NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

11.08.2022 | 4 min branja | Dom

Škoda zaradi vremenskih pojavov: kako zavarovati svoj dom

Fotografija poplavljene mestne ulice - simbolna fotografija za škodo zaradi vremenskih pojavov

Če vam je bila v zadnjih letih zaradi neurja, toče ali poplav povzročena škoda, potem veste, kako uničujoči so lahko ekstremni vremenski pojavi. Globalne podnebne spremembe nas prizadenejo tudi osebno, saj obstaja velika nevarnost, da bodo zaradi naraščajočih temperatur, večjih količin padavin in mrzlih zim v prihodnje vse pogostejši ekstremni vremenski pojavi, ki lahko povzročijo škodo na naših domovih in lastnini.

 

Škode zaradi vremenskih pojavov tudi v Sloveniji

Zaradi višjih temperatur iz tal izhlapi več vlage, posledično se lahko tla pod hišami zbijejo in razpokajo, kar poveča nevarnost posedanja. Nevarnost posedanja zaradi suhih in razpokanih tal, ki so posledica bolj vročih poletij in suše, se bo po ocenah klimatologov v naslednjih desetletjih povečala. Kazalnika števila sušnih dni in trajanja obdobij suše naraščata še posebej po letu 1990.

Analiza Arso glede vpliva podnebnih sprememb do 2100 kaže, da se bo primanjkljaj vode v tleh v prihodnje še povečal, saj se bosta povečala tako število sušnih dni kot trajanje obdobij suše.

Evropske države so v zadnjih 40 letih zaradi materialne škode, ki so jo povzročila neurja in drugi ekstremni vremenski pojavi ter podnebne spremembe, izgubile okoli 500 milijard evrov. Podatki kažejo, da je Slovenija poleg Švice, Francije in Italije ena od držav, ki so od 1980 do 2020 zaradi ekstremnih vremenskih pojavov utrpele največ skupne gospodarske škode na prebivalca.

Kot lastnik nepremičnine se zagotovo zavedate, kako pomembno je, da svojo lastnino zaščitite pred škodo zaradi toče, neurja, poplav in drugih vremenskih pojavov. Zavarovanje hiše vam sicer lahko pomaga kriti morebitno škodo, a s pravilnim ravnanjem lahko nevšečnosti tudi preprečite.

Za vas smo pripravili nasvete za samozaščitno ravnanje pred različnimi vremenskimi pojavi, da boste imeli vse pod nadzorom.

 

Močan veter

 • Porežite in odstranite odlomljene veje, da ob močnem vetru ne bi poškodovale vašega doma.
 • Preverite, da na strehi ni razrahljanih strešnikov, ki bi lahko odpadli ali odleteli.
 • Zavarujte ograje, vrata in žive meje ter pritrdite vse deske ali plošče v ograji, ki bi se lahko odtrgale.  
 • Na vrtu zavarujte vse, kar bi lahko odnesel veter (na primer z vrečami s peskom, vrvmi ali z zlaganjem pohištva).

Infografika: Kako zaščititi dom pred vetrovi in viharji

 

Nizke temperature

 • Počene vodovodne cevi lahko povzročijo ogromno škode. Ko so zunanje temperature izredno nizke, zlasti če za več kot dva dni padejo pod ledišče, naj bo temperatura ogrevanja nizka.
 • Izolirajte cevi.  
 • Namestite napravo za samodejni izpust vode iz sistema, da se zaščitite pred poplavo in škodo, če bi zamrznjena cev počila. V primeru puščanja bo naprava izklopila glavni vodovodni ventil.  

879 € je znašala povprečna škoda zaradi izliva vode, ki ga je povzročil lom cevi, v zavarovalnih primerih, ki smo jih med leti 2019 in 2022 zabeležili pri Generaliju.

 

Infografika: Pokanje cevi zaradi nizkih temperatur

 

Vročina in suša 

 • Drevesa iz tal odvajajo vlago, ki podpira temelje stavb. Če so drevesa posajena preblizu vašega doma (glejte spodnjo sliko), lahko povzročijo posedanje tal.
 • Odstranite drevesa, ki so preblizu vašega doma, ali jih redno obrezujte.
 • Nova drevesa in grmovnice posadite dlje od svojega doma.
 • Če v stenah opazite nove razpoke, poiščite strokovno pomoč.    

Infografika: Kako daleč od hiše naj bo posajeno drevo?

 

Neurja in močno deževje

Za zaščito svojega doma pred neurji in močnim deževjem lahko veliko naredite sami.

 • Očistite žlebove in cevi, da bo voda lahko nemoteno odtekala (zaradi zamašenih cevi lahko voda odteka po stenah in v temelje vašega doma).
 • Na dovozu namestite sistem za odvodnjavanje iz poroznih materialov.
 • Razpoke v zunanjih stenah zapolnite s peno ali kitom.
 • Poskrbite za vodoodporno fasado z odbojem meteorne vode pri podzidku in v zemljo vkopanem delu fasadnega zidu.

 

Največje škode zaradi naravnih sil na domovih povzroča toča. 1,735 € je znašala povprečna škoda, ki jo je povzročila toča pri stanovanjskih zavarovanjih.

 

Primer škode: Toča je poškodovala stanovanjsko hišo

Zaradi toče je prišlo do poškodb na stanovanjski hiši. Poškodovane so bile strešna opečna kritina, čelne obrobe, dvakrat ALU rolete in fasada stanovanjske hiše. Sanacija je vključevala lokalno popravilo strehe z zamenjavo poškodovane kritine, zamenjavo čelnih obrob, zamenjavo dveh rolet, ter delno popravilo ene stranice fasade (z nanosom novega zaključnega sloja).   

Če bi tovrstno škodo sanirali v letu 2020, bi bila škoda ocenjena na okoli 4.900 €. Leta 2024 je škoda ocenjena na okoli 6.150 €. Cena sanacije je torej za 25 % višja.

 

Na Kartah poplavne nevarnosti in poplavne ogroženosti preverite, kolikšna je ogroženost vašega doma, da lahko po potrebi zatesnite okna in vrata.

 • Električarja prosite, naj električne vtičnice in števce premakne nad poplavni vodostaj.
 • Lesena tla v pritličju zamenjajte z masivnim betonom.
 • Namesto preprog izberite keramične ploščice. 

Infografika: Zaščita pred neurji in obilnimi padavinami

 

Ste pripravljeni zaščititi svoj dom? Preverite v spodnjem kvizu!

 

Poskrbite za varen dom

PaketDom na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju.

Več o zavarovanju PaketDom