NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

10.07.2020 | 3 min min branja | Prosti čas , Šport

5 zanimivih dejstev o kolesarjenju

Na kolesu se najdemo vsi – otroci, družine, mlajši, starejši, rekreativni športniki, gorski in aktivni kolesarji. Vsaka skupina ima svoje posebnosti in kolesari v različnih obdobjih dneva ali pa le določene dni v tednu in tudi v različnih letnih časih.

Redno kolesarjenje je zelo priporočljivo. Gre za obliko aerobne vadbe, ki deluje na celo telo. Izboljšuje delovanje srca in ožilja, krepi naše možgane in ima pozitiven vpliv tudi na naše kosti. Krepi jih in povečuje njihovo gostoto.

Spoznajte 5 zanimivih dejstev o kolesarjenju

1. Najhitrejši način za prevažanje po mestu

Mesta vedno bolj spodbujajo trajnostne oblike mobilnosti, s tem pa svojim prebivalcem nudijo boljšo kakovost bivanja. Ljudje v mestih kolesarijo tudi in predvsem zato, ker je to najbolj priročen in najhitrejši način mobilnosti. Od ene do druge točke danes želimo priti v čim krajšem času in se izogniti  zastojem, prometnim konicam ter težavam pri iskanju parkirišča.

2. Odlična družinska aktivnost

Družinsko kolesarjenje je odličen način rekreacije za celo družino. Z otroki lahko kolesarimo po urejenih kolesarskih poteh, po travniških ali gozdnih stezah. Poti, ki so v Sloveniji primerne za vso družino, je veliko. Spodbudite najmlajše, da vzljubijo naravo, šport in kolesarjenje.

3. Okolju prijazno

Ne le, da je okolju prijazno, poleg tega ne povzroča hrupa in zmanjšuje zvočno onesnaženje. Strokovnjaki menijo, da zvočno onesnaženje povzroča stres ljudem in živalim, pospeši in moti selitev ptic in škoduje sluhu. Prav pozitiven vpliv kolesarjenja na ozračje je razlog, da kolesarjenje postaja  pomembno prevozno sredstvo naše prihodnosti.

4. Hitro ga vzljubimo

Res je, kolesarjenje lahko zelo hitro vzljubimo in postane nam všeč. Marsikoga zasvoji in se mu ne more upreti. Poleg tega, da nas ohranja v odlični formi, je tudi odlična priložnost za sprostitev. Prinaša nam kratek odmik od resničnih težav, kjer lahko zbistrimo svoje misli in se sprostimo. To naredimo še toliko lažje, kadar nas obdajata lepota narave in mir.

5. Lajša vsakodnevne dejavnosti

Kolesarjenje prinaša več kondicije in boljšo pripravljenost našega telesa. Zato nam lahko olajša naša vsakodnevna opravila in aktivnosti. Pomaga nam, da ohranjamo in držimo ravnotežje, lažje hodimo, stojimo in se vzpenjamo po stopnicah.

Ob tem pa Andrej Hauptman, ambasador Migimigi izziva Zavrti pedala, svetuje, naj vas obvezen kolesarski komplet pomoči vedno spremlja. Ta je namreč priročen, če pride do nesreče. Komplet po navadi sestavljajo zračnica, ključi za menjavo zračnice in tlačilka. Zračnico in ključe lahko pospravite v torbico pod sedež, tlačilko pa z nosilcem pritrdite na kolo ali jo spravite na hrbtni žep

Migajmo s kolesom

Kolesarjenje mora biti predvsem varno. Poleg poznavanja prometnih predpisov in tehnik kolesarjenja je zanimivo poznati tudi kolesarski žargon in posebne izraze, ki so doma med kolesarji. V zabavnem Migimigi kvizu Kako dobro poznaš kolesarski žargon lahko preverite svoje znanje kolesarskega žargona in se potegujete za nagrade. Čakajo vas mesečne nagrade in zanimive glavne nagrade, kot sta kolesarki vikend paket v Poreču v 2021 in kolesarski komplet Ljubljana Migimigi. In nikar ne spreglejte uporabnih nasvetov, ki jih bo za vas pripravil ambasador Andrej Hauptman.

Kako dobro poznaš kolesarski žargon?

Reši kviz in preveri svoje znanje!

Sprejmite izziv!