NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

05.08.2022 | 2 min branja | Nezgoda

Mladostniki in samostojnost v prometu

Na otroke in mladino, ki si v življenju šele nabirajo izkušnje, preži veliko različnih nevarnosti. Vsi starši se po svoje odločite, koliko svobode boste pustili svojemu otroku. Eni starši pri tem uporabite prepovedi in omejevanje vsega nevarnega, drugi pri tem ne vidite omejitev in otrokom dopuščate več. S tovrstnimi dilemami se začnete vedno pogosteje srečevati s prehodom otrok v najstniška oziroma mladostniška leta. Želite jim zagotoviti največjo možno varnost, obenem pa se otroci počasi spreminjajo v samostojne osebe, ki bi rade veliko reči počele po svoje. 

Mladostniki potrebujejo predvsem izkušnje

Eno najbolj zahtevnih področij, ki se mu ne moremo izogniti, je promet. Razumljivo je, da starši otroke na poti v vrtec in prvih nekaj razredov osnovne šole na pločniku in ob cesti držite za roko, večji pa si bodo kmalu zaželeli iti sami čez prehod za pešce, se v šolo odpeljati s skirojem in se popoldne družiti s prijatelji ter voziti s kolesi. Kasneje postanejo zanimivi skuterji, mopedi in motorna kolesa, ob polnoletnosti pa lahko opravijo še vozniški izpit za avto. Ob misli na to, kako se bo mladostnik nenadoma znašel v zelo zahtevnem okolju cestnega prometa in različnih vozil, postane mnoge starše strah. »Otroci« postajajo odgovorni in samostojni udeleženci v prometu, starši pa se morate sprijazniti z dejstvom, da nimate več popolne kontrole nad njihovim ravnanjem. 

Kljub vsem izobraževanjem in praktičnim tečajem v šolah in avtošolah je vpliv staršev na to, kako se bodo v prometu obnašali mladostniki, še vedno zelo velik. Zato je pomembno, da jim dajete pozitiven zgled, nanje prenašate svoje izkušnje in jim pomagate, da si tudi oni varno naberejo svoje, s katerimi bodo postali varni udeleženci v prometu.

Kaj je bolje, prepoved ali spodbujanje?

S tem vprašanjem imajo vsi starši nedvomno veliko opravka. Kako naj se odzovejo, ko 16-letnik izrazi željo, da bi imel skuter? Naj ga kategorično zavrnejo, ker je skuter prenevaren, ker ga ne potrebuje ali ker nimajo denarja? Naj mu ga dovolijo, če si ga bo kupil sam iz svojih prihrankov, ali pa se z njim pogovorijo o vseh prednostih, obveznostih, odgovornostih in nevarnostih, ki jih prinaša vožnja s skuterjem? Vsak ima o tem, kaj je za njegovega otroka najbolj varno, svoje mnenje, bistveno pa je, da tudi tisti, ki svojim otrokom dovolite več, poskrbite za njihovo varnost.

Samostojnost, varna in zavarovana

Slej ko prej se vsi mladostniki podajo v življenje oziroma odletijo iz domačega gnezda. Če boste starši ob prvi otrokovi samostojni vožnji po cesti s kolesom, skuterjem, motornim kolesom ali avtomobilom vedeli, da zna, zmore in je ob tem tudi zavarovan, bo skrb veliko manjša. Ker je promet ena od stvari, pri kateri mladostniki postajajo vedno bolj samostojni, smo pri Generaliju pripravili posebno ponudbo Nezgodnega zavarovanja otrok in mladine, v katerega je vključeno tudi kritje v primeru prometnih nesreč. Tega lahko sklenete že danes in se izognete hudim finančnim posledicam v primeru nezgod. 

Poskrbite za finančno varnost in uspešno zdravljenje svojih otrok

Čas odraščanja prinaša tudi povečano možnost lažjih ali težjih poškodb. Nezgodno zavarovanje pomembno pripomore k uspešnemu in brezskrbnemu okrevanju ter k finančni varnosti družine.

Naročite svetovalca