NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

08.06.2020 | 6 min branja | Prosti čas , Zdravje , Šport

Vse, kar vas zanima o miganju s kužkom

Kako poskrbite, da bo športno druženje z vašim kužkom v naravi zdravo in odgovorno, skupno bivanje pa prijetno? Doris Veselić, izkušena inštruktorica, uspešna v kinoloških športih in študentka veterine Lara Puc, ki trenira canincross, sta nam zaupali vrsto koristnih napotkov.

Da bo naša skupna rekreacija varna in zdrava za oba, pomislimo na pravilno gibanje, opremo psa, ustrezno prehrano in hidracijo. Pes, ki mu bomo potešili njegove naravne potrebe po gibanju in igri, bo miren in zadovoljen, doma bo spal »kot top«. Lajanje ali grizenje čevljev mu ne bo mu prišlo na misel.
 
Ali vemo:
 • koliko rekreacije potrebuje naš kuža,
 • kdaj je treninga preveč in 
 • koliko vode potrebuje ob gibanju?

DVA ALI TRIJE SPREHODI NA DAN

Strokovnjakinji poudarjata, da vsak odrasel pes, od najmanjšega do največjega, potrebuje vsaj dva daljša sprehoda na dan (od pol ure do ure in pol) ali tri krajše. Če je sprehod aktiven, kadar tečemo ali se s psom igramo z žogico, je lahko sprehod krajši. Sproščeno potepanje po naravi pa lahko traja dlje.  
 
Premalo ali preveč rekreacije bo našemu psu škodovalo. A koliko gibanja je ravno prav? Vsaka pasma ima drugačne potrebe in zahteve. Intenzivnost in dolžino gibanja je prilagodimo velikosti psa, starosti, morebitnim boleznim in letnemu času ter dnevnim temperaturam.  
 
Lara Puc se s svojima psičkama rekreira med tekom, ob kolesu ali na smučeh. Dvakrat tedensko si skupaj z njima privošči intenzivni, 5-kilometrski trening. A ne vsak dan in nikoli v enem kosu.

OGLEJTE SI WEBINAR O MIGANJU S KUŽKOM

 

KDAJ JE REKREACIJE PREVEČ?

Nekateri psi jasno pokažejo, da so utrujeni. Drugi pa »ne znajo odnehati« in mora lastnik prepoznati znake, da je gibanja preveč ali je preveč naporno. Takrat psu privoščimo počitek in dovolj tekočine. 
 
Z gibanjem smo pretiravali, ko:
 • je pes zadihan, 
 • se pri dihanju sliši piskanje, 
 • ima penast gobec, modrikast jezik,
 • zadnje noge mu opletajo.

Doris Veselič

Doris svetuje: »Igro z žogico je treba prekiniti prej,
preden se je pes naveliča. Pravzaprav takrat, ko je najbolj razigran.
Tako bomo dosegli, da se bo igre veselil in si jo želel tudi prihodnjič.«

 


PES POTREBUJE DOVOLJ VODE, A NE VSE NAENKRAT

Še posebej v vročih poletnih mesecih lahko pride do dehidracije psa, ki ne spije dovolj vode. Pa veste, koliko in kako mu ponudite vodo po intenzivnem gibanju?
Sledite spodnjim nasvetom:
 1. Ko odidemo na daljši izlet ali v hribe, vzemimo dovolj vode tudi za našega kužka.
 2. Psi potrebujejo ob povečani telesni aktivnosti in višjih temperaturah večje količine tekočine. 
 3. Če ne zmoremo nositi toliko vode, načrtujemo pot tako, da pes ne bo trpel pomanjkanja.
 4. Omislimo si pasji nahrbtnik. Večji pes lahko na izletu nekaj svoje vode in priboljškov prenaša sam.
 5. Psu nikoli ne dovolimo, da se naloka preveč, sicer mu to lahko škodi. Vodo mu odmerjamo v manjših količinah, deciliter za decilitrom.
 6. Več vode mu ponudimo med počitkom, ko se umiri po gibanju, na primer na vrhu hriba.

Sprehod vsak dan ob isti uri – da ali ne?

Vsak hišni ljubljenček zelo dobro pozna navade svojega lastnika. A  včasih se nam lahko zgodi, da psa ob določeni uri ne bomo mogli peljati ven, ker imamo nujen opravek ali zbolimo. Zato Lara in Doris priporočata, naj se pri odhodu na sprehode ne držimo vsakič iste ure in enake rutine. Če pa se je naš pes že navadil na to, obstaja rešitev. Nove navade vpeljemo tako, da uvedemo tako imenovane »navidezne odhode«. Za nekaj časa odidemo iz stanovanja brez psa in se kmalu vrnemo. Pes se bo na to počasi navadil in ne bo več vsak dan točno ob določeni uri nestrpno cvilil in pričakoval naše povabilo na sprehod, če nam bo to prav ali ne. 
 
Še več nasvetov za varno in zdravo rekreacijo z vašim štirinožnim prijateljem in prijetno sobivanje najdete v videu pogovoru, ki ga je vodil reper Trkaj, lastnik simpatičnega buldoga z imenom Castro. Oglejte si posnetek
 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

Prijavite se