E-plačila

Z odločitvijo za uporabo e-plačil zmanjšate porabo papirja in si poenostavite mesečno plačevanje računov. Če se odločite za e-račun, lahko svoje obveznosti poravnate neposredno v e-banki, brez vsakokratnega vnašanja podatkov. Po drugi strani vas direktna obremenitev (ali, kot radi rečemo – trajnik) reši tudi te skrbi, saj se mesečni obrok zavarovalne premije avtomatsko poravna z vašega osebnega računa.

Direktna obremenitev (trajnik) omogoča enostavno brezpapirno plačevanje, saj se mesečni obrok avtomatsko poravna z osebnega računa.
E-račun je račun v elektronski obliki, ki nadomešča in je enakovreden klasičnemu računu oz. položnici v papirni obliki.

Hitro

S prejemanjem e-računa po e-pošti ali neposredno v spletno banko prihranite čas, saj vam ni treba več prepisovati podatkov v obrazce v vaši spletni banki. Direktna obremenitev plačevanje vaših obveznosti še dodatno poenostavi, saj se na določeni datum mesečni obrok poravna avtomatsko, ne da bi morali za to karkoli storiti.

Enostavno

Vsak mesec vam e-račun pošljemo po e-pošti ali v spletno banko, brez možnosti, da se izgubi v ostali papirnati pošti. Pri direktni obremenitvi vam banka odtegne sredstva z osebnega računa, a pozor – tu vam vsakokratnega mesečnega računa ne bomo poslali.

Natančno

Ker se podatki z e-računa avtomatično prepišejo v obrazec v spletni banki, je možnost napak nična. Enako je pri direktni obremenitvi, kjer se sredstva z računa odtegnejo brez vsakokratnega izpolnjevanja obrazcev.

Priročno

E-račun nudi dve možnosti prejemanja – v vaš elektronski predal ali neposredno v vašo spletno banko. Direktna obremenitev gre še dlje in vas razbremeni skrbi glede plačila, saj se postopek plačevanja izvede samodejno brez vašega posredovanja.

Okolju prijazno

Povprečno slovensko gospodinjstvo mesečno prejme za kar 5 kg reklamnih letakov in druge papirnate pošte; samo v Sloveniji to znese 35100 ton papirja na leto.

Pogosta vprašanja

E-račun

E-račun nadomešča klasični račun v papirni obliki in je enakovreden papirnemu računu. Prejem e-računa je možen na dva načina:

 • neposredno v spletno banko (pogoj za to je uporaba spletne banke) ali
 • na izbrani elektronski naslov. V tem primeru vam bomo poslali dve datoteki - XML-datoteko, ki je skladna s standardom e-SLOG 1.5 (pripravila ga je Gospodarska zbornica Slovenije) in jo lahko uvozite v svojo spletno banko, ter PDF-datoteko, ki je po obliki enaka papirnemu računu in jo lahko, če želite, tudi natisnete.

Na prejemanje e-računa se lahko prijavi vsi zavarovalci, ki imajo e-naslov ali uporabljajo spletno banko, ki omogoča prejemanje e-računov.

Na prejemanje e-računa se lahko prijavite tako, da pišete e-sporočilo na info.si@generali.com oziroma pokličete naš center ta pomoč uporabnikom na 080 70 77 (od 8:00 do 18:00).

Trenutno to omogoča 18 bank, in sicer:

 • Abanka Vipa d.d. – Abanet
 • Banka Celje d.d. – NLB Klik
 • Banka Koper d.d. – Banka IN
 • Banka Sparkasse d.d. – Net.Stik
 • BKS Bank AG – BKS Bank Net
 • Delavska hranilnica d.d. Ljubljana – Dh-Plus
 • Deželna banka Slovenije d.d. – DBS NET
 • Gorenjska banka d.d., Kranj – Link
 • Hranilnica LON d.d., Kranj – eLON
 • Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. – HYPOnet
 • NLB d.d. – NLB Klik
 • Nova KBM, d.d. – Bank@Net
 • Poštna banka Slovenije, d.d. – bančna skupina Nove KBM d.d. – PBS.net
 • Probanka d.d. – Osebni Prosplet
 • Raiffeisen Banka d.d. – RaiffeisenNET
 • SKB banka d.d. Ljubljana – SKB NET
 • UniCredit Banka Slovenija d.d. – Online b@nka
 • Sberbank banka d.d. – Sberbank Spletna banka
 • Hranilnica Vipava d.d. – HIP-NET

Da, e-račun je popolnoma varen, saj je podpisan z varnim elektronskim podpisom ter overjen s kvalificiranim digitalnim potrdilom.

Direktna obremenitev

Direktna obremenitev je plačilni instrument, ki omogoča enostavno plačevanje zavarovalne premije, saj se mesečni obrok avtomatsko poravna z vašega osebnega računa. Z direktno obremenitvijo pooblastite zavarovalnico, da odredi banki obremenitev vašega osebnega računa v višini obveznosti, ki jih imate do zavarovalnice. Direktno obremenitev lahko odprete za plačilo vaših računov ali za plačevanje računov drugega zavarovanca. Plačilo se bo izvajalo z vašega osebnega računa.

 • prihranek denarja: znižali si boste stroške plačevanja s položnico, saj plačate le minimalne bančne stroške;
 • prihranek časa: sredstev vam ni treba mesečno nakazovati s položnico prek e-banke, prav tako odpade čakanje v vrsti pred bančnim ali poštnim okencem;
 • obveznosti boste poravnali brez zamude;
 • obisk banke ni potreben, saj vse potrebno uredi zavarovalnica.

Plačevanje prek direktne obremenitve uredite pri vašem zastopniku ali na enem izmed prodajnih mest zavarovalnice. S seboj prinesite polico ali položnico, osebni dokument ter svojo bančno kartico. Prek spleta gre še hitreje in enostavneje. Vse, kar morate storiti, je, da obiščete portal Moj Generali. Ali izpolnite obrazec za Spremembo načina plačila premije in izpolnjenega ter podpisanega posredujete po pošt ali na e-naslov info.si@generali.com. Priporočamo, da svoj izvod Soglasja shranite, saj vsebuje podatke o plačilnem roku in številki reference soglasja, ki ju boste potrebovali v primeru reklamacije plačila računa.

Odtegljaj je prek direktne obremenitve poravnan na izbrani dan 8., 18., ali 28. v mesecu. Prva direktna obremenitev se izvede v naslednjem mesecu po sklenitvi soglasja, vse naslednje pa se izvajajo mesečno na izbrani dan oziroma prvi naslednji delovni dan.

Zavarovalnica vas mesečno ne obvešča o uspešno izvedenem odtegljaju, v primeru neuspešno izvedenega odtegljaja pa vam bo poslala nadomestno položnico, ki jo je treba plačati. V primeru treh zaporednih neuspešno izvedenih odtegljajev se bo način plačila na vaši polici samodejno preoblikoval nazaj na položnico.

Če želite spremeniti datum plačevanja vaših obveznosti, se zglasite na zavarovalnici ali pri vašem zastopniku, kjer boste uredili vse potrebno, na voljo pa sta vam tudi brezplačna številka 080 70 77 in e-naslov info.si@generali.com, prek katerega lahko oddate svojo zahtevo.

Ob spremembi banke ali TRR-ja je treba izvesti tudi spremembo Soglasja direktne obremenitve. Za novo soglasje lahko zaprosite na brezplačni telefonski številki 080 70 77, prek e-naslova info.si@generali.com ali pri vašem zastopniku (velja enak postopek kot za otvoritev direktne obremenitve). Če nas o morebitnih spremembah TRR-ja ne boste obvestili, bomo žal direktno obremenitev poslali z napačnimi podatki. Banka plačila tako ne bo izvedla, posledica pa bo neplačana premija.

Ko želite prenehati s poravnavo vseh nadaljnjih obrokov premije z vašega osebnega računa, morate ukiniti direktno obremenitev. V ta namen morate izpolniti obrazec za Ukinitev direktne obremenitve, ki ga lahko naročite prek brezplačne tel. številke 080 70 77, na e-naslovu info.si@generali.com ali pri vašem zastopniku.