NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

08.04.2024 | 4 min branja | Prosti čas

Sprehod s psom: Kako biti aktivni z vašim hišnim ljubljenčkom

Lastnik uživa sprehod s psom

Vsi vemo, kako pomembno je, da se psi redno gibljejo. Pa tudi lastnikom gibanje ne škodi, zato je sprehod s psom odličen način, da vi in vaš kosmatinec ohranjate kondicijo. A sprehod ni edina možnost aktivnosti, s katerimi lahko okrepite svoje prijateljstvo. Doris Veselić, izkušena inštruktorica, uspešna v kinoloških športih, in študentka veterine Lara Puc, ki trenira canincross, sta nam zaupali vrsto koristnih napotkov za aktivnosti in sprehod s psom.

Oprema za pse, pravilno gibanje, ustrezna prehrana, priboljški za pse in hidracija – pomislite na vse. Pes, ki mu boste potešili njegove naravne potrebe po gibanju in igri, bo miren in zadovoljen, doma pa bo spal »kot dojenček«. Lajanje, grizenje čevljev ali uničevanje pohištva in opreme mu ne bo prišlo na misel.

Lastniki psov, ali veste:

  • da je hoja s psom odlična za sproščanje;
  • da s kužkom lahko izvajate jogo, HIIT vadbo in celo plavate;
  • kdaj je treninga in aktivnosti s psom vseeno preveč;
  • koliko rekreacije potrebuje naš kuža;
  • koliko vode kuža potrebuje ob gibanju?

 

Sprehod s psom: Kolikokrat na dan? Vedno ob isti uri?

1. Priporočajo se dva ali trije sprehodi na dan

Lara Puc z njenim psom

Strokovnjakinji poudarjata, da vsak odrasel pes, od najmanjšega do največjega, potrebuje vsaj dva daljša sprehoda na dan (od pol ure do ure in pol) ali tri krajše. Če je sprehod s psom aktiven, kadar tečemo ali se igramo z žogico, je lahko sprehod krajši. Sproščene aktivnosti s psom in potepanje po naravi pa lahko trajajo dlje.

Premalo ali preveč rekreacije bo našemu psu škodovalo. A koliko gibanja je ravno prav? Vsaka pasma ima drugačne potrebe in zahteve. Intenzivnost in dolžino gibanja prilagodimo velikosti psa, starosti, morebitnim boleznim in letnemu času ter dnevnim temperaturam. Ne pozabite: vzgoja psa s priboljški se lahko izvaja tudi v miru doma, ne le na dolgih sprehodih.

Lara Puc se s svojima psičkama rekreira med tekom, ob kolesu ali na smučeh. Dvakrat tedensko si skupaj z njima privošči intenzivni, 5-kilometrski trening. A ne vsak dan in nikoli v enem kosu. Oglejte si webinar o miganju s kužkom >

 

2. Sprehod s psom vsak dan ob isti uri – da ali ne?

Vsak hišni ljubljenček zelo dobro pozna navade svojega lastnika. A  včasih se lahko zgodi, da psa ob določeni uri ne boste mogli peljati ven, ker imate nujen opravek ali zbolite. Zato Lara in Doris priporočata, naj se pri odhodu na sprehode ne držimo vsakič iste ure in enake rutine. Če pa se je vaš pes že navadil na rutino, obstaja rešitev.

Nove navade vpeljite tako, da uvedete tako imenovane »navidezne odhode«. Za nekaj časa odidite iz stanovanja brez psa in se kmalu vrnite. Pes se bo na to počasi navadil in ne bo več vsak dan točno ob določeni uri nestrpno cvilil in pričakoval vašega povabila na sprehod.

 

Igrišča za pse popestrijo sprehod

Igrišča za kužke so prostor za kakovostno preživljanje časa s psom. Namenjena so aktivnostim in druženju psov in njihovih lastnikov, obenem pa spodbujajo socializacijo psov. Igrališča so običajno ograjena, da zagotovijo varno okolje za igro.

Nekatera igrišča imajo vodne fontane ali posode za pitje, da psi ostanejo hidrirani med igro. Pomembno je, da igrišča za pse ostanejo čista, zato so smetnjaki za pasje iztrebke in vrečke na voljo za lastnike psov.

Vabljeni, da obiščete priljubljeno pasje igrišče v Arboretumu Volčji Potok, kjer je postavitev igrišča omogočila zavarovalnica Generali, ki ponuja tudi zavarovanje Moj kuža. S kuponom programa Generali ZAME, lahko pri vstopnici za Arboretum prihranite do 30 %.

 

Rekreacija s psom: Kdaj je dovolj?

Doris Veselić z njenim psomNekateri psi jasno pokažejo, da so utrujeni. Drugi pa »ne znajo odnehati« zato mora lastnik prepoznati znake, da je gibanja preveč ali je za psa preveč naporno. Takrat moramo pasjemu prijatelju privoščiti počitek in dovolj tekočine.

Z gibanjem ste pretiravali, ko:

  • je pes zadihan,
  • se pri dihanju sliši piskanje,
  • ima penast gobec, modrikast jezik,
  • mu opletajo zadnje noge.

 

Doris svetuje: »Igro z žogico je treba prekiniti prej, preden se je pes naveliča. Pravzaprav takrat, ko je najbolj razigran. Tako bomo dosegli, da se bo igre veselil in si jo želel tudi prihodnjič«.

 

Pes potrebuje dovolj vode, a postopoma

Še posebej v vročih poletnih mesecih lahko pes, ki ne spije dovolj vode, dehidrira. Ali veste, koliko in kako mu lahko ponudite vodo po intenzivnem gibanju? Sledite spodnjim nasvetom.

  1. Psi potrebujejo ob povečani telesni aktivnosti in višjih temperaturah večje količine tekočine.
  2. Ko odidete na daljši izlet ali v hribe, vzemite dovolj vode tudi za svojega kužka.
  3. Če ne zmorete nositi toliko vode, načrtujte pot tako, da pes ne bo trpel pomanjkanja.
  4. Omislite si pasji nahrbtnik. Večji pes lahko na izletu nekaj svoje vode in priboljškov prenaša sam.
  5. Psu nikoli ne dovolite, da popije preveč naenkrat, saj mu tudi preveč vode lahko škodi. Vodo mu odmerjajte v manjših količinah, deciliter za decilitrom.
  6. Več vode mu ponudite med počitkom, ko se umiri po gibanju, na primer na vrhu hriba.

Še več nasvetov za varno in zdravo rekreacijo s svojim štirinožnim prijateljem in prijetno sobivanje najdete v video pogovoru, ki ga je vodil reper Trkaj, lastnik simpatičnega buldoga z imenom Castro. Poglejte posnetek >

 

Veš pes potrebuje tudi zavarovanje

Aktiven pes se lahko tudi poškoduje, včasih se zgodi celo, da poškoduje koga tretjega. Z zavarovanjem Moj Kuža boste svojega psa zavarovali za primer njegove smrti in stroške zdravljenja ali nezgode, obenem pa boste zavarovali tudi svojo odgovornost kot lastnika, za primer da veš pes povzroči škodo tretjim osebam.

 

Kaj bi storili, če vaš kuža zboli ali koga poškoduje?

Zavarujte ga z zavarovanjem Moj kuža, ki krije zdravljenje kužka, primer njegove smrti zaradi bolezni ali nezgode in vašo odgovornost, če bo kužek poškodoval osebo ali stvar.

Zavarovanje Moj Kuža