NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

08.06.2016 | 2 min branja | Dom

Veste, kako poskrbeti za dom, ko vas ni doma?

Kolikokrat letno se za nekaj dni odpravite od doma? Teden ali dva oddiha, ko ste na lepšem in ni nikogar doma, sta nadvse delavna za tatove. Ti prežijo na vsako spremembo, ki se zgodi v za njih zanimivih hišah ali stanovanjih. Tatovom namreč niso vsi objekti enako zanimivi, saj si v nekaterih obetajo večji izplen kot v drugih. Vseeno previdnost nikoli ni odveč, zato se nikar ne tolažite z mislijo, da doma nimate nič vrednega, kar bi nepridipravi lahko odnesli. Tatovi, ki vedo, da imajo dovolj časa za temeljit pregled, bodo učinkovito pregledali ves dom in našli kakšen vreden predmet.

Očitni znaki, da se vas splača obiskati

Tatovi so potrpežljivi, poleg tega pa znajo zelo dobro opazovati. Če ste kupili nov avto, se začeli lepše oblačiti, si privoščili drago uro in je v vaših smeteh najti embalažo novega velikega televizorja LCD ali druge zabavne elektronike, so to očitni znaki, da vam gre dobro. Če boste tatovom postali dovolj zanimivi, vas bodo začeli podrobneje opazovati. Logičen zaključek je: če vam gre (kar naenkrat) materialno zelo dobro, si boste slej ko prej privoščili tudi daljši dopust. In prav na tako priložnost čakajo tatovi.

Zlata pravila za čas odsotnosti

Držite se zlatih pravil in v času svoje odsotnosti od doma zmanjšajte možnost obiska nepridipravov:

  • Odjavite naročnino na časopis, revije in podobno, pošto pa preusmerite na naslov staršev ali prijateljev. Druga možnost je, da sorodnike ali prijatelje prosite, da redno praznijo vaš poštni nabiralnik. Poln nabiralnik je lahko znak, da ni nikogar doma.
  • Poskrbite, da vaš dom med vašo odsotnostjo ne bo ves čas v popolni temi. Kupite lahko poseben časovnik, ki izmenično vklaplja in izklaplja elektriko ter s tem prižiga luči v različnih prostorih in tako ustvarja videz, da ste stanovalci doma. Če še imate stacionarni telefon, ne vklapljajte odzivnika, raje nastavite preusmeritev na svojo mobilno številko ali na številko katerega od sorodnikov.
  • Vzdržite se rednih dopustniških objav na družabnih omrežjih. Če boste že dva tedna prej objavljali, kam in kdaj greste, nato pa prijatelje in znance prek družabnih omrežij še redno obveščali o dopustu, vam niti prazen nabiralnik ne bo pomagal, da vas tatovi ne bi obiskali.

Na dopust pripravite tudi dom

Dobro zavarovan in zaščiten dom morate imeti vse leto, ne le v času dopusta. Oken in balkonskih vrat nikoli ne puščajte odprtih »na kip«, kot radi rečemo, pa čeprav so v prvem ali drugem nadstropju. Enako velja tudi za kletna okna. Poleg dobre ključavnice lahko vgradite tudi alarmni sistem in nadzorni sistem s kamerami. Kamere in tipala namreč učinkovito odvračajo vlomilce. Vrednejše predmete in dokumente vedno hranite v sefu, ki je dobro skrit ter odporen na ogenj in druge vplive. Še varneje je, da najamete sef v banki, kjer bodo vaše dragocenosti in neprecenljivi spomini na varnem.

V času dopusta pospravite tudi vse ključe in dokumente, ki bi tatovom utegnili priti prav. Ključi in dokumenti avtomobila v garaži, daljinski upravljavec drsnih dvoriščnih vrat in ključi od vikenda naj bodo pospravljeni na varnem, sicer je lahko škoda še večja. Na koncu pa ne pozabite niti na zavarovanje Dom AS, s katerim boste lahko brezskrbno uživali na dopustu. V primeru vloma ali kakšne druge škode boste utrpeli veliko manjšo finančno škodo in tako lažje ublažili posledice.

Poskrbite za varen dom

PaketDom na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju. 

Preberite več