NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

07.07.2021 | 5 min branja | Prosti čas , Tujina

Preprečite krajo vašega mobilnega telefona

Preprečite, da bi vam ukradli mobilni telefon - Generali zavarovalnica

Danes smo s svetom povezani prek najrazličnejših naprav, kot so prenosniki, tablični računalniki, mobilni telefoni in celo pametne ure. Ker tovrstne naprave niso poceni, obenem pa je v njih shranjenih veliko osebnih in občutljivih podatkov, je pomembno, da jih zavarujete pred tatovi. Obstaja veliko preventivnih ukrepov, s katerimi lahko bistveno zmanjšate tveganje, da bi vam vaše naprave ukradli. Preverite, kako lahko uspešno zaščitite svoje naprave tudi s pomočjo najnovejših izumov.

Moč zdravega razuma

Pravijo, da so najboljše stvari v življenju zastonj in to vključuje tudi zdrav razum. Ta je najboljše orodje, ki ga imate pri preprečevanju tatvine. Če sledite naslednjim zdravorazumskim pravilom, lahko močno zmanjšate tveganje, da vam ukradejo vaše dragocene naprave.

Bodite pozorni na svojo okolico in skrijte mobilni telefon

Tveganje, da postanete žrtev tatvine, je odvisno od tega, kje ste in kaj počnete. Bolj kot se boste zavedali svojega okolja, bolje boste lahko ocenili tveganje in bolj boste pazljivi. S tem pa bo manjša tudi možnost, da postanete žrtev tatov.

Prilagodite uporabo svojih naprav situaciji in okolju, v katerem ste. Ko ste na javnih površinah, poskusite čim manj uporabljati vaše naprave, predvsem v sumljivih predelih mesta in v poznih nočnih urah. Teh pravil se držite še posebej, ko ste na poti in se znajdete v novem okolju ter posledično v nepredvidljivih situacijah.

Tatovi po navadi izbirajo lahke tarče. Zato bodo vaše naprave bolj varne, če jih boste spravili nekam, kjer jih boste imeli na očeh. Ali pa jih shranite tako, da boste takoj občutili, če jih bo kdo skušal vzeti.

Mobilnega telefona ne shranjujte v žepe na hrbtni strani

Tatovi imajo najraje žepe na hrbtni strani nahrbtnikov, pa tudi hlač. Zlahka vidijo, če imate v njih denimo mobilnik, ki ga nato lahko neopazno izmaknejo. Zato se, če je le možno, izogibajte shranjevanju naprav v te žepe.

Pazite, ko delate ali se dobivate v kavarni

Kadar na prenosniku delate v kavarni, izberite sedež v skrajnem kotu - čim bolj stran od izhoda. Tako boste potencialnim tatovom zmanjšali možnost, da bi pograbili vaš prenosnik in hitro pobegnili. Če morate na stranišče, je najbolje, da svoje stvari preprosto vzamete s seboj. Na mizi lahko pustite kak zvezek ali kaj drugega, kar bi lahko pogrešili, če vas skrbi, da vam mizo zasedejo.

Pripomočki za zaščito mobilnih telefonov ali prenosnikov

Proti kraji mobilnega telefona ali prenosnika si lahko pomagate tudi z različnimi pripomočki oziroma z njimi vsaj pomagate policiji pri iskanju in prepoznavanju vaše lastnine.

Označite svoj mobitel ali prenosnik

Svoje naprave lahko označite tako, da nanje vgravirate svoje ime in kontaktne podatke. Kraje to sicer ne bo preprečilo, bo pa policiji omogočilo lažje iskanje vaše naprave, tatovom pa otežilo ali celo preprečilo, da bi ukradeno napravo prodali. Če želite manj opazno oznako, lahko svoje podatke na napravo zapišete tudi z nevidnim UV pisalom. Oznaka bo nevidna, policija pa bo v primeru kraje s pomočjo UV svetlobe lahko prepoznala vašo napravo.

Nepozornemu dekletu so ukradli mobilni telefon

Zamaskirajte mobilni telefon in druge naprave

Tatovom so najbolj privlačne dražje in bolj kakovostne znamke elektronskih naprav. Drage prenosnike, tablice ali pametne telefone lahko zato zavarujete že z nevpadljivim ovitkom, skozi katerega se ne vidi in ne more prepoznati znamka naprave oziroma, ki celo namiguje na kakšno slabšo, bolj generično znamko.

Za svoj prenosnik kupite nahrbtnik proti kraji

Po večini nahrbtnikov spretni tatovi lahko brskajo neopaženi. Na trgu pa je na voljo tudi veliko nahrbtnikov, ki so posebej zasnovani za zmanjšanje takšnega tveganja. Nekateri imajo vse zadrge nameščene na strani, ki jo med nošenjem zakriva vaš hrbet ali pa so zadrge skrite v šive in zato težko dostopne. Nahrbtniki imajo lahko dodane tudi skrivne žepe, ali pa so izdelani iz materialov, ki jih je težje prerezati.

Izberite oblačila s skrivnimi žepi za mobitel

Kot ves čas poudarjamo, je najbolj varna naprava, ki je nihče ne vidi. Zato so uporabna tudi oblačila s skrivnimi žepi. Kupite takšno jakno, ki bo primerna za večino priložnosti in se bo skladala z večino vaših oblačil.

Uporabite varnostno ključavnico za prenosnik

Ključavnice za prenosne računalnike so odličen način, kako lahko učinkovito zaščitite svoj prenosni računalnik in osebne podatke na njem. Morda zveni čudno, a gre za ključavnico, ki ni tako zelo drugačna od tiste za vaše kolo. Omogoči vam, da računalnik priklenete na mizo ali drug objekt, nepridipravi pa ga ne morejo (hitro) odstraniti. Uporabljate jo lahko v kavarni, na poti, pa tudi doma ali v pisarni.

Zaščitite vaš mobilni telefon s pomočjo brezžičnega alarma

Danes je na voljo obilica naprednih alarmnih sistemov. Na primer sledilnik za mobilni telefon, ki prek povezave Bluetooth povezuje vašo napravo z obeskom ali zapestnico. Če se naprava preveč oddalji, se na obeh napravah sproži alarm in vam na ta način pomaga najti napravo. Koristno tudi, če telefon pogosto pozabljate.

Omislite si vodotesno torbico za na plažo in bazen

Puščanje mobilnih naprav v torbi na plaži ali ob bazenu je tvegano. Nepremočljiva torbica je poceni naložba, ki vam omogoča, da telefon vzamete s seboj v vodo in se celo malce poigrate s podvodno fotografijo. Glejte le, da boste nepremočljivo torbico najprej za vsak slučaj preizkusili doma!

Policija svetuje: Posebna pozornost velja krajem, kot so kopališča, plaže, počitniške prikolice, hotelske sobe ipd. Mobilni telefon, puščen na plaži ali kopališču brez nadzora kar izziva storilca k tatvini.

Če vam napravo vseeno ukradejo ...

Kljub temu, da zgoraj našteti nasveti lahko bistveno pomagajo pri zmanjšanju tveganja kraje, žal ne morejo zagotoviti popolne varnosti. Zato je vredno razmisliti še o teh treh stvareh:

  1. Imejte na vseh svojih napravah vključeno sledenje. S tem namreč povečate možnosti, da izsledite svoje naprave. Za večino prenosnikov bo dovolj že, če naložite enostavno programsko opremo za izsleditev vašega računalnika.
  2. Poskrbite za varnostne kopije vseh datotek in jih shranite na drugem varnem mestu, ne le v vaših napravah. Podatke lahko zavarujete tudi tako, da nastavite samodejno prenašanje varnostnih kopij vaših datotek v internetni oblak.
  3. Ne pozabite vseh vaših naprav zaščititi z močnimi gesli, ki jih tatovi ne bodo zlahka razvozlali. Vedno uporabite manj predvidljive besede in zaporedje številk, poleg tega uporabite tudi velike in male črke. Če boste podatke in fotografije izgubili, vsaj tudi nepridipravi ne bodo mogli do njih.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

Prijavite se