NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

18.02.2021 | 2 min branja | Prosti čas

Zakaj in na kako dolg sprehod s psom

Zakaj je potrebno psa voditi na sprehod? Le zato, da opravi svojo potrebo? Res je, tudi to zanj predstavlja vsaj minimalno fizično aktivnost. Na vas pa je, da poskrbite, da to ne bo le sprehod do najbližjega grmička za hišo. 

Sprehod koristi zdravju vašega psa

Redno sprehajanje psa ima veliko prednosti za njegovo zdravje:

  • zagotavljanje ustrezne teže,
  • skrb za zdrave in fleksibilne vezi ter sklepe, 
  • pomoč pri urejanju prebave,
  • skrb za dobro počutje.
Ustrezna teža ima pomemben vpliv na ohranjanje zdravja vašega psa. Z rednim sprehajanjem poskrbite hkrati za njegove, kot tudi za svoje sklepe, ki so ob preveliki telesni teži preobremenjeni.

Zavedati se morate, da je rednim sprehodom potrebno posvetiti posebno pozornost predvsem v času staranja vašega psa. In ne pozabite, da sprehod s psom dobro dene vam in vašemu kosmatemu prijatelju. Gre za vzajemen odnos. On poskrbi da ste vi v formi, vi pa, da je v formi on!

Za zdavje našega ljubljenčka pa je pomembna tudi raznovrstna prehrana. Ne spreglejte odlične ponudbe za zdravo pasjo hrano. Ugodnost za nakup biološko uravnotežene hrane za vaše pse, brez antioksidantov in konzervansov, vas čaka v Generali Klubu ugodnosti.

ŽELIM UGODNOST


Vsi psi so ljubitelji sprehodov

Vsi psi so, ne glede na svoj značaj, ljubitelji sprehodov in najbolj se veselijo ravno raziskovanja zunanjega sveta. Seveda pa značaj in sposobnosti psa vplivajo na dolžino sprehodov. Z rednimi sprehodi preprečite nadležno lajanje ali jokanje, pa tudi morebitno anksioznost ali celo znake destruktivnosti.

Sprehod je učinkovit način za krepitev vezi med vami in vašim štirinožnim prijateljem. Razmišljajte o dolgih sprehodih s psom kot o najlepših trenutkih, ki jih preživljate s svojim najboljšim prijateljem.

Na daljši ali krajši sprehod

Na odločitev o dolžini sprehoda vpliva več dejavnikov. Prehojen kilometer z okretnim hrtom mine hitreje kot kilometer, prehojen s čivavo. Pri določanju dolžine sprehoda upoštevajte:

  • fizično konstitucijo,
  • starost,
  • življenjske navade,
  • zdravstveno stanje,
  • pasmo.

Mlajši kužki so bolj energični in zato zmožni hoditi dlje. Med hojo si lahko privoščijo tudi krajše razdalje teka, lahko pa jih vzamete tudi s seboj v gore. Starejši imajo rajši počasen, kratek sprehod (do 20 minut) v bližnjo okolico, ne da bi se pri tem zasopli. Tudi pasji mladički imajo potrebo po gibanju, čeprav ne zmorejo daljših in intenzivnejših sprehodov. Mladičkom razdelite sprehod na večkratne krajše izhode skozi ves dan.

Nekatere pasme psov s potlačenim gobčkom, kot sta buldog ali mops, imajo pogosto dihalne težave. Zanje so primernejši krajši sprehodi, še posebno v vročih poletnih dneh.

Najmanj pol ure na dan

Večini psov zadostuje pol ure fizične aktivnosti dnevno. Lahko gre za en polurni sprehod ali več krajših. Ni enotnega pravila, ki velja za vse pse in vse njihove lastnike.

Priporočljivo je, da gremo s psom na sprehod z zmernim tempom 20 minut zjutraj in še toliko zvečer. Brez pretiravanja. Vaši ljubljenčki imajo potrebo, da vmes zadihajo in se počasi privadijo na novo dnevno rutino. Za nekatere pse je sprehod v bližji oklici več kot dovolj, za druge predstavlja 10 kilometrov le aperitiv pred večerjo.

Ali veste, da je v Arboretumu Volčji Potok sedaj odprto pravo pasje igrišče?

Želimo vam prijeten sprehod s pasjim ljubljenčkom. Pred tem pa ne pozabite za svojega ljubljenčka skleniti zavarovanje Moj Kuža, ki krije tako zdravljenje kužka, kot tudi primer njegove smrti zaradi bolezni ali nezgode in vašo odgovornost, če bi kuža poškodoval drugo osebo ali stvar.

Poskrbite za vašega najboljšega prijatelja

Zavarovanje Moj kuža krije zdravljenje kužka, primer njegove smrti zaradi bolezni ali nezgode in vašo odgovornost.

Moj Kuža