NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

20.04.2020 | 2 min branja | Avto , Dom , Nezgoda , Podjetje , Pokojnina , Tujina , Zdravje , Življenje

Prihranite čas in škodo enostavno prijavite na daljavo

V trenutnih okoliščinah z vsako prijavo škode ni potrebno izjemno hiteti, ni pa tudi potrebno odlašati, saj imamo na voljo več načinov prijave škode, ki jih lahko opravite na daljavo.

Kaj narediti v primeru škode? 

Za škode v domu in na objektih: 
 • najprej poskrbite, da ne nastane še večja škoda, 
 • škodo dokumentirajte, fotografirate, 
 • sanirajte škodo, kolikor lahko, nato pa uredite prijavo škode na daljavo. 
Za vozila velja:
 • prijavo škodo uredite čimprej, če vozilo ni vozno ali ima poškodbe, zaradi katerih ne sme biti v prometu (npr. razbito vetrobransko steklo, odlomljeno ogledalo …),
 • če je vaše vozilo tehnično brezhibno in ga lahko uporabljate (nastalo škodo fotografirajte), lahko škodo v miru prijavite na enega izmed načinov prijave na daljavo. 

Kako uveljavljati škodo, če je zavarovanje za vozilo poteklo po 17. 3. 2020 in novo zavarovanje še ni urejeno?

Za vsa avtomobilska zavarovanja, ki so potekla v času med 17. 3. 2020 in 19. 4. 2020, se uporabljajo t.i. pravila respiro roka. Pravila respiro roka pri zavarovanju avtomobilske odgovornosti (AO) določajo, da se škodo, ki se zgodi v tem času, obravnava po novi zavarovalni polici, ki jo je zavarovanec dolžan skleniti za obdobje naslednjega zavarovalnega leta. 
To pravilo se v času veljavnosti Odloka Vlade o začasni prepovedi izvajanja tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil razširi na vsa sklenjena zavarovanja, ki so vsebovana na konkretni zavarovalni polici (AK, AO+, nezgoda, asistenca itd.) ter tudi na kratkoročna zavarovanja. Pred prijavo škode je tako potrebno skleniti novo avtomobilsko zavarovanje, z datumom poteka starega zavarovanja. V času vladnega odloka lahko zavarovanje sklenete na daljavo.
 
Odlok Vlade pa ne velja za vozila, katerim je veljavnost prometnih dovoljenj potekla od vključno 20. aprila 2020 dalje. Od odprtja tehničnih pregledov in registracijskih organizacij je zato veljavnost potrebno podaljšati po normalno predvidenem postopku.
 

Tudi na daljavo vam stojimo ob strani

Spletna prijava škode preko telefona ali računalnika 

Postopek prijave škode preko spleta je enostaven, ves čas vas vodimo skozi postopek s kratkimi, enostavnimi navodili. Prijavite ga lahko iz kraja nesreče, doma, službe … preko: 
Prednost prijave preko aplikacije ali portala Moj Generali je, da vam ni potrebno iskati podatkov o polici ter vnašati osebnih podatkov, ki so zavarovalnici že znani, saj se predhodno prijavite ali registrirate v sistem. 
 
Prednost prijave preko spletne strani je zelo natančna prijava škodnega dogodka, ki skrajša čas obravnave dogodka. Prijavo škodnega dogodka lahko v tem primeru opravite brez registracije, postopek prijave lahko vmes tudi shranite, si ga pošljete na e-naslov in nadaljujete kasneje. 
 
Predlagamo, da si pred pričetkom postopka pripravite dokumentacijo, ki jo imate na razpolago, na primer: 
 • podatke o škodi (kdaj, kje in kako se je zgodila), 
 • prometno dovoljenje za vozilo, 
 • davčno številko, 
 • veljaven e-naslov, 
 • fotografije škode, 
 • fotografije dokumentacije (policijski zapisnik, izvid, račun ipd.). 
Nato pa sledite postopku v izbrani aplikaciji. 
 

E-prijava škode

Da vam še olajšamo prijavo škode, smo pripravili nekaj video napotkov, kako pričeti s prijavo škodnih dogodkov.  

Prijave škode preko telefona v aplikaciji eŠkode:

Prijava škode preko telefona v portalu Moj Generali: