NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

14.06.2022 | 3 min branja | Življenje

Kako organizirati pogreb za svojca?

Žalno oblečena ženska odlaga vrtnico na krsto na pogrebu organiziranem za svojca.

Pogreb je čas, ko se spominjamo življenja, čas, ko se zberemo in z bližnjimi delimo posebne trenutke ter dragocene spomine. A načrtovanje pogreba je čustveno naporno, saj je tudi čas žalovanja, in lahko človeka izčrpa, da težko ohranimo trezno glavo. Preberite nekaj enostavnih nasvetov, ki vam bodo pomagali, da se boste kar se da dostojno poslovili od pokojnika.

 

Kako poteka pogreb

Ena najtežjih odločitev pri načrtovanju pogreba, je odločitev za vrsto pokopa. Na primer, ali želite pokop s krsto, žaro ali pa raztros pepela. Pokojnik je pred smrtjo svoje želje glede pokopa morda zaupal komu od bližnjih, ali pa jih je navedel v oporoki. Raje dvakrat preverite in se posvetujte z družino, preden se dokončno odločite. V tem čustvenem obdobju lahko tudi dobronamerne zmote rodijo velike zamere.

 

Koliko stane pogreb in kdo krije stroške

Finance so sicer zadnja stvar, na katero želite misliti v tem težkem času, a pogreb je lahko precejšen strošek. Zato je dobro, da že vnaprej veste, kakšne so vaše finančne zmogljivosti in možnosti plačila. Stroški pogreba se pogosto krijejo iz premoženja pokojnika. A če to ni mogoče, obstajajo še druge možnosti. Svojci lahko zaprosijo za pogrebnino, ki je vrsta državne pomoči socialno šibkejšem ob smrti družinskega člana. Lahko zaprosite tudi na dobrodelne donacije, ali pa se dogovorite za obročno odplačevanje stroškov pogreba. 

Stroške pogreba lahko svojci krijejo tudi s pomočjo življenjskega zavarovanja pokojnika.

Preverite življenjska zavarovanja

 

Kako organizirati pogreb

Izbira pogrebne službe in storitev, kraja pokopa, morebitnega glasbenika ali pa duhovnika, ki bo vodil pogreb, je povsem osebna odločitev. Na voljo imate veliko različnih možnosti. Odločite se lahko na primer za intimen pogreb v ožjem družinskem krogu, pogrebno ali spominsko slovesnost pa organizirate na drugi lokaciji. Tako lahko na lep način počastite spomin na preminulo osebo. Bolj boleč in intimen del obreda s tem ločite od dela, na katerem se spominjate življenja ljubljene osebe in radosti, ki vam jo je prinesla.

Če želite na pogrebu duhovnika, se lahko zgodi, da bo od vrste ali kraja pokopa odvisna izbira duhovnika ali obratno. Svetujemo vam, da se pozanimate, kako so te stvari urejene v vašem kraju in kakšne možnosti imate. Nekatere župnije morda svojim župnikom ne dovolijo, da mašujejo izven svoje župnije, druge pa nimajo tako strogih zahtev. Najpomembneje je, da si vzamete čas, obiščete več lokacij in se prepričate, da ste našli nekoga, ki bo obred prilagodil vašim željam.  

 

Kako pogrebu dati osebno noto

Včasih je najbolj boleče, ko se je treba odločati med drobnimi podrobnosti, kot na primer, kakšno krsto izbrati, ali koga določiti, da bo nosil žaro. Če ste se odločili za pokop, boste morali izbrati tudi nagrobnik in napis. Prav tako morate razmisliti, ali boste na pogrebu imeli rože, ikebane, vence, sveče in glasbo. Družinski člani in prijatelji lahko ob slovesu povedo tudi nekaj besed o pokojniku. S tem lahko pogrebu dodate bolj osebno noto in se pokojniku poklonite na svojevrsten način, tudi na primer s slikami ali spominki, pokojnikovimi najljubšimi rožami in glasbo.

Razmislite tudi, kako boste sorodnikom, prijateljem in znancem sporočili, kdaj in kje bo pogreb. Lahko natisnete in razpošljete vabila, oblikujete posebno spletno stran ali pa pošljete elektronsko sporočilo. Pri daljšem pogrebu s pesmimi in govori lahko tudi natisnete program, ki ga gostom izročite ob prihodu. Vanj lahko vključite tudi slike pokojnika ter besede iz pesmi ali govorov.

 

Kam povabiti po pogrebu

Pogostitev in druženje po pogrebu, ki ji pravimo tudi pogrebščina, je lepa priložnost, da povabljeni delijo zgodbe o pokojniku in se spominjajo njegovega življenja. Če se odločite za pogrebščino, poiščite primerno lokacijo v bližini pokopališča. 

In ne pozabite, naj vam ne bo nerodno, da prosite za pomoč družino, prijatelje ali pogrebno službo. Načrtovanje pogreba vas čustveno zelo izčrpa in zelo verjetno boste potrebovali podporo in pomoč, da bo vse skupaj potekalo kar se da brez težav. Ne pozabite, da lahko pogreb povsem prilagodite svojim željam oziroma željam pokojnika. Navsezadnje gre za počastitev spomina na vašo ljubljeno osebo. 

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se