NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

20.04.2024 | 7 min branja | Nezgoda

Nezgodno zavarovanje otrok in mladine: Prijava zavarovalnega primera

Otrok se igra na igralih, brez skrbi, da bi prišlo do nezgode.

Življenje je nepredvidljivo – še posebej, ko ga delimo z otroki. Otroci in mladostniki v obdobju odraščanja preizkušajo svoje sposobnosti in meje. Pri vsakodnevnih aktivnostih se srečujejo z mnogimi izzivi, ki mimogrede pripeljejo do nezgod. Z nezgodnim zavarovanjem otrok in mladine lahko ublažite finančne posledice njihovih nezgod, zato je dobro, da veste, kako uveljavljati zavarovanje, sklenjeno pri zavarovalnici Generali.

Praske na kolenih, pa tudi zvini in kakšna zlomljena kost so del otroštva. Na starših je, da njihovo pot v samostojnost pospremijo z dobro mero razumevanja, vseeno pa ni odveč previdnost pri najpogostejših nevarnostih za otroke. Obenem je smiselno, da poskrbite za ublažitev morebitnih finančnih stroškov, ki lahko nepričakovano nastanejo kot posledice hujših padcev ali drugih nezgod.

V slovenskih bolnišnicah je zaradi poškodb letno zdravljenih več kot 4.200 otrok in mladostnikov, večinoma zaradi padcev, udarcev, zdrsov in oskrbe različnih ran. Mnogi imajo urejeno zavarovanje za otroke.

Če pride do nezgode, je potrebna t. i. »prijava škode« oziroma prijava zavarovalnega primera, da zavarovalnica lahko izplača zavarovalnino. V Generaliju je bilo v letu 2023 obravnavanih skoraj 3.000 prijavljenih zavarovalnih primerov, kaj pa izplačilo zavarovalnine?

  • 16 % izplačil zaradi zlomov, izpahov in opeklin,
  • 45 % za kritje invalidnost zaradi nezgode in
  • 31 % izplačil za kritje dnevnega nadomestila za bolnišnično zdravljenje.

 

Nezgodno zavarovanje otrok in mladine vas ščiti pred finančnimi posledicami otroških poškodb: ko morate zaradi otrokove poškodbe na nego ali ko morate zaradi hujših poškodb in invalidnosti prilagoditi svoj dom. Ob nezgodi izplačilo zavarovalnine lahko pride hitro po prijavi, zato je dobro vedeti, kako najhitreje in najenostavneje prijavite zavarovalni primer pri zavarovalnici Generali.

 

Prijava škode je najhitrejša z e-prijavo

Vsaka nezgoda, ki se pripeti otroku, je za starše nadvse stresna. Misli so sprva osredotočene zgolj na reševanje situacije in skrbi, kako otroku omogočiti čim hitrejše okrevanje. Ko se najhujše skrbi nekoliko pomirijo, pa je čas, da starši ali skrbniki zavarovanega otroka pomislijo tudi na prijavo zavarovalnega primera oziroma prijavo nezgode. To lahko najhitreje uredite na strani https://skode.generali.si/.

Naša strokovna sodelavka za nezgodna zavarovanja staršem svetuje: »Prijavo nezgode naj starši opravijo po koncu zdravljenja, prijavi pa priložijo dokumentacijo, iz katere je razviden potek zdravljenja oziroma potreba po zdravstveni storitvi. Če dodatna dokumentacija ni potrebna, zavarovalnino izplačamo v roku 14 dni, v nezahtevnih primerih tudi prej«.

Da bo prijava še hitrejša, pred začetkom postopka razmislite o opisu primera (kraj, datum, potek dogodkov) in vso potrebno dokumentacijo pošljite v elektronski obliki. Izvide skenirajte ali fotografirajte in jih priložite kot priponko v obrazec. Prijavo boste tako lahko opravili v približno petih minutah ali prej.

 

Uveljavljanje zavarovalnega primera je hitro in preprosto tudi na portalu Moj Generali

Prijava zavarovalnega primera iz nezgodnega zavarovanja za otroka

Starši lahko zavarovalni primer hitro prijavite tudi na portalu Moj Generali, ki ga lahko uporabljate vsi zavarovalci, če si ustvarite uporabniški račun. Uporabniški portal in prijava škode na njem sta dostopna z namiznega računalnika ali mobilnega telefona.

👉  Portal Moj Generali zavarovalcem omogoča še mnogo več, kot zgolj prijavo zavarovalnega primera.

 

Prednosti prijave zavarovalnega primera na portalu Moj Generali

  • Vse uredite na enem mestu – podatki o polici in zavarovancu se izpišejo iz sistema.
  • O poteku postopka vas obveščamo z SMS sporočili.
  • Celotna komunikacija se hrani med sporočili na portalu Moj Generali, kadarkoli si jo lahko ogledate.
  • Hitrejša obravnava primera, ki je vnesen neposredno v informacijski sistem zavarovalnice.

 

Drugi načini prijave zavarovalnega primera iz nezgodnega zavarovanja za otroke in mladino

Poleg spletne e-prijave in prijave na portalu Moj Generali sta vam za čim bolj preprosto in čim manj stresno prijavo nezgode svojega otroka na voljo še dodatna načina prijave:

  • osebno lahko zavarovalni primer prijavite v eni naših poslovalnic ali
  • prijavo oddate pisno na izpolnjenem obrazcu Prijava nezgode otrok in mladine, ki ga natisnete in podpisanega z dokazili pošljete na naslov: Kržičeva ulica 3, 1000 Ljubljana.

Da bi ublažili najhujše posledice nezgod in hkrati zagotovili ustrezne življenjske pogoje v primeru nezgode tako za vašega otroka kot tudi za celotno družino, je pomembno, da izberete pravo nezgodno zavarovanje za svojega otroka. Pravi paket za svojega otroka poiščite med 6 različnimi paketi nezgodnih zavarovanj za otroke in mladino.

 

Nezgodno zavarovanje otrok in mladine: zakaj ga urediti?

Pred nezgodami otroka ne morete obvarovati. Z Generalijevim nezgodnim zavarovanjem za otroke in mladino lahko poskrbite, da posledice nezgode ne prinesejo finančnih skrbi. 5 pomembnih razlogov, zakaj urediti zavarovanje za otroke:

  • Ker nezgodno zavarovanje velja 24 ur na dan, ne glede na to, kdaj in kje se zgodi nezgoda: v vrtcu, šoli, na izletu, potovanju, doma ali v tujini, med počitnicami.
  • Vaš otrok ali mladostnik v najkrajšem času pridobi diagnozo in zdravljenje v okviru kritja, ki omeji morebitne trajne posledice in omogoči vrnitev v šolo.
  • Vključuje zdravljenje nezgode pri zdravnikih specialistih.
  • Hitro izplačilo zavarovalnine.
  • Trajna invalidnost se obračunava po progresivni lestvici: upravičenec po progresivni lestvici lahko prejme do 187.500 EUR glede na izbrani paket in odstotek trajne invalidnosti.

Nezgodno zavarovanje otrok in mladine do 26. leta ima 6 paketov, ki se razlikujejo po zavarovalnih kritjih in zavarovalnih vsotah. Zavarovalni zastopnik vam bo z veseljem pomagal izbrati pravi paket za vašega otroka, pomagalo pa mu bo čim več informacij o hobijih in športnih aktivnostih vašega otroka. To so paketi nezgodnega kritja >

 

Prijava škode in pogosta vprašanja staršev

Se je vaš otrok poškodoval in želite prijaviti zavarovalni primer iz zavarovanja za otroke in mladino do 26. leta ali pa se samo sprašujete, koliko vam bo zavarovanje koristilo, če ga sklenete? Preverite, kako poteka izplačilo zavarovalnine.

 

1. Kako hitro je potrebno prijaviti zavarovalni primer iz nezgodnega zavarovanja?

Zavarovalni primer iz nezgodnega zavarovanja za otroke in mladino morate prijaviti čimprej po tem, ko se je zgodila nezgoda ter priložite tudi vsa potrebna dokazila. Za prijavo primera potrebujete samo medicinsko dokumentacijo o poškodbi.

Če pri prijavi zavarovalnega primera potrebujete pomoč, pokličite Asistenco zdravje na brezplačno telefonsko številko 080 81 10. Pomagali vam bomo pri prijavi nezgode in uveljavljanju kritij, predvsem kritij za Specialiste z asistenco.

Tudi, če se zavarovanec poškoduje na tekmi v tujini, morate v 30 dneh nezgodo prijaviti zavarovalnici in predložiti ustrezno dokumentacijo.

2. Kdaj nezgoda ni vključena v zavarovanje?

Ali je za določeno nezgodo podano zavarovalno kritje, je odvisno od okoliščin, ki so do nezgode pripeljale, ter posledic, ki jih je nezgoda imela.

Nekatere okoliščine so takšne, ki izključujejo zavarovalno kritje, na primer:

  • če nezgodo namenoma povzroči zavarovalec, zavarovanec ali upravičenec,
  • če je nezgoda posledica nevarnosti večjih razsežnosti – npr. potresa ali vojne – ali
  • če je nezgoda posledica vinjenosti.

Vse izključitve so navedene v splošnih pogojih za nezgodno zavarovanje otrok in mladine do 26. leta.

3. Kakšni so pogoji za izplačilo odškodnine?

Pogoji za izplačilo odškodnine so naslednji:

  • plačana prva zavarovalna premija nezgodnega zavarovanja za otroke in mladino do 26. leta,
  • pravočasna prijava zavarovalnega primera (čimprej od nezgode doma ali v tujini),
  • oddana ustrezna medicinska dokumentacija,
  • pravočasno dopolnjena vloga (če vas iz zavarovalnice pozovemo k dopolnitvi ali razjasnitvi okoliščin prijavljenega zavarovalnega primera).

4. Kako lahko spremljam postopek obravnave prijavljenega zavarovalnega primera?

Kako poteka postopek obravnave zavarovalnega primera, ki ste ga prijavili, lahko spremljate na portalu Moj Generali ali pa pokličete zavarovalnega zastopnika.

5. Koliko časa traja, da pride do izplačila zavarovalnine?

Po operaciji, zlomu, izpahu, opeklinah, po bolnišničnem ali zdraviliškem zdravljenju vam zavarovalnino izplačamo v 14 dneh po predložitvi popolne dokumentacije, torej je zavarovalnina pogosto izplačana, še preden se zdravljenje zaključi.

6. Moj otrok je registriran športnik: ali se prijava škode razlikuje?

Prijava zavarovalnega primera se ne razlikuje, razlikuje pa se izplačilo zavarovalnine.

Za športne poškodbe:

  • pri otrocih do dopolnjenega 15. leta se zavarovalnina izplača v celoti,
  • pri mladostnikih od dopolnjenega 15. leta dalje pa se pri poškodbah, ki so nastale zaradi športov, navedenih v pogojih, izplača 70 % zavarovalnine, razen če ste za šport, s katerim se otrok ukvarja, sklenili dopolnitev zavarovalne police, ker pomeni tudi nekoliko višjo zavarovalno premijo.

Priporočamo, da otrokom, ki so starejši od 15 let in so registrirani športniki, zagotovite ustrezno kritje z doplačilom za športe, s katerimi se ukvarjajo, kadar je to potrebno. Zavarovalni zastopnik vam bo z veseljem svetoval o razširitvi zavarovalne police.

 

 

Poskrbite za finančno varnost in uspešno zdravljenje svojih otrok

Čas odraščanja prinaša tudi povečano možnost lažjih ali težjih poškodb. Nezgodno zavarovanje pomembno pripomore k uspešnemu in brezskrbnemu okrevanju ter k finančni varnosti družine.

Naročite pogovor z zastopnikom