NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

26.08.2021 | 6 min branja | Nezgoda

Pripravite otroka za varno pot v šolo

Deklica gleda na cesto, če je prečkanje varno

V času šolskega pouka se mnogi otroci vsako jutro peš odpravijo v šolo. Kljub temu, da so mama-taksiji pogosti, je samostojen prihod v šolo za otroka razburljiv in pomemben mejnik na poti do odraslosti. Preverite, česa se morate zavedati vi kot vozniki in vaši otroci kot pešci, da bodo poti šolarjev varne.

 

Konec leta 1981 je bilo v Sloveniji registriranih 430.132 osebnih avtomobilov, konec leta 2020 pa 1.170.690. To pomeni, da danes mimo šol drvi skoraj trikrat toliko vozil, kot takrat.

Odrasli temu obdobju včasih posvečamo premalo pozornosti, saj pot v šolo razumemo le kot to – kratek sprehod do cilja. Za otroke pa je to sprehod med dvema točkama, kjer so pod nadzorom odraslih, in zato priložnost, da se povsem sprostijo in so svobodni. Ta svoboda pa ne sme pomeniti, da počnejo, kar želijo. Prav zato je pomembno, da jih starši naučimo upoštevanja tako prometnih predpisov kot pravil prometne varnosti. Preverite, česa se morate zavedati vi kot vozniki in vaši otroci kot pešci!

 

5-krat zakaj otroci v prometu niso le pomanjšani odrasli

Majhni so. Zdaj vam nismo povedali nič novega. Pa ste bili kdaj pozorni, koliko hitreje za volanom spregledate otroka, kot odraslo osebo? Počepnite pred prehodom za pešce in izkusite, kaj vizi otrok, ko prečka cesto.

Njihovo vidno polje je manjše. Zaradi majhnosti imajo tudi slabši pregled nad dogajanjem okoli sebe. S perifernim vidom bodo avto opazili kasneje, kot odrasli.

Nimajo izkušenj z nevarnostmi. To pomeni, da situacije, ki je lahko zanje nevarna, ne dojamejo kot take in se tudi ne znajo pravilno odzvati.

Njihov sluh ni dovolj izpiljen. Že res, da večina otrok odlično sliši, a slabše ocenjujejo, od kod prihaja zvok, kot odrasli. Prav tako ne znajo oceniti, kako daleč je vozilo, ki ustvarja zvok.

Hitreje zgubijo koncentracijo. Pozornost, kot smo jo spodobni odrasli, se razvija z leti. Otroka pa hitro zmede ali pritegne simpatičen kuža ali sošolec na drugi strani ceste. Pozornost za bližajoča vozila hitro izgubijo.

"Včasih smo vsi sami hodili v šolo!", komentira marsikdo. Morda res, a leta 1981 je na slovenskih cestah umrlo 565 ljudi, leta 2020 80.

 

Vadite pot v šolo!

Zakon o pravilih cestnega prometa pravi, da morajo imeti vrtčevski otroci in prvošolci na poti v in iz šole spremstvo. Prvošolca boste torej spremljali starši, kar pomeni, da boste imeli eno leto časa, da ga pripravite na pravilno vedenje v prometu.

Pri drugošolcu, ki je bil pred počitnicami še vajen vašega spremstva, pa svetujemo, da jih prve šolske dni še spremljate in mu ponudite možnost, da vas v šolo vodi on. Tako boste videli, kako trdno je prometno znanje ostalo čez počitnice in kje ga morate še obrusiti.

Ko vidite, da je otrok pozoren na nevarnosti in upošteva prometna pravila, pustite, da v šolo odhaja sam. Tudi to je pomemben korak odraščanja in obvladovanja varnega gibanja v prometu. Vseeno mu občasno neopazno sledite in preverite, kako se vede – ter nato doma v pogovoru obnovite pravila, ki so mu ušla iz spomina.

Otroka, ki vas vodi v šolo, pohvalite za vsako pravilno potezo. Kadar kaj pozabi ali naredi narobe, pa ga zaradi napake ne karajte, pač pa ga spodbudite, da premisli, kaj je storil in kaj bi lahko storil bolje. Le tako se bo res naučil ravnati prav.

👉  Prenesite tudi vodič z 10 pravili prometne varnosti

1. Poiščite varno pot v šolo

Z otrokom skupaj prehodite pod od doma do šole in skupaj poiščite najvarnejšo pot. Če veste, da bo zjutraj pogosto šel še mimo prijateljevega vhoda, vključite tudi to. Bistveno je, da določite pot, ki jo bo otrok res uporabljal. Pomagate si lahko tudi z načrti šolskih poti, ki jih najdete na strani Agencije za varnost prometa oziroma preverite spletno stran šole.

Upoštevajte, da najvarnejša pot ni nujno najkrajša. Če ima otrok možnost cesto prečkati skozi podhod, ki jih je v Sloveniji le malo, naj jo izkoristi, tudi če to pomeni nekaj korakov več. Enako velja, če ima možnost prečkanja v semaforiziranem križišču ali na bolj preglednem odseku ceste.

Ko vadite, je dobro, da otrok ve, da mora znati tudi sam varno priti do šole. A v praksi zagotovo ne gre spregledati dejstva, da je skupino otrok težje spregledati kot enega samega otroka, zato je smiselno, da si otrok za pot v šolo poišče družbo.

2. Z otrokom se pogovorite o nevarnostih na šolski poti

Skupna pot v šolo (in domov) naj bo namenjena pogovoru o nevarnostih in posebnostih na poti. Vam je jasno, da je prečkanje ceste med avtomobili lahko nevarno, otroku pa ne. Še posebej, če je vas videl, kako ste to storili že ničkolikokrat.

Na poti bodite zbrani in imejte ves čas v mislih, kako želite, da ravna otrok, ko bo hodil sam. Pojasnite, zakaj so nekatera mesta za prečkanje ceste slabša, kot druga in zakaj je morda bolje narediti nekaj korakov več. Posebno pozornost posvetite tudi pravilnemu prečkanju ceste. O vsaki možni nevarnosti se mirno pogovorite in se prepričajte, da jo otrok res razume.

3. Čim pogosteje vadite prečkanje ceste

Prečkanje ceste je za otroke še posebej velik izziv, saj jim manjkajo izkušnje, ki pri tem pomagajo odraslim. Ne znajo oceniti hitrosti, s katero se jim približuje avto, manjše vidno polje, slabša orientacija po zvoku – veliko je dejavnikov, zaradi katerih je prečkanje ceste za otroka še nevarnejša situacija kot za odrasle.

Zato je pomembno, da otrok izbere najvarnejšo možnost (semafor, podhod, ležeči policaj), ki je na razpolago, in da prečkanje čim pogosteje vadite z vsemi koraki, ki so za varno prečkanje ceste potrebni. Ne pozabite na osnovo – preden prečka cesto, se mora na robu ceste ali pločnika vedno ustaviti.

Pogovorite se tudi o prečkanju ceste v bližini avtobusnega postajališča, kar je v Sloveniji pogosta situacija. Zabičajte otroku, naj ceste nikoli ne prečka za ali pred stoječim avtobusom na postajališču, enako velja za avtomobile, ki se na teh postajališčih ustavljajo.

👉  Preverite tudi, ali znate pravilno prečkati cesto?

4. Preverite, koliko časa potrebujete do šole

Hitenje je največji sovražnik prometne varnosti – za pešce in voznike, kot sami dobro veste. Več ko bo imel otrok časa, da pride od doma do šole, bolj varna bo njegova pot. Zato poskrbite, da že zadnje tedne pred začetkom novega šolskega leta preverite, koliko traja pot do šole in temu primerno ocenita uro, ko bo otrok moral vstati. Nato naj se njegova običajna jutranja ura, posebej pri otrocih, ki se čez počitnice navadijo dolgega spanja, počasi približuje uri v času pouka, da bo prehod čim lažji.

Med letom pa pazite, tudi če zamujata skupaj, ga na nevarnih odsekih šolske poti nikar ne priganjajte, pač pa ponavljajte, da je pomembneje, da v šolo pride varno – tudi, če zato zamudi.

Seveda pa boste otroka jutranjega vstajanja najlažje naučili z zgledom. Če se boste sami na odhod začeli pripravljati pravočasno in boste tudi od doma odšli od prevideni uri, bo tudi otrok razumel, da je tako vedenje pravilno.

5. Starši ste pomemben zgled

Starši ste svojim otrokom najpomembnejši zgled. Lahko ste tudi najboljši. Ne le na šolski poti, tudi sicer, vsaj ko ste z otrokom v prometu, pazite, kako se vedete in kako upoštevate pravila prometne varnosti. Ne pozabite, da vas otrok opazuje tudi v avtomobilu, zato pazite, da ustavljate pri znaku STOP, upoštevate omejitve hitrosti in nikar se na glas ne jezite na ostale udeležence v prometu.

Vožnjo v avtu lahko izkoristite tudi, da se z otrokom pogovarjate o tem, kaj počno pešci v prometu. Ali pa pojasnite, kako težko je za voznika, ki zavija desno, videti bližajočega kolesarja ali pešca. Ali pešca, ki na cesto stopi med parkiranimi vozili. Tako bo razumel, da ni samoumevno, da voznik vidi njega, če on vidi avto.

7. Prava obleka vpliva na varnost v prometu

Poskrbite, da imajo otrokova oblačila in šolska torba odsevne površine, ki bodo pomagale, da bo otrok tudi v temi ali pri slabši vidljivosti dobro viden. Prav tako naj ima dežnik živih barv, predvsem pa naj v prometu ne uporablja kapuce, ki mu zastira pogled levo in desno.

8. V šolo s kolesom?

V Sloveniji se usposabljanje otrok s teoretičnim znanjem začne v 4. razredu OŠ, praktični preizkus znanja pa praviloma sledi v 5. razredu. Šele takrat otrok prejme kolesarsko izkaznico in lahko sme kolo samostojno voziti v prometu. Prej je otrok lahko s kolesom v prometu le ob spremstvu polnoletne osebe. Tudi če sami veliko kolesarite, ne pozabite, da je pomembno, da otrok spozna tudi pravilno vedenje pešca.

 

10 vedno varnih pravil v prometu

Preverite 10 pravil, ki jih mora vaš otrok dobro poznati, preden se samostojno poda v promet.

Prenesite vodič