NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

12.08.2020 | 4 min branja | Prosti čas , Šport

5 jezer za supanje z družino

Slovenska jezera ponujajo odlične priložnosti za aktivno preživljanje prostega časa in oddih v naravi. Do sitega se lahko naužijemo sonca, v miru opazujemo vodne ptice, veslamo ob divjih gozdovih ali se skrijemo pred svetom v neokrnjene zalive.

Prav nič ne preseneča, da supanje na domačih jezerih postaja vse bolj popularno. Ste tudi vi med suparji ali vas mika, da bi ga preizkusili? Za vas smo izbrali 5 jezer, ki so odlična za supanje družin z otroki. Zakaj jezera? V primerjavi z morjem je na njih manj valov in tokov, mirnejša so in primerna za začetnike, marsikje si lahko opremo tudi izposodite.

 

1. Šmartinsko jezero

Jezera za supanje - Šmartinsko jezero

Šmartinsko jezero najdemo severno od Celja na poti proti Vojniku. Z več kot 12 kilometri obale je naše največje umetno jezero, ki je sčasoma postalo priljubljeno turistično središče.

Jezero je odlično za suparje vseh starosti, poleti pa za osvežujoče kopanje. Na supu te ves čas spremljajo ptice, srečaš lahko labodje družine, mimogrede iz vode pokuka tudi kakšen som. Tura okoli razgibanega Šmartinskega jezera je dolga okrog 7 km, vstopni točki s supom sta dve. Prva je pod barom Brkati som (Loče), kjer se varno spustimo v jezero. Druga vstopna točka je blizu (pri športnem klubu Džampa), kjer lahko gremo na vodo s pomola.

Jezero premore tri večje zalive, globoko v njih so drstišča rib, kjer je supanje prepovedano. S supom se je tudi ribičem najbolje izogniti – priporočljivo se je držati bolj po sredini jezera. Ob jezeru je odlično poskrbljeno za družine, tu najdemo ograjeno otroško igrišče, zelene površine za piknike, poti za sprehode in kolesarjenje, bogato gostinsko ponudbo, v okolici so številne turistične kmetije z domačo hrano.

 

2. Velenjsko jezero

Jezera za supanje - Velenjsko jezero

Velenjsko jezero je eno izmed naših večjih jezer in izredno priljubljena točka za ljubitelje vodnih športov. Dolgo je kar 1400 in široko 1300 metrov. Supanje po njem vas vodi v bližini lepih plaž, mimo urejenih piknik kotičkov in senčnatih sprehajalnih poti. Na gladini boste srečevali številne »soveslače« na supih, v vročih poletnih dneh tudi plavalce, saj je jezero globoko in čisto.

Da je okolica jezera kar najlepše urejena, pričajo številne nagrade - Velenjska plaža je v izboru Naj kopališče 2019 med naravnimi kopališči zmagala že drugo leto zapored. Priljubljena vstopna točka s supom je prav na Velenjski plaži. To je prostrana zelenica z lokali v bližnji okolici, kjer je dobrodošla tudi možnost izposoje opreme (ob supih imajo še kajake in windsurfe). Čeprav za suparje vedno velja, naj pred odhodom na izlet preverijo vreme, je opozorilo na območju tega jezera še malo bolj na mestu. Pogosto je vetrovno in celo na lep sončen dan lahko zapiha termičen veter. Izkušeni suparji zato priporočajo turo po jezeru v dopoldanskem času, ko je voda bolj mirna. Po gladini vas pot lahko popelje okoli celega jezera, kar skupaj nanese približno 4,3 kilometra.

 

3. Zbiljsko jezeroJezera za supanje - Zboljsko jezero

 

Zbiljsko jezero je prijetna in priljubljena izletniška točka za Ljubljančane in obiskovalce bližnjih krajev. Vodna oaza ob kraju Zbilje je od Medvod oddaljena približno 4 kilometre. Jezero krasi idilična narava. Njegova vodna površina malce spominja na reko, obdano je z gozdom.

Suparjem (in drugim ljubiteljem vodnih športov ) je v veliko veselje, saj je široko med 40 in 250 metri in ponuja dovolj možnosti za rekreacijo. Izleti s supom po jezeru poleg vodnih radosti ponujajo tudi pogled na številne labodje družine, ki so se naselile ob njem. Nekateri ga zato imenujejo kar »labodje« jezero! Na desnem bregu je vas Zbilje in znamenita čolnarna, na levem bregu pa hrib Brezovec z manjšim počitniških naseljem in kampom Dragočajna tik ob Savi.

Kamp je priljubljena zbirna točka za suparje, saj tamkajšnje športno društvo tudi izposoja supe in poskrbi za tečaje pravilnega veslanja. Za najmlajše je ob jezeru odlično poskrbljeno. Tam lahko kupite na primer vrečke s koruzo, saj otroci neskončno uživajo pri hranjenju labodov. Ob jezeru ne manjka otroško igrišče, nedaleč stran so  igrišča za odbojko na mivki, košarko in nogomet ... Po supanju si lahko privoščite še piknik na enem izmed lepo urejenih kotičkov za druženje.

 

4. Trbojsko jezero

Jezera za supanje - Trbojsko jezero

Do Trbojskega jezera pridete iz Ljubljane v približno pol ure, saj je od glavnega mesta oddaljeno le 25 kilometrov. Najdete ga med Medvodami in Kranjem, obiščete pa ga lahko kot prijetno popestritev namesto izleta k priljubljenemu Zbiljskemu jezeru.

Jezero ponuja vse športne vodne aktivnosti, najlepše pa je poleti. Navdušeni suparji ga priporočajo za otroke vseh starosti, od dojenčkov do malčkov in šolarjev. Jezero je dovolj veliko in ima vrsto možnosti za prijetne ture. Zanimivo je, ker se ponekod zoži v reko, posebej so slikoviti nizki klifi v smeri proti Kranju. Dovolj globoko je, zato ste lahko brez skrbi tudi, če padete v vodo. Pozorni bodite na opozorilne znake, če se odpravite v smeri Ljubljane, kjer je za ovinkom hidroelektrarna. Znake obvezno upoštevajte in se pravočasno obrnite! Znana vstopna točka za supe je Čolnarna Trboje, ob istoimenskem lokalu je urejen dostop do vode. Za izletnike, ki s seboj nimajo opreme, je v bližini manjši sup center, kjer si lahko izposodite deske.

Od čolnarne se lahko odpravite okoli jezera, kar znaša približno 5,3 kilometre. Pot po Savi od tam proti Kranju in nazaj je dolga okrog 3,5, od čolnarne po jezeru proti elektrarni in nazaj pa približno 2,6 kilometra. Ob ponudbi športnih aktivnosti za stare in mlade jezero ponuja piknik kotičke, otroško igrišče in bogato gostinsko ponudbo. Vstopna točka za suparje je pomol, kjer pa je kot vedno treba popaziti na koncu, saj tam rado drsi.

 

5. Bohinjsko jezero

Jezera za supanje - Bohinjsko jezero

Bohinjsko jezero vabi na supanje s prekrasnimi razgledi na okoliške hribe in pašnike. V primerjavi z Blejskim je malce bolj umirjeno in umaknjeno od trume kopalcev na plaži. Biser Triglavskega narodnega parka suparjem ponuja prekrasne poglede. Še posebej v jutranjih urah, ko je gladina povsem mirna, se spremeni v zrcalo okoliških Julijcev.

Primerno je za suparje vseh kategorij in mnogi zalivčki nudijo varno zavetje pred vetrom za začetnike. Kdor je v dobri formi, pa lahko s supom obkroži celo jezero! Bolj izkušeni suparji se običajno podajo na dolg izlet 4, 5 kilometra v eno smer, do ustja reke Savice, ki se izliva v jezero.

Dostop do vode je na Bohinjskem jezeru po pravilniku o plovnem režimu s sup desko možen na 7 mestih ob cesti na južnem delu jezera.

Drugje so vstopi prepovedani. Pri izlivu reke Savice je treba popaziti na varnost, saj je voda zelo mrzla, tok reke pa močan. Podobno je na drugi strani jezera, kjer se izliva Sava Bohinjka, saj močnemu toku na koncu jezera sledijo brzice. Pozorni bodite tudi na veter, ki okoli poldneva pogosto spremeni smer. Previdnost velja. A če bomo upoštevali opozorila, eno najlepših slovenskih jezer ponuja suparjem vse, kar si poželijo.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

PRIJAVITE SE