NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

20.04.2016 | - min branja |

Spremembe na koži je treba jemati resno

Koža je največji organ oziroma čutilo človeškega telesa. Varuje nas pred škodljivimi vplivi okolja, skrbi za regulacijo telesne temperature ter preprečuje dehidracijo. Nekatere bolezni se odražajo prav na koži. Med najpogostejše kožne bolezni štejemo alergije, ko smo preobčutljivi na zaužito ali dotaknjeno snov. V najstniških letih so pogoste težave akne. Zelo pogoste bolezni so tudi luskavica, pigmentna znamenja, bakterijska in glivična vnetja. Vse spremembe na koži je treba jemati resno.

 

Andrejino znamenje na koži

Andreja je že kar nekaj časa na hrbtu opazovala »piko«, zato se je oglasila pri svojem splošnem zdravniku. Razložila mu je, da ima materino znamenje, ki ga pol leta nazaj še ni imela. Splošni zdravnik se je z Andrejo pogovoril in jo napotil na nadaljnje preiskave znamenja k dermatologu – specialistu, ki se ukvarja z zdravljenjem kožnih bolezni.

Ker je Andreja prejela napotnico, se je želela čim prej naročiti k specialistu, a je ugotovila, da je čakalna doba dva meseca. Ker je imela sklenjeno zavarovanje Specialisti z asistenco, je poklicala na svojo zavarovalnico AS. Na zavarovalnici so ji uredili pregled pri dermatologu že čez en teden.

Dermatolog je temeljito pregledal pigmentne spremembe na celem telesu in predlagal kirurško ekscizijo novo nastalega znamenja na koži. Pri kirurški eksciziji gre za klasično metodo odstranitve materinih znamenj na koži s skalpelom, kjer na koncu posega rano zašijejo. Pred posegom so Andreji področje omrtvičili z lokalnim anestetikom, tako poseg ni bil boleč.

Materinim oziroma pigmentnim znamenjem strokovnjaki pravijo melanocitni nevusi. Melanocitni nevusi so lahko prirojeni ali pridobljeni, nevarni so lahko predvsem slednji. Večina teh znamenj nastane zaradi vpliva sonca in prav ta znamenja predstavljajo največje tveganje za spremembo v maligno obliko kožnega raka, ki ga imenujemo melanom.

Andreja je po posegu imela še kontrolo pri dermatologu, ki je ugotovil, da se je rana uspešno zacelila. Njena izkušnja je bila pozitivna, saj se je celotni postopek odvijal zelo hitro in profesionalno. Bila je vesela, da se ji je čez čas rana lepo zacelila, brazgotina pa je danes skoraj neopazna.

Zgodba je resnična, le nekatere podrobnosti (ime, kraj in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.