašega kužka čimbolj mirni in prijetni.
 

Poskrbite za vašega najboljšega prijatelja

Zavarovanje Moj kuža krije zdravljenje kužka, primer njegove smrti zaradi bolezni ali nezgode in vašo odgovornost.

Moj Kuža