Aktualno

Kako varno voziti v jesenskih in zimskih razmerah?


25.10.2021

Na Evropski agenciji za okolje ocenjujejo, da lahko pričakujemo še številnejše padavine in poplave zaradi hitrih, obilnih nalivov. Tudi reke bodo poplavljale pogosteje kot doslej, kar bo v večjem delu Evrope v prihodnosti povzročilo trikrat več premoženjske škode kot doslej. Na zavarovalnici Generali smo pripravili nekaj zelo praktičnih nasvetov, kako se pripraviti na jesenske nevihte in slabe cestne razmere ter kako si povrnete škodo na avtomobilu, če je ne morete preprečiti. Pa ne pozabite, bliža se zima in 15. november, čas za zamenjavo pnevmatik.

Opozorila meteorologov o nevihtah in poplavljanju rek je treba jemati nadvse resno. Med nevihto lahko na cesto pridrvi hudournik, sproži se lahko plaz, viharni veter ruva drevesa, odkriva strehe, prevrača oglasne panoje …

Samo nekaj centimetrov deroče vode namreč zadostuje, da spodnese človeka. 40 cm deroče vode lahko odnese večino večjih vozil.

3 nasveti, ko vas nevihta preseneti v avtomobilu

Najbolje je, da zavijete s ceste, ustavite in počakate na prvem primernem parkirišču. Če morate pot nujno nadaljevati, pa vožnjo prilagodite razmeram:

  1. Zaradi zmanjšane vidljivosti vozite previdno in počasi. Če boste naleteli na poplavljen del ceste, kamenje ali podrto drevo, boste lažje zaustavili. Upoštevajte varnostno razdaljo in raje ne prehitevajte.
  2. Sunki vetra so močnejši na mostovih, viaduktih in drugih, odprtih delih cest. Bočni sunek vetra lahko tako vas kot vozilo, ki ga prehitevate, zanese na sosednji vozni pas. Počitniške prikolice in tovornjaki se zaradi nenadnega sunka vetra prevrnejo še hitreje. Nanje bodite še posebej pozorni.
  3. Če za vaše vozilo velja prepoved vožnje, denimo vožnja s kamp prikolico na Primorskem zaradi burje, jo dosledno upoštevajte.  Upoštevajte vso prometno signalizacijo: morebitne zapore cest, opozorila pred predori, ki vozniku prepovedujejo, da bi zapeljal vanj, talne oznake.

S katerimi zavarovanji si boste poplačali škodo zaradi nesreče z avtomobilom, če vas nevihta preseneti?

Če bi se zaradi močnega sunka vetra zaleteli v avto na sosednjem voznem pasu, je škoda, ki jo povzročite tretji osebi, krita z zavarovanjem avtomobilske odgovornosti. Škodo na svojem vozilu pa boste popravili na stroške zavarovalnice, če imate sklenjen splošni avtomobilski kasko ali delni avtomobilski kasko.
Tudi v primeru, da vam na streho parkiranega avtomobila med viharjem pade debela veja, vam bo škodo plačala zavarovalnica. Zato je priporočljivo skleniti vsaj delni kasko ali pa splošni avtomobilski kasko. S splošnim kaskom vam ob popravilu ne bo treba plačati niti vaše soudeležbe (franšize). Obe zavarovanji namreč krijeta škodo, ki jo na zavarovanem vozilu povzročijo vihar, požar, neposredni udar strele, eksplozija, potres, zemeljski ali snežni plaz, poplava …

Zakaj kasko?

Možnosti, da povzročite nesrečo ali pa ste kako drugače oškodovani, je veliko. Ne samo prometne nesreče, tudi kraje, vremenske nevšečnosti in še marsikaj drugega lahko pripeljejo do poškodbe, zmanjšane vrednosti ali izgube vašega avtomobila. S kaskom svoje vozilo zavarujemo za škodo, ki nastane v prometu (čeprav smo sami odgovorni zanjo), na parkirišču, ob naravnih in elementarnih nesrečah, zaradi zlonamernih dejanj ali zaradi drugih dogodkov. Zavarovanje vam prihrani visoke stroške popravila ali celo več deset tisoč evrov, kolikor bi jih lahko odšteli za novo vozilo. Zato je kasko smiseln - za nove in novejše avtomobile in tudi za tiste malo starejše, katerih vrednost na trgu je še vedno visoka.

Znižajte stroške in si prihranite skrbi

Da boste brez skrbi, poskrbite za kasko zavarovanje. A naj vas pri izbiri ne vodi samo višina premije. Raje bodite pozorni na to, kakšna kritja potrebujete za svoj način uporabe avtomobila. Prevozite samo pet ali kar petdeset tisoč kilometrov letno? Je vaš avtomobil čez noč v garaži ali parkirate v sosednji ulici? Vozite večinoma po mestu ali tam, kjer vsak dan srečujete srne? Z izbiro pravih kasko kritij za vaše vozilo in pri višini franšize lahko precej prihranite. Na voljo imate splošni kasko in različna delna kasko kritja. Preverite različne možnosti in kdaj kot lastnik osebnega avtomobila dobite povrnjene še 10 % kasko premije!

Družina z več avtomobili pridobi družinski popust

Avtomobilska zavarovanja niso poceni, so pa vsekakor lahko ugodnejša. Namesto da (skoraj) vsak družinski član ločeno zavaruje svoje vozilo, preverite t. i. družinski  avto popust oziroma družinsko avtomobilsko zavarovanje. V primeru sklenitve obveznega in kasko zavarovanja vseh družinskih avtomobilov vam zagotovo prinese občuten prihranek v družinski denarnici! Vsem članom družine, ki so lastniki avtomobilov, namreč zavarovalnica prizna popust do višine najboljšega bonusa, ki ga ima na svoji polici avtomobilskega zavarovanja eden izmed družinskih članov. Poenostavljeno povedano: če ima »škodno najboljši« član družine pri obveznem avtomobilskem zavarovanju 55-odstotni bonus, lahko vsi družinski avtomobili pri zavarovanju pridobijo do 55-odstotni popust. Povprečno slovensko gospodinjstvo lahko na ta način ustvari tudi več sto evrov prihranka letno.

Avto asistenca na cesti deluje neprekinjeno in pomaga takrat, ko jo najbolj potrebujemo

Dež, megla in veter in mraz otežujejo vožnjo v jesenskih in zimskih mesecih. Za varnost pa lahko sami kar nekaj postorimo: preverimo vžig, po potrebi dotočimo olje, vodo z antifrizom in hladilno tekočino. Zdaj je tudi pravi čas, da zamenjamo letne gume, ki nikakor niso primerne za nizke temperature. Če ste član Generali kluba ugodnosti, jih zamenjate zelo ugodno.

Menjava že za 24,90 EUR

Kljub slabim vremenskim razmeram se vožnji z avtomobilom ne morete izogniti. K sreči za pa nas skrbijo na cestah službe, ki pomagajo, ko se kaj zalomi. Dobra novica je, da so med njimi tudi vozila avto asistence, ki neprekinjeno zagotavlja 24-urno pomoč. V pomoč so nam  ob  manjših ali večjih težavah. Z zavarovanjem avto asistence smo med drugim zavarovani, ko je naše vozilo nevozno zaradi okvare, nezgode, kraje, težav s ključi ali gorivom. Zagotavlja nam manjša popravila kar na kraju dogodka, poskrbi za reševanje vozila, za prevoz nevoznega vozila v najbližji servis, prevoz voznika in sopotnikov ali stroške prenočišča. Pokrije nam stroške zdravljenja in prevoza poškodovanega zavarovanca, stroške nadomestnega vozila in vrsto drugih stroškov, seveda odvisno od izbranega paketa, doma ali v tujini. Ko sklepate zavarovanje vašega vozila, jo lahko dodate k zavarovanju obvezne avtomobilske odgovornosti oziroma kasko zavarovanju, sklenete pa jo lahko tudi posebej.

 

Avto asistenco zavarovalnice Generali pokličete na številko 080 88 48 (klic iz Slovenije) ali iz tujine na +386 (0)5 66 28 500.

Če pa se vendarle zgodi nesreča

Škodo lahko hitro prijavite preko enostavnega interaktivnega vprašalnika, kjer koli ste (na mestu nesreče, v službi, doma, v tujini …). Z izpolnitvijo spletne prijave škode se v celoti izognete izpolnjevanju obrazcev za prijavo škode na zavarovalnici, lažje spremljate potek reševanja in zaradi usmerjenih vprašanj povečate možnost hitrejše rešitve svojega primera.

Po izpolnitvi spletnega obrazca lahko škodo na vašem vozilu odpravite pri enem izmed naših pogodbenih partnerjev in uredite vse na enem mestu - cenitev in popravilo škode.

Preverite še druge ugodnosti avtomobilskih zavarovanj Generali zavarovalnice in prihranite!

  • Varni vozniki prejmete kar do 55 % bonusa na obvezno (AO) in AO-plus zavarovanje.
  • Zamrznitev bonusa velja za obvezno avtomobilsko zavarovanje (AO) in AO-plus, če ste že imetnik 1. premijskega razreda. Ob povzročeni prometni nesreči ne izgubite bonusa in s tem ohranite najnižjo premijo pri naslednjem avtomobilskem zavarovanju.
  • Pri brezškodnem dogajanju prejmete kar 10% vračilo premije kasko zavarovanja!