NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

26.05.2020 | 2 min branja | Avto , Prosti čas

Pravilna uporaba klimatske naprave v avtu

Brez klimatske naprave si vožnje z avtomobilom v vročih dneh skorajda ne predstavljamo več. Dotik gumba za prižig hlajenja je tako samoumeven, kot štart motorja. Preberite, kaj je pomembno pri uporabi klimatske naprave.
 

Izognite se temperaturnemu šoku

Telo doživi toplotni šok ob nenadni in veliki spremembi temperature okolice, zato je treba klimatsko napravo pravilno uporabljati. Pred vstopom v avto je priporočljivo notranjost prezračiti in ohladiti. Ohlajen in bolj suh »klimatiziran« zrak povzroči tudi reakcije na sluznici zgornjih dihal, ki nabrekne in oteži dihanje. Enako se zgodi s sluznico v sinusih, pogosta posledica tega pa je glavobol. 

Najučinkovitejši način za hitro ohlajanje avtomobila 

Preden odhitite po opravkih, si vzemite nekaj minut in avto temeljito prezračite. Če vaš avto to omogoča, stekla vnaprej odprite z daljinskim upravljanjem, sicer prižgite avto in odprite vsa okna. Vroč zrak boste iz avta najhitreje odpihali tako, da nastavite: 
  • notranje kroženje zraka v avtu, 
  • klimo na najnižjo temperaturo, 
  • pihanje ventilatorja na srednjo moč, 
  • smer toka zraka v reže ob oknu. 

Vožnja v prijetno hladnem avtu

Tudi med vožnjo pomislite na zdravje, ne zgolj na udobje. Razlika med zunanjo in notranjo temperaturo naj ne bo prevelika, priporočljivo je med 5 do 7 °C in ne več. Pihanje zraka naj ne bo usmerjeno direktno v telo, temveč v kabino. Še posebej je to pomembno, če v avtu vozite otroke. Vsake toliko za deset minut vključite kroženje notranje zraka. Avtoklima lažje hladi delno ohlajen zrak kot vroč zunanji zrak. Da hlajenje in odprta okna ne gredo skupaj, pa najbrž ni treba poudarjati. 

Namig za daljšo življenjsko dobo klimatske naprave 

Klimatsko napravo izključite nekaj minut pred ciljem, vključeno pa pustite prezračevanje avtomobila. S tem boste preprečili nastanek kondenza v klimi ter razrast bakterij, ki imajo rade vlago. Ravno te so »glavni krivec« za neprijeten vonj in težave z dihali. S tem boste poskrbeli tudi za svoje zdravje, saj razlika med zunanjo in notranjo temperaturo ne bo tako izrazita. 

Ko se iz klime le še pokadi 

Da je redno servisiranje klime v avtu zelo pomembno, je spoznala Mateja, ko je v vročem julijskem dnevu ostala brez hlajenja. Med vožnjo po avtocesti jo je presenetil oblak belega dima, ki je prihajal iz rež v armaturi njenega vozila. Zapeljala je na bližnji izvoz in ustavila vozilo. Ker jo je dogodek zelo prestrašil, je pred nadaljevanjem vožnje poklicala številko Avto asistence 080 88 48. Po pogovoru s svetovalcem, ki ji je pomagal odkriti vzrok težave, je sama nadaljevala pot. Po prihodu v domači kraj je vozilo odpeljala na avto servis. Strošek popravila okvare, ki je nastala zaradi pomanjkanja plina v avtoklimi, je bil bistveno višji, kot bi bil strošek rednega letnega pregleda naprave in polnjenja s plinom. 
 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

PRIJAVITE SE