NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

26.03.2024 | 4 min branja | Prosti čas

5 skritih kotičkov Slovenije za izlet v naravo

Skriti kotički Slovenije

Pred nami so daljši in toplejši dnevi, idealni za preživljanje prostega časa v naravi. Nič ni lepšega in prijetnejšega, da zadihamo s polnimi pljuči in si napolnimo baterije, pa čeprav gre le za nekajdnevni  oddih in pobeg od vsakdanjosti. Za vas smo pripravili nekaj namigov, kako lahko združite odkrivanje čudovitih kotičkov ter se ob tem tudi prijetno ohladite.

 

Reka Nadiža

Skriti kotički Slovenije - reka Nadiža

Turkizno modra reka Nadiža je čudovito naravno kopališče, ki se nahaja v Breginjskem kotu, na skrajno zahodnem delu Slovenije. Je najtoplejša alpska reka in ena najbolj čistih rek pri nas. Po starem ljudskem izročilu reki pripisujejo celo zdravilno moč.  Njen hudourniški značaj ustvarja številna prodišča, tolmune in korita, ki vas bodo zagotovo očarala. Ob tem ne pozabite na nadiški slap in znameniti Napoleonov most, ki vodi čez reko. Če ste ljubitelji pohodništva, se lahko odpravite na Stol in bližnje planine.

Namig: Spoznajte urejena naravna kopališča ob reki Nadiži:

  • pri Napoleonovem mostu (1,5 kilometra od vasi Podbela)
  • pri vasi Robič (500 metrov iz vasi Robič)
  • pod mostom v Podbeli (500 metrov iz vasi Podbela)
  • pri vasi Kred (kilometer od vasi Kred)
  • pri železnem mostu pri vasi Logje

👉  Med spodnjimi ne najdete ideje za svoj izlet? Imamo še vrsto drugo predlogov: kam z otrokom na izlet?

 

Čudovita Tolminska korita in Tolmin

Skriti kotički Slovenije - Tolmin

Slikovita in divja Tolminska korita so skupno ime za korita reke Tolminke in Zadlaščice, ki so ena najlepših naravnih znamenitosti na Tolminskem. Ležijo približno 2 kilometra severno od Tolmina. So najnižja in obenem najlepša vstopna točka v Triglavski narodni park.

Čudovita krožna pot vodi skozi divja korita Tolminke in Zadlaščice, ki se med seboj zlijeta v edino sotočje v koritih pri nas. Speljana je ob kristalno čisti in turkizni vodi ter nam ponuja enkraten pogled na korita. Je kratka, lahka in označena, dolga približno 4 kilometre in traja uro in pol. Ker je  na nekaterih delih tudi spolzka, ne pozabite na primerno obutev. Uživajte v kristalno čisti  Tolminki in spoznajte še druge znamenitosti, kot so Hudičev most, Medvedova glava, Skakalca

Okolica Tolmina je zelo primerna za pohodništvo in kolesarjenje, nepozaben stik z naravo pa nudijo tudi rafting, kajak in kanjoning, zato smo za člane Generali Program prednosti ZAME pripravili posebno ugodnost, 15 % popust na rafting, kanjoning in kajak spust. Preverite!

Doživite Sočo ugodneje

 

Spoznajte Pomurje in doživite Expano

Skriti kotički Slovenije - Expano

Prekrasno doživetje Pomurja na obrobju Murske Sobote ponuja Soboško jezero, ki preseneti s svojo sodobno podobo in živahnostjo. Čeprav je jezero rezultat človekovega posega v naravo, se popolnoma zliva z okolico. Je idealna točka za ljubitelje supanja, plavanja, ribolova in veslanja. Mnoga igrala in kolesa bodo v veselje otrokom, starejši lahko uživate v prijetnem okolju in izvrstnih prekmurskih dobrotah. Ob Soboškem parku se nahaja tudi Gibalni park, kjer lahko preizkusite svoje gibalne sposobnosti na  kar 35 različnih napravah.

Seveda ne smete spregledati interaktivnega doživljajskega parka Expano, ki vam odpira pogled v vse kotičke Pomurja, in na inovativen način predstavlja Pomurje v malem. V paviljonu si lahko ogledate tudi interaktivno razstavo, ki na malce drugačen način predstavlja pomurska doživetja. Veliko pozornosti so ob tem namenili prav najmlajšim, zato je še posebej zanimiva za otroke.

Člani Generali Programa prednosti ZAME lahko koristite 15% popust pri nakupu vstopnic v park Expano.

Doživite Expano ugodneje

 

Adrenalinska izkušnja v Solkanu

Skriti kotički Slovenije - Solkan

Bungee jumping skoke v Solkanu izvajajo že od leta 1993. Gre za edine organizatorje bungee skokov v Sloveniji. Skače se s 55 m visokega mostu v Solkanu pri Novi Gorici, ki se mogočno sloči čez zelenomodro reko Sočo. 

Za člane Generali Program prednosti ZAME smo pripravili posebno ugodnost: Bungee jumping 5 EUR ceneje.

Doživite adrenalin

 

Bohinjsko jezero očara vedno znova

Skriti kotički Slovenije - Bohinj

Bohinjsko jezero je največje stalno in naravno jezero v Sloveniji, ki ga poznamo skoraj vsi. Vendar je njegova lepota prav v tem, da nas vsakič znova očara. Zato ni slučaj, da se radi vračamo in odkrivamo lepote ter kotičke, ki smo jih spregledali.

Največje naravno jezero v Sloveniji ponuja številne aktivnosti. Nezahtevna pot  okoli jezera je varna in označena ter zato primerna za vso družino. Jezero obhodite po skoraj 12 kilometrov dolgi poti. Običajno vam vzame nam nekaj ur. Pravzaprav odvisno od tega, koliko postankov si vzamemo za počitek, skok v jezero in sprostitev v naravi.

Na sprehod se lahko odpravite v obeh smereh – najpogosteje je to v smeri proti urinem kazalcu iz vasi Ribčev Laz, tako sončni žarki potujejo skupaj z vami. Pot lahko nadaljujete do slapa Savica, ki je kraški slap, saj ga polnijo vode Črnega jezera, ki poniknejo v podzemlju in privrejo na plan kot slap Savica.

Priložnosti za miganje, gibanje in aktiven oddih za vse generacije je na tem koncu res veliko. Odkrijte zaklade Bohinja in njegove okolice. Boste letos za spremembo poletne počitnice preživeli v Bohinju ali pa se tja odpravili le na enodnevni izlet? V načrt aktivnosti vključite tudi Vodni park Bohinj.

Ugodneje v vodni park Bohinj

 

👉  Preverite še naše predloge za družinske izlete v tujino!

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se